На Вінничині зафіксували африканську чуму свиней

На Вінничині зафіксували африканську чуму свиней
  • У Вінницькій області зафіксували кілька випадків африканської чуми свиней. На територіях із вогнищами захворювання встановили карантин. Для стримування епідемії проводиться відстріл диких кабанів.

У Вінницькій області спостерігається напружена епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней. У 2025 році в країні вже зафіксували вісім випадків цього захворювання. Про це розповіли у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

У господарствах Вінницької області утримується більше 109 тисяч голів свиней різних вікових груп, із них у приватному секторі — 78,5 тисяч голів.

У 2025 році підтвердили два випадки:

Відео дня
  • 10 січня у селі Війтівка Гайсинського району виявили побічні продукти тваринного походження. Встановили епізоотичне вогнище (стихійне сміттєзвалище площею 0,25 га) та запровадили карантин із 12.00 11 січня 2025 року. Зона захисту: село Війтівка, село Сумівка. Зона нагляду: село Кошаринці, село Завадівка, село Крушинівка.
  • 12 січня у селі Нове Життя Могилів-Подільського району знайшли трупи диких свиней та підтвердили АЧС. Зона захисту: село Нове Життя, село Держанка. Зона нагляду: село Гамулівка, село Бабчинці, село Буша, село Дорошівка, село Хмельовщина, село Слобода-Бушанська, село Тростянець, село Гонорівка, село Лаврівка, село Регляшинці.

З метою недопущення поширення вірусу АЧС проводиться відстріл дикого кабана. З початку 2024 року до лабораторії доставили 15 проб від диких свиней для дослідження.

При проведені  комплексу заходів по локалізації захворювання, в тому числі  забороняється торгівля тваринами  і продуктами тваринного походження на ринках, проведенння суспільних заходів пов’язаних із скупченням тварин і людей.

Вірус АЧС є безпечним для  здоров’я  людини, але смертельний  для свиней.   Людина   може бути безпосереднім перенощиком захворювання від хворих до здорових тварин.
Збудник  тривалий час може зберігати свою життєздатність у    трупах свиней до десяти тижнів,  у м’ясі  та копченій ковбасі і шинці – до 5 місяців, понад 3 місяці – у гною, до 4-8 місяців – у ґрунті, не боїться заморожування.

Вірус залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища, таких як висихання та гниття. Охолодження, особливо заморожування консервує збудник, а прогрівання впродовж години до температури понад 50°С – знезаражує його.

Мешканців громад закликають відповідально ставитися до ситуації та суворо дотримуватися правил біобезпеки:

  • утримувати свиней у приміщенні, дотримуючись «закритого режиму» роботи;
  • обслуговувати тварин лише у змінному одязі і взутті, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
  • при вході у приміщення, де утримуються свині, обладнати дезкилимки;
  • не дозволяти відвідувати господарство, чи підсобні приміщення  стороннім особам;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
  • не купувати тварин, продукти домашнього приготування ( ковбаси, копченості) без відповідних документів;
  • не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;
  • не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;
  • ретельно і комплексно боротися з гризунами;
  • проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин;
  • не викидати трупи тварин де інде, повідомляти про падіж спеціалістів ветеринарної медицини, щоб локалізувати захворювання.

Будьте обачними, тому що  африканська чума свиней завдає великої шкоди свинарству і дикій природі.

 

Читайте також:

Вірити в життя: історія одужання шестирічного Тимура, якого лікували від онкології

Амбіційний проєкт на шляху до успіху: у Барі відновлюють гулівський трактор

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up