На відкритті консульства у Вінниці посол Молдови виступав українською мовою

На відкритті консульства у Вінниці посол Молдови виступав українською мовою

•Почесне консульство Республіки Молдова у Вінниці – перше в Україні, але не останнє

•Дипломатична установа знаходиться на вулиці Петра Могили,10

•Кожен третій іноземець, який побував торік в Україні, - з Молдови

•Про відкриття консульства буде нагадувати поштова марка, погашення якої відбулося під час урочистостей

Почесний Консул Молдови у Вінниці Куницький: «У нас багато спільного -  кордон, історія і європейське майбутнє»

Чому Вінницю обрано для відкриття першого в Україні почесного консульства? На це питання почесний консул Михайло Куницький відповів так: «У нас понад 200 кілометрів спільного кордону, багата спільна історія і спільне європейське майбутнє». За словами дипломата, найперше завдання очолюваної ним установи – надання допомоги громадянам Молдови на території Вінниччини, якщо в них виникне така потреба.

Михайло Куницький:-Якщо у людини з сусідньої держави щось сталося, чи потрібна інформаційна підтримка, вона може звернутися до консульства і їй допоможуть, Жвава співпраця людей по обидва береги Дністра потребує вирішення багатьох проблем. Це стосується перетину кордону, інфраструктурних проектів.

Відео дня

До їх вирішення також долучатиметься консульська установа.

Михайло Куницькиі і Надзвичайний та Повноважний Посол Молдови в Україні Русалн Болбочан

Пан Михайло уже працює над питанням відкриття мосту через Дністер у районі села Бронниця. Міст збудовано на околиці прикордонного міста Могилів-Подільський ще в середині 90-х років минулого століття. Дотепер не вдається запустити об’єкт в роботу.  За словами консула, у найближчі місяць-два водна переправа буде відкрита. Спочатку для руху легкового транспорту. Як пояснив співрозмовник, це дасть можливість розвантажити місто приблизно на 400-500 одиниць транспорту на добу.

-У нас колосальні можливості для розвитку туризму, - додав Михайло Куницький. – Консульство братиме участь у Днях Європи у Вінниці. Представимо туристичні й інші можливості сусідньої країни, а також Вінниччини.

Кожен третій іноземець, який побував торік  в Україні, – з-за Дністра

Почесне консульство відкрито у час, коли сусідні держави – Україна і Молдова – відзначають 25-річчя дипломатичних відносин. На відкриття нової дипломатичної установи приїхав Надзвичайний і Повноважний Посол Молдови в Україні Руслан Болбочан. Перед присутніми пан посол виступав українською мовою. За це отримав слова подяки від наших посадовців, які підходили до мікрофона після нього.

-Наша держава прагне до розширення стосунків з Україною, бо ваша держава для нас стратегічний партнер, - наголосив у розмові з журналістами Руслан Болбочан. – маємо спільний кордон, протяжністю 1200 кілометрів. Тісні зв’язки між нашими народами.

Дипломат навів статистику, оприлюднену Держстатом України. У минулому році Україну відвідали понад 13 мільйонів іноземців. Приблизно кожен третій з них – з Молдови.

-Дуже приємно що країни мають тісні добросусідські взаємини, - наголосив Руслан Болбочан. –Будемо розвивати їх надалі. У нас зараз високий рівень політичного діалогу, активна взаємодія між відомствами, міністерствами Консульство сприятиме розвитку економічних, культурно-гуманітаних зв’язків між нашими країнами. Я впевнений – у нас спільне майбутнє в контексті європейської інтеграції.

За словами пана посла, невдовзі почесні консульства Молдови буде відкрито у Львові і Борисполі Київської області.

Присутній на відкритті консульства керівник області Валерій Коровій ще до початку урочистостей зазначив, що дипломатичного полку у Вінниці додалося. За його словами, це ще одне визнання Вінниччини, як регіонального лідера.

-Молдова уже отримала безвізовий режим, тепер має поділитися досвідом перетину кордону у нових умовах з українцями, які найближчим часом матимуть такий само статус, - сказав міський голова Вінниці Сергій Моргунов. –Ми всі живемо у єврпейській родині і зв’язки між людьми, бізнесом можуть зміцнювати цю родину. 

Про відкриття нової дипломатичної установи буде нагадувати спеціальна поштова марка, погашення якої відбулося перед тим, як була перерізана червона стрічка до входу у приміщення нового консульства.

Довідка

Михайло Куницький народився у листопаді 1975 року на Волині, закінчив Волинський національний державний університет імені Лесі Українки, де отримав дві спеціальності – вчителя історії і юриста. У Національній академії державного управління при Президентові України здобув диплом магістра державного управління. Навчався в Одеській національній академії зв’язку імені Попова, отримав спеціальність інженера з автоматизованих систем керування виробництвом. Доктор історичних наук.

Останні місця роботи – директор департаменту Міністерства регіонального розвитку та торгівлі, заступник Гендиректора «Укрпошта», гендиретор ВАТ «УніТел», нині займається питаннями захисту прав  інтелектуальної власності в ГО «Інформаційно-комунікаційний менеджмент інтелектуальної власності».

Нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня. Разом з дружиною виховує двох доньок.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up