На утеплення в багатоповерхівках потрібен дозвіл. Де його взяти?

На утеплення в багатоповерхівках потрібен дозвіл. Де його взяти?
Альпініст Богдан Вишневський з компанії “Промальп” утеплює багатоповерхівку. Як він розповів, зараз починається “сезон” і вже є безліч замовленнь від вінничан.
  • Тарифи на опалення зростуть на 200-300 гривень вже цієї зими. Тому щоб заощадити вінничани частіше утеплюють стіни.
  • На все потрібен дозвіл. За новим "Порядком теплової ізоляції" із міськрадою треба узгоджувати колір, матеріали та розташування утеплення.
  • Міськрада запропонує 70% від вартості матеріалів та послуг. Від держави можна отримати 40% від тіла кредиту на теплову ізоляцію.

 

Пенсіонерка Марія Прохорівна розповідає, що у минулі роки, їх квартира на другому поверсі по вулиці Саксаганського, дуже сильно мерзла.

- Ми цієї зими не відчули холоду, - каже вона. - А все завдяки тому що утеплили кут будинку з першого по п’ятий поверх. І в нашій квартири ще встановили пластикові вінка. Раніше мій онук лягав спати із верблюжою ковдрою. А минулої зими - спав розкритий. Як розповіла пенсіонерка, завдяки міській програмі, жителі дому заплатили лише 30% від вартості утеплення. А іншу частину - за рахунок бюджету.

Будинок на вулиці Саксаганського. Минулого літа мешканці п'яти квартир утеплили кут будинку

Відео дня

Економія і тепло
Голова ОСББ “ЮМІР” Олег Побірський каже, що через збільшення тарифів на газ будуть більшими рахунки і на опалення. Тому, в цьому році, мешканці бажають “утеплятися”.

- Зараз одна гігакалорія опалення коштує 515 гривень, - розповідає Олег. - У січні 2016 року ми використали близько 45 гігакалорій. Через ціни на газ, думаю, тариф на опалення теж зросте, десь на 200-300 гривень. Тобто треба платити 40 тисяч гривень з цілого будинку, в якому 30 квартир. І так щомісяця.

ОСББ "ЮМІР" на Учительській, 10. Як розповів голова об'єднання, "ЮМІР" переводиться як юність, мрія і реальність

В їх будинку на вулиці Учительській вирішили утеплятися в кредит за державною програмою для ОСББ.

- Поки що не знаю, скільки економії це дасть, - каже Повірський. - Але утеплений будинок - це тепло і економія взимку і влітку. Люди менше включатимуть кондиціонери.

Утеплятися? Після того як отримаєте дозвіл

Але з 1 квітня 2016 року утеплятися стало трохи складніше. Через те, що власники домівок обирали матеріали і колір утеплення на власний розсуд, фасади будівель ставали схожими на “мозаїку”. Тому, щоб навести лад у цьому питанні, на початку березня виконком Вінницької міськради затвердив Порядок теплової ізоляції.

Його суть можна звести до одного - на все тепер потрібен дозвіл- Так, без дозволу ми не можемо робити утеплення, - розповідає менеджер компанії VIN BALKON. - Жильці будинку повинні зібрати документи і подати їх у ЖЕК, де представлять, який хочуть колір, які будуть використовувати матеріали.

Хоча зносити те утеплення, яке створено ще до березня 2016 року, не змусять. Як розповів головний архітектор Вінниці Олександр Рекута, такі “порушники” отримують “амністію”. До всіх інших за неправильну ізоляцію стін покарання буде суворе: штраф та навіть примусовий демонтаж покриття. Але який його розмір та чи були вже випадки демонтажу? Про це не знає навіть начальник Муніципальної поліції

- До нас ще, мабуть, не дійшло таке рішення, - відповідає Василь Гайовик. - Мені і самому цікаво чому, бо, як ви кажете, його ще затвердили у березні. І про розмір штрафу мені також поки що невідомо.

Документи на дозвіл для теплової ізоляції

Тепер перед тим, як проводити роботи ззовні приміщень, потрібно отримати дозвіл.  Для цього до Прозорого офісу треба подати наступні документи:

  • документи на об’єкт нерухомого майна;

  • договір на вивіз будівельного сміття;

  • відомості про державну реєстрацію (для юридичних осіб);

  • паспорт громадянина (для фізичних осіб);

  • фотографії будинку (розгортка фасадів в кольорі), який планується утеплювати;

  • пропозицію щодо кольору утеплення фасаду

  • паспорт опорядження фасадів, погоджений у міськраді

Програми енергоефективності - “знижка” на утеплення

У Вінниці діє міська програма енергоефективності, за якою можна “обшити” багатоповерхівку або приватний будинок з економією 70% на матеріали та роботу. Ще є державні програми, за якими можна отримати “відшкодування” по кредиту до 40% від “тіла” позики.Це доступно для мешканців приватних будинків та багатоповерхівок. Але найбільшу “знижку” отримують ОСББ.

Пропозиції та ціни на утеплення фасадів*

 

Утеплення без матеріала (кв.м)

Утеплення з матеріалом (кв.м)

Гарантія

Додаткові витрати

(оренда лісу, тощо)

VIN Balkon

-

от 350 гривень

(для утеплення пінопластом з откосами, грунтовкою та фарбуванням)  

1 рік

+

Мегаполис БудСервис

-

от 360 гривень

(від монтажу плит пенопласту до фарбування)

10 років

-

Промальп

від 150 грн

від 300 до 600 гривень

від 3 до 15 років

-

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Zhenia Hunter

    І справді дуже негарно коли фасади різного кольору (коли люди хочуть розкрасити своє буденне життя різними яскравими барвами), а ось одного совкового кольору гівна (жовтого поносу) просто шедевр. Краще залишимо цю радянську блювоту й надалі. І будемо всіма силами лізти й заважати людям займатись утепленням своїх осель.
  • Zhenia Hunter

    Чудово.  Я плачу за свій фасад, так мене ще натягують за договір. Як якесь гімно роблять то всім байдуже. А як щось добре то ще й штраф наклали
  • Oleksandr Stoliarov

    Ага, міськрада яка незаконно немаючи повноважень продає підвальні приміщення, які належать громадянам, ще й хоче щоб їй башляли за дозвіл на утеплення))) лол

    Це приватна власність і ніякого відношення до неї міськрада не має. Хай пройдуться по приватних будинках і вкажуть людям як будувати і утеплювати в який колір, цікаво, куди власники їх посилатимуть)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up