На «Щедрик» у Вінницю їздили б, як на пiрамiди до Єгипту (ІНФОГРАФІКА)

На «Щедрик» у Вінницю  їздили б, як на пiрамiди до Єгипту (ІНФОГРАФІКА)
  • Чи бути пам'ятнику мелодії «Щедрик» у Вінниці?
  • Розмови довкола цiєї ідеї за три роки то вщухали, то спалахували серед городян у соцмержах.
  • І зрештою склалися в неймовірну історію. Але 30 мiльйонiв гривень все одно взяти поки що ніде.

 

«Хорова Мекка»,  «Столиця Щедрика»  — яким буде місто в уявленні іноземних туристів, і про що взагалі “Щедрик”, розповіли ідейники проекту: шоумен Олександр Шемет та дизайнер Ігор Чепугов.

Вигадали дещо більше, ніж просто поставити пам'ятник композитору Леонтовичу. Хоча і він теж буде. На думку авторів проекту, пам'ятний комплекс українській народній мелодії представлятиме сучасне рішення, що виключає тільки «застиглий» мармур і бронзу. Кожний зможе взаємодіяти з композицією і бути безпосереднім учасником дії.

—  Якщо це мелодія, вона повинна звучати, — розповів Олександр Шемет. — А якщо це мелодія до Різдва, то брати слід його загальновідомі і впізнавані символи. Один з таких — величезний сніжний шар діаметром 25 метрів. Між іншим,  це можна навіть занести в Книгу рекордів Гіннеса. Всередині — фігура диригента Леонтовича в повний зріст. І, можливо, ще скульптура Пітера Вільховського (або Пітера Виговського), який написав англійський варіант тексту Carol of the Bells. Навколо них крутиться завірюха і лунає чарівна мелодія “Щедрика”. Уявіть собі: людина приїжджає до Вінниці влітку, усюди спека, а тут заходиш у сферу — і  падає сніг. Поряд мультимедійні екрани, які транслюватимуть варіанти виконання «Щедрика» в різних країнах. Щоб діти, які пришли з батьками, не нудьгували, слухаючи історію. А могли все помацати, спробувати на дотик.

Відео дня

 

Де поставити

Спочатку пропонувалося поставити шар на вулиці Соборній (між костелом і Укртелекомом). Відпочивальники, які зазвичай йдуть ввечері від фонтану «Рошен» неодмінно б помічали сферу, що світиться. Але це вигідне місце вже зайняте (однойменним магазином — авт.), тому почали шукати інші варіанти. I знайшли — фонтанну площу в парку імені Горького. Поряд з центральним фонтаном є велика територія з клумбою —  вірогідний майданчик для «Щедрика».

 

Хорова Мекка

Жоден хор не може обійти цю пісню — вона знаходиться в переліку «обов'язкових».

Тож планують залучати виконавців зі всіх країн на фестиваль різдвяної пісні (або хорової). А всі варіанти музики занести в базу музею назавжди, щоб кожний зміг почути і побачити концерт на мультимедійних дошках.

“Поруч зі сферою були б ступені для хорів і оркестрів, — пише Ігор Чепугов. — Можливо, виокремити місця для акустичних систем та глядачів. Задача — створити з Вінниці хорову столицю України!”

Олександр Шемет вже зробив  приблизні підрахунки.

— У хорі приблизно 20 людей. Ми, наприклад, робимо тут фестиваль і запрошуємо 20 хорів. Це вже 400 людей, яких треба поселити в місті, нагодувати, придумати програму тощо, — і додає: - У нас під ногами лежить така цінність. Я її порівнюю з пірамідами в Єгипті, на які їздять дивитися люди.

 

Що дасть «Щедрик» місту?

Проект відкриває великі туристичні перспективи для Вінниці, які тягнуть за собою і фінансову вигоду. До нас приїжджають, щоб подивитися на фонтан і він показав свою потужність у плані залучення гостей.  Але, як кажуть ідейники, фонтан «Рошен» працює на туриста «одного вечора». Проект “Щедрик” дасть можливість затримати туристів на декілька днів як узимку, так і влітку.

— Людям потрібен привід приїхати до Вінниці, — розповідає Олександр.  — Наприклад, позиціонувати місто, як столицю “Щедрика”. Уся ідея включає в себе містоутворюючий момент: поява нових робочих місць тощо. Тому на це потрібно багато грошей — десь 30 мільйонів гривень.

Якщо фонтан Рошен працює на туриста «одного вечора», то проект «Щедрик» дасть можливість затримати людей на кілька днів.

 
Надія на те, як усе буде

На якому зараз етапі «Щедрик», журналісти RIA дізнавалися у міськраді:

— Проект знаходиться на опрацюванні робочої групи, — сказав виконуючий обов’язки директора Департаменту культури Максим Філанчук.

Більше інформації дізнатися в Департаменті не вдалося. За словами Чепугова, міську владу проект «зачепив» і заступники мера і господарники впевнені, що це можливо втілити у життя.

“Проект дуже громіздкий, а це гроші,— пише він. —  Тому не виставляли його на Громадські ініціативи. Надія є, адже влада, зрозумівши що на Парктауері та паркані навколо парку туристів не заманити, повернеться до його обговорення”.

У реалізації задуму впевнений і Шемет, але коли — невідомо.

— Під нашими ногами справжній скарб, який  може стати оберегом історичним, мистецьким та економічним для міста і краю. Як його не підняти? Ми це зробимо. Просто деяким ідеям потрібно відстоятися, дозріти. Так зараз і зі “Щедриком”.  

 

Можна долучитися до проекту у Фейсбуці

До групи у Фейсбуці  «Пам'ятник мелодії «Щедрик» приєдналося майже півсотні вінничан. Тобто ідея живе і досі під гаслом: «Де Вінниця, там Щедрик». Тим паче, що в 2016 році виповнюється 100 років з моменту першого хорового виконання твору Леонтовича. І у світлі останніх подій вінницькі активісти збирають кошти на різдвяний фестиваль.

“На жаль, влада Вінниці відмовилася відсвяткувати 100-річчя найвідомішого світового різдвяного хіта» — повідомляється на сайті  «Громада Вінниччини». А голова ГО «Народний Майдан Вінниччини» Ігор Басюк пише про те, як вони хочуть організувати фестиваль і навіть створили окремий сайт ukrainiancarol.hromady, на якому збиратимуть кошти. Мінімальна  сума —  300 000 гривень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Igor Chepugov

    В группе Памятник Мелодии Щедрик 443 участника.

    Igor Chepugov reply Igor Chepugov

    интересно чем статистика не угодила. ну просто замби какие-то.
  • Бурко Лера

    Клумбу в парке не трожьте, догады!

    Igor Chepugov reply Бурко Лера

    Руководитель зеленого хозяйства , они-же  управляют парком в восторге от идеи, а цветник не пропадет, он бкдет в нашем парке.

    Igor Chepugov reply Igor Chepugov

    Ну клумба так клумба, привозите к ней туристов.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень 10:01 Сьогодні — Чистий четвер. Про суть четвертого дня Страсного тижня та молитви 10:00 ТОП-50 німецьких фраз і слів: емоції, почуття, сім'я, захоплення (новини компаній) 09:45 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 09:11 Вінниця сьогодні прощається із 26-річним військовим Артуром Доміновим 09:11 На «зебрі» по Пирогова збили дівчину. Утворилася тягнучка 08:28 Сьогодні вітаємо Зою та Романа. Історія та прикмети 2 травня 21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up