На планшеті Шевцова знайшли списки працівників СБУ, яких готували в АТО

На планшеті Шевцова знайшли списки працівників СБУ, яких готували в АТО

Слідчі прокуратури й СБУ у Вінницькій області не встановили у діях колишнього головного поліцейського області Антона Шевцова фактів сепаратизму чи державної зради. Кримінальне провадження закрито. Хоча деякі обставини так і залишилися нез’ясовані

Кримінальне провадження закрив начальник відділу обласної прокуратури Костянтин Гоздуп. Старший слідчий в особливо важливих справах  УСБУ області Андрій Мироненко, який проводив розслідування, «накопав» чотири томи матеріалів. Він стверджує, що підозри у сепаратизмі і державній зраді не знайшли свого підтвердження. Про це прокурор і слідчий повідомили журналістам на прес-конференції в обласній прокуратурі 20 травня.

Нагадаємо, справу розслідували за заявою вінницької активістки Таїси Гайди, яка також була присутня на прес-конференції.

Костянтин Гоздуп: -Прийняте рішення може бути оскаржено заявником у суді. Його можуть додатково вивчати в Генпрокуратурі. Якщо там дійдуть висновку, що рішення прийнято незаконно, його скасують.

Відео дня

Брехав, що служив в АТО – тільки числився в загоні, а знаходився в Криму

Слідчий і прокурор озвучили низку фактів, що викликають здивування, як Шевцова можна було призначати на посаду керівника поліції? За словами слідчого Мироненка, в АТО Шевцов не служив. Хоча сам він засвідчував, що був у батальйоні «Луганськ -1» два рази. Перший раз з червня по липень 2014-го, а потім із серпня по грудень.

Відповіді на питання, що значить не служив, із слідчого доводилося «витягувати» по декілька разів.

На запитання відповідає старший слідчий УСБУ Андрій Мироненко

-Де Шевцов знаходився у той час,коли не був у розташуванні батальйону?

-Мабуть, у Криму, - неохоче відповів слідчий.

-А зарплату йому в цей час нараховували?

-Так, нараховували.

-Він її отримував?

-Не знаю, хто отримував.

Слідчий припустив, що участь в АТО Шевцову була потрібна, аби повернутися на службу в міліцію. Однак, за його словами, Шевцов не отримав посвідчення учасника АТО.

42 рази перетинав кордон
Не дослідженим залишився факт, звідки на планшеті Шевцова взялися списки тих, кого готували до служби у зоні бойових дій. У цьому переліку є і працівники СБУ, яких призвали на підготовку у тренувальний табір. Встановлено, що список сфотографовано телефоном Шевцова. Так пояснив слідчий. За його словами, Шевцов стверджувв, що йому їх переслав невідомий. Він не знає, хто це зробив. Іншої відповіді від нього годі було чекати. Але чому цього не встановили під час розслідування?

-Скільки у тому списку людей? – запитую у слідчого

-Не скажу цього

-Я ж не прошу назвати прізвища, а тільки кількість

-Декілька десятків. Окремих з них ми допитали. Вони підтвердили, що дійсно проходили підготовку у тренувальному таборі у Дніпропетровській області. Деякі заперечували свою присутність у таборі. Ніхто з них не знає і не розуміє, чому вони опинилися в одному списку. Це питання зараз досліджується іншим органом.

Питання ще досліджується, а кримінальне провадження уже закрито.

Слідчі встановили, що Шевцов 42 рази перетинав кордон. У переважній більшості з окупованим Кримом. В інших випадках – з Росією і Білоруссю. Нема у матеріалах справи довідки про проходження Шевцовим випробування на детекторі брехні. До речі, другий раз мати справу з поліграфом він відмовився. Так пояснили слідчий і прокурор. Чому не долучили до справи першу довідку? Бо це не є документ, який визнають у суді. Таке пояснення надали учасникам конференції.

Коли бійці гинули під Іловайськом, він купався у морі

Таїса Гайда ще не визначилася, чи оскаржуватиме постанову про закриття провадження у суді. Каже, має спершу порадитися з іншими активістами. На запитання, які факти, на її думку, слідство не дослідило, насамперед називає випадок із списками на планшеті.

-У тому списку значилося також прізвище чеченського генерала Іси Мунаєва, який захищав нашу державу, - каже пані Гайда. – Він загинув при загадкових обставинах. Вони дотепер до кінця не з’ясовані. Навіщо Шевцову були такі списки? Кому він їх передавав? У тих списках значилися не тільки прізвища й імена, а й адреси, телефони патріотів, яких готували до служби в АТО. Ні ви, ні я не почули відповіді на це питання. Таке враження, що для слідчих воно пустякове.

Співрозмовниця нагадує, що батальйон «Луганськ-1» у серпні 2014-го пройшов крізь пекло Іловайська. «А де був в цей час боєць батальйону Шевцов? – запитує співрозмовниця. – У Криму, мабуть, купався, у морі, бо ж спека стояла тоді немилосердна». І після цього його призначають поліцейським у Чернігів, потім у Вінницю.

Таїса Гайда пояснила, що є інструкція, якою забороняється правоохоронцям виїжджати на окуповану територію. Тим часом на Шевцова це не поширювалося. Не дослідженим, на її думку, залишився факт наявності російського паспорта.

-Відомо, що у Шевцова був російський паспорт, - каже активістка. – Але ж ви чули, що слідчі не змогли поставити крапку в історії з втратою ним цього паспорта. Якщо запитань залишається більше, ніж відповідей на них, то яке ж це повноцінне розслідування?..

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Zh Юра

    смотрю тут одни красавцы сидят)) правда фото почему-то попрятали))
  • Чудо Юдо

    Да и похожа на Таньку Черновол,странно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up