На Донбасі заявили, що «Щедрик» написаний у них. Чи стане колядка Леонтовича брендом Вінниччини?

На Донбасі заявили, що «Щедрик»  написаний у них. Чи стане колядка Леонтовича брендом Вінниччини?
На благодійному концерті й аукціоні у Києві на підтримку будинку Леонтовичів у Шершнях деякі внески становили до двох тисяч євро
  • Під знаком Леонтовича минув нинішній тиждень
  • 23 січня у Києві у розкішному залі Fridom Holl відбувся благодійний концерт, де збирали кошти на відновлення садиби у Шершнях
  • 24 січня у Вінниці провели круглий стіл, йшлося про створення бренду області, яким має стати «Щедрик»
  • Нарешті домовилися, як бути з напіврозваленим будинком у Шершнях
  • Того ж дня там провели панахиду по Леонтовичу – 23 січня день убивства композитора
  • Все це добре, але як відвоювати «Щедрик» в американців? А тут  ще й Донбас заявляє, що «Щедрик» був написаний у них

Скандал з напіврозваленим будинком Леонтовичів у Шершнях Тиврівського району дійшов до своєї розв’язки. Після багатьох публікацій у пресі, сюжетів по телебаченню, сотень повідомлень у соцмережах зі знаком SOS,  нарешті земляки композитора дійшли спільної думки.

Якщо раніше представники влади уперто твердили, що будинок не той, де проживала сім’я Леонтовичів, то тепер, на засіданні «круглого столу» озвучили іншу думку.

У Шершнях буде Співоче поле або концертна зала?

- Яке має значення той це будинок, чи не той! Важливо, що майбутній композитор провів дитинство саме в цьому селі, що своїми ногами топтав там ряст, слухав колядки, надихався ними…

Відео дня

Зійшлися на думці, що у Шершнях у пам'ять про Леонтовичів має бути створено місце для проведення фестивалів хорових колективів на честь автора гімну Різдва.

Це має бути або  Співоче поле, або концертна зала.

Поки що це тільки пропозиція. Що втілять на практиці, стане зрозуміло з часом.

Пам’ятне кожне місце, де ступала нога Леонтовича

Ці слова належать керівниці департаменту культури Ользі Дерновій. Озвучив їх голова обласної спілки письменників Вадим Вітковський. Каже, звернув на них увагу під час знайомства з новою очільницею культури. Запам’ятав. Тепер поширив на загал.

Схематично представили туристичний маршрут  «Шляхами Леонтовича».  У першу чергу  це Тульчин. У цьому місті композитор провів найбільше років. У згаданих Шершнях минуло дитинство. Село Марківка Теплицького району – його вічний спочинок. А народився Леонтович у маленькому селі Монастирок біля Немирова. А ще був Чуків цього ж району, де він створив хор і виступав з ним на сільській сцені. У переліку значиться село Білоусівка Тульчинського району.

Як саме вшанують пам'ять про автора «Щедрика» у цих населених пунктах, що там планують показувати у майбутньому туристам, над цим хтось уже працює, а хтось ще думає.

- Дуже важливо запатентувати бренд! - наголосив Вадим Вітковський. - Якщо хтось зробить це раніше за нас, ми вже не зможемо подавати заявку. Її просто не приймуть. У ситуації, коли на "Щедрик" претендує ще один регіон, це має для нас особливе значення. 

Сто років капелі

Валерій Весняний, голова Тульчинської ОТГ, звернувся до присутніх на зібранні представників ОДА та облради з пропозицією не давати завдання на місця. А разом братися до роботи. Підказав конкретну тему.

За його словами, у квітні виповнюється 100 років  часу створення Леонтовичем у Тульчині хорової капели. Весняний каже, що колектив існує дотепер. На 30 квітня місцева влада запланувала вшанувати річницю з часу її створення.

- Повага до Леонтовича у тульчинців дуже велика, - говорить Валерій Весняний. – Коли проводили опитування назвати головну вулицю його іменем, таке рішення підтримали 90%  тих, хто долучився до голосування.

Перетягують бренд 

-Тут говорили, що на «Щедрик» уже претендують донецькі, - зазначив Валерій Весняний. – У відповідь скажу, що ще у 1979 році, коли було створено бюро подорожей і екскурсій, уже привозили в Тульчин туристів у садибу Леонтовича..Торік ми виділили мільйон гривень з бюджету громади на впорядкування музею, створення інтерактивних експонатів.

Нагадаємо, що Леонтович працював у Покровську (тоді станція Гришино) на Донбасі. Наприкінці минулого року там відкрили йому пам’ятник. Під час відкриття представники міської влади поширили інформацію, що писати «Щедрик» композитор почав саме в їхньому місті.

- Леонтович давно а асоціюється з Вінницею і нашим краєм, - зазначила депутат облради Людмила Станіславенко. – Насправді він уже є народним брендом. Тільки треба все це підтримувати і поширювати. Ми сперечаємося, чи в тій хаті він проживав, чи не в тій. Не це важливо. Він підростав у тому селі, змалку вбирав у своє серце народні традиції. Там залишився його дух…

У Чукові Немирівського району збереглася будівля, де був клуб, на сцені якого виступав хор, створений Леонтовичем.

- Якщо цей будинок не підтримувати, то з нього буде те само, що сталося з будинком у Шершнях, - каже завідувач сектором охорони культурної спадщини Михайло Потупчик.

Внески були по дві тисячі євро

На благодійному концерті у Києві 23 січня були присутні вінничани народна депутатка Ірина Борзова, депутат облради Людмила Станіславенко, активістка з Шершнів Валентина Чайковська. Виступав хор «Соломія».

Організував заїхід Фонд гуманітарного розвитку України за активної участі голови організації Наталії Заболотної (не плутати з нашою заступницею голови ОДА пані Заболотною). Запросили дипломатів з країн, що акредитовані у Києві, інших поважних гостей.

- Внески були немалі, - говорить Людмила Станіславенко. – Дехто платив по дві тисячі євро.

Наталя Заболотна на своїй сторінці у Фейсбуці подякувала усім учасникам концерту,ґ які виступали без гонорарів.

- Дякую нашим зіркам, які, задля стасіння будиночку дитинства українського генія Миколи Леонтовича та для благодійників - гостей вечора , погодилися співати без гонорарів.

Назвала їх поіменно. Це - талановиті Вікторія Васалатій, Таянна, Тоня Матвієнко, Анна Буткевич, Наталя Могилевська, Джері Хеіл. Ну й звісно - знаменитий скрипаль-віртуоз Ілля Бондаренко, що цього разу подивував фантастичним джазовим виступом у супроводі власного молодого джаз-бенду. Величезна вдячність двом велитенським хорам - знаменитому на весь світ дитячому хору «Щедрик» та вінницькому хору «Соломія», з батьківщини Миколи Леонтовича.
Дякую головному енерджайзеру вечора, відомій актрисі - ведучій та харизматичному аукціоністу Сніжані Єгоровій.
Сердечна вдячність видавцю й поету Івану Малковичу за продекламований власний вірш-присвяту Миколі Леонтовичу.

Як відвоювати своє в американців

П’ять мільярдів людей у світі (!) наспівують «Щедрик». Тільки знають вони його під іншою назвою «Колядка дзвонів».

- Світова громадськість переконана, що «Щедрик» це американський твір, - розповів скрипаль-віртуоз Кирило Стеценко. – Непросто буде довести світові, що гімн Різдва написано на Вінниччині. За кордоном сном-духом не знають, хто такий Леонтович. Всі маємо працювати, щоб відвоювати своє в американців. Одних лише зусиль вінничан тут замало. Це має бути інформаційна політика на державному рівні.

Незважаючи на це, Вінниччина має робити свої кроки і проявляти свою активність і нічого не чекати, наголошує Стеценко.

Один з сильних заходів пропаганди Леонтовича у світі мав би відбутися уже через два роки. На думку Стеценка, у 2022-му виповнюється сто років, як наш «Щедрик» прозвучав у Нью-Йорку у відомому залі Карнегі-Холл. Тоді його виконував хор під орудою Олександра Кошиця.

Як відомо, відправити великий хоровий колектив у подорож по світу  розпорядився Симон Петлюра. Метою виступів була пропаганда української пісні, українського мистецтва.

Чи здатна нинішня влада здійснити щось подібне?

Його дід товаришував з Леонтовичем

Мій співрозмовник, скрипаль з Києва, подвійний тезко свого діда Кирила Стеценка, що прославив державу у галузі музичного мистецтва.

- Дід дуже рано прішов з життя, - говорить скрипаль Стеценко. – Але з переказів, з архівних матеріалів мені відомо, що деякий час він проживав на Вінниччині. Зокрема, у Томашпільському районі. Служив священиком у селі Голово-Русава. Там є річка з назвою Русава, що впадає у Дністер. Біографи дідуся пишуть, що він високо цінував творчість Леонтовича. Вони зустрічалися. Припускають, що саме Стеценко передав «Щедрик» Леонтовича Кошиці. Вперше твір виконав студентський хор університету Святого Володимира в Києві. Відтоді він став звучати у концертних програмах інших колективів. Був включений у репертуар хорової капели, що подорожувала світом.

- Він, ніби різьбяр у музиці, що творить найтонші музичні вартості, неначе мережива із шовку, - так говорив дідусь про вашого геніального земляка, - уточнює Кирило Стеценко.

Лише чотири ноти

Кирило Стеценко розповів, що зробив свій внесок у популяризацію спадщини Леонтовича. Каже, «Щедрик» у власній обробці виконують на дзвониках, віолончелі, соло-гітарі, а ось на скрипці – не чув.

- Під час нинішнього Різдва створив обробку «Щедрика», - говорить він. – Ідея виношував давно. Втілив її за місяць. Почав працювати 15 грудня минулого року, закінчив у середині січня 2020-го.

Головна ідея, як пояснив композитор, передати хорове чотириголосся з допомогою  скрипки.

- Намагався зробити так, щоб це було природно для скрипки і водночас віртуозна п’єса, - пояснює співрозмовник. - Щоб це було ефектно. Це не те, що може зіграти кожен школяр, чи студент. Це те, що дехто може зіграти.

Леонтович створив твір що викликає захват Причому сприймається з відчуттям миттєвості  Ніби ластівка справді прилетіла – і тут же відлетіла, її нема. Мені здається, що цей образ вдалося втілити. Поки що з ним не виступав. У його концертній програмі є «Дударик» Леонтовича. Тепер буде ще й «Щедрик».

Співрозмовник наголошує, що унікальність твору у його поліфонії. Насправді у «Щедрику» лише чотири ноти. Пан Кирило називає їх – сі, ля, сі, соль.

Як з’явився американський варіант колядки?

Через 14 років після того, як у Нью-Йорку прозвучав «Щедрик» Леонтовича, американський композитор і хоровий диригент українського походження Пітер Вільговський зробив аранжування для симфонічного оркестру радіо NBS і написав власний англійський текст, назвав його «Колядка дзвонів». Популярною її зробила у 1970-х французька вокальна група «Swingle Singers».  Ще більшу славу приніс фільм «Сам вдома», в якому червоною ниткою проходить мелодія «Колядки дзвонів»

Назви телесеріалів і фільмів з «Колядкою дзвонів».

Серіали:  «Південний парк» (англ. South Park); «Маппет Шоу» (The Muppets spread Holiday cheer with their rendition of «Ringing of the Bells»);

«Сімпсони» (англ. The Simpsons; «Гріфіни» (англ. Family Guy);

«Суботній вечір у прямому ефірі» (англ. Saturday Night Live).

«Менталіст (3-ий сезон,10-та серія)» (англ. The Mentalist).

Пісня викорисовується у кінофільмах: «Сам удома» (англ. Home Alone); «Сам удома 2: Загублений у Нью-Йорку» (англ. Home Alone 2: Lost in New York); «Санта Клаус» (англ. The Santa Clause); «У дзеркала два обличчя»; «Міцний горішок 2»; «Шепіт» (англ. Whisper) «Гаррі Поттер» (англ. Harry Potter); «Битва на гірляндах» (англ. Battle of the Bulbs); «Французький зв‘язковий» (англ. French connection).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Джек

    даунбас допился

    пуля reply Джек

    ты у кого это высосал собака
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up