На арсеналі в Калинівці зберігали боєприпаси війська Вермахту

На арсеналі в Калинівці зберігали боєприпаси війська Вермахту
  • Коли збудовано Калинівські сховища боєприпасів і наскільки вони надійні?
  • Чому не виконано указ глави держави про створення на 48-му арсеналі Центру з утилізації зброї
  • Яка дальність польоту окремих ракет, що зберігаються на арсеналі?

 

Про надійність підземних сховищ Калинівського арсеналу свідчить той факт, що в роки війни тут зберігали смертоносну зброю війська гітлерівської

Німеччини. Про це журналіст дізнався під час спілкування з членом комісії з вивчення причин трагедії, створеної Міноборони, полковником, який просив не називати його прізвище.

-Збереглися документи, в яких зазначено, що фашисти під час окупації використовували Калинівський арсенал для зберігання боєприпасів, - каже співрозмовник. – Про що це свідчить? Насамперед про їх надійність і захищеність, про налагоджену інфраструктуру завезення і вивезення.

Відео дня

Склади будували під страхом розстрілу

Найперше йдеться про наявність залізничної колії, що прокладена до арсеналу і по його території. тут збудовано бетонну дорогу. Перед тим, як скористатися такою базою, фашисти ретельно обстежили її. Зробили це, як мовиться, з німецькою педантичністю, урахуванням усіх деталей. Тільки після того було прийнято рішення про завезення боєприпасів.

За словами співрозмовника, арсенал у Калинівці збудовано ще у 1936 році. Полковник нагадує, що то були сталінські часи. Будували тоді надійно. Під страхом. Найменший недолік, допущений в роботі, загрожував винуватцям  розстрілом.

-Гворити про те, що підземні склади не надійні, не доводиться, - продовжує полковник. – Принаймні, під час масштабної трагедії, жоден з них не зазнав руйнувань. Мову треба вести у першу чергу про безвідповідальність нинішніх відповідальних осіб за стан справ на арсеналі. На мою думку, саме це призвело до катастрофи.

Співрозмовник звертає увагу, що за 81 рік існування арсеналу вперше виникла надзвичайна ситуація, що призвела до вибухів боєприпасів. Тут зберігали ракети, здатні нести ядерну зброю. Їх вивезли уже в часи незалежної України. Навпроти через дорогу знаходилися ємкості з компонентами ракетного палива – гептилом і меланжем. Вони справді могли спричинити загрозу не тільки жителям Калинівки і навколишніх сіл. Вінниця теж потрапила б у зону ураження. Нема в Калинівці ємкостей з гептилом, чи меланжем. Їх вивезли на утилізацію, завдяки фінансуванню європейських структур. Журналіст RIA разом з колегами інших видань, активістами, екологами був присутній під час вивезення небезпечного вантажу.

-Коли розганяли чутки про хімічну атаку, що насувається з Калинівки на Вінницю, мали на увазі наявність саме складів з ядерним паливом, - уточнює співрозмовник. – Розрахунок робився на те, що навряд чи всі обізнані з ситуацією, що саме зберігається на арсеналі.

Полковник наголошує, що висока дисципліна кожного на арсеналі  стали б запобіжником будь-якої надзвичайної події.

Навіть при  обмеженому фінансуванні, хоча насправді кошти виділялися, от тільки процедура отримання їх забюрократизована, тому не вдається отримувати вчасно, але й за таких умов наявними силами можна було вибудувати надійну систему охорони.  Завадила цьому безвідповідальність у ставленні до своїх обов’язків. Через що прокуратура вже готує повідомлення про підозру низці осіб, відповідальних за стан справ на арсеналі в Калинівці.

Мав бути центр утилізації зброї

У Калинівці планували створити центр утилізації боєприпасів. Він мав назву регіональний Західний центр з ліквідації зброї. Про це йшлося в указі тодішнього глави держави (2006 рік). Навіть відбулася презентація такого центру. Проводили її безпосередньо на території арсеналу. Прибули високі чини з Міноборони, інших структур. Запросили представників місцевої влади, журналістів. Посадовці з Міноборони переконували, що реалізація такої програми піде на користь місцевій громаді, бо стане менше небезпечних боєприпасів. Проте депутати не надали дозволу на створення такого центру. Один з тодішніх керівників району дотепер зберігає відповідь з Міноборони. У ній сказано, що військові не виконали указу глави держави про створення центру ліквідації зброї через те, що Калинівка не надала на це дозволу.

Незважаючи на це, у Калинівку все одно завезли перші ешелони з боєприпасами для майбутньої ліквідації. Їх доставили із складів у місті Брюховичі на Львівщиі і Славути Хмельницької області. Стався безпрецедентний випадок: тодішній командир частини полковник Олег Омелянчик відмовився приймати таке «добро». Його одразу звільнили. Тоді полковник відкрив карти. Приніс на сесію районної ради фотографії боєприпасів, що їх стали звозити в Калинівку з інших військових складів. 

-На той час інформація про те, чого і скільки зберігається на арсеналі для районної влади була таємницею за сімома замками, - згадує один з колишніх керівників Калинівського району. – Місцеві завжди боялися, аби там не сталося чогось страшного. Коли дізналися, що в Калинівку привезли боєприпаси з інших областей держави, народ, як кажуть, піднявся. Депутати звернулися до всіх державних структур з вимогою заборонити створення такого центру. Свою позицію відстояли.

Люди не віддають снаряди

Після вибухів у Калинівці, що сталися у ніч з 26 на 27 вересня, піротехніки під час розмінування вилучили на навколишній території понад дві тисячі вибухонебезпечних предметів. Станом на ранок 10 жовтня відсутні вогнища загорання та вибухи. Про це повідомляє ДСНС. До ліквідації наслідків надзвичайної ситуації залучено 1493 людини та 288 одиниць техніки. Обстежено понад 20 тис.га території із загальної площі 30 тис.га.

Як розповів журналісту один з працівників ДСНС, є люди, які не віддають снаряди, що залетіли до них на подвір’я чи город. «Півгодини умовляли одного чоловіка у Павлівці, щоб віддав частину снаряда від «Граду», - каже співрозмовник. – Господар був категоричний: «Воно до м еен прилетіло, значить тепер моє».

Якщо люди сподіваються, що такий метал зможуть віднести на пункт прийому металобрухту, то повинні знати, що приймати рештки боєприпасів їм категорично заборонено.

Для ракет з Калинівки Вінниця недосяжна?

80 тисяч тонн боєприпасів зберігається у Калинівці. Це інформація міністра оборони Степана Полторака, яку він поширив у соцмережах. Не відомо, цифра названа з тими, що  знищено під час вибухів, а це понад 30 тис т, чи вже без них. Як стверджують військові, у Калинівці є ракети, дальність стрільби яких сягає на десятки, а то й сотні кілометрів. Наприклад, тактичний ракетний комплекс «Точка-У» має максимальну дальність стрільби 120 км. Реактивна система залпового вогню «Смерч» здатна доставляти ракети на максимальну відстань 90 км, мінімальну – 20 км. Ракети системи «Ураган» при стрільбі долітають на відстань 35 км (дані взято з Вікіпедії). З Калинівки до Вінниці, за даними сайту DELLA, 28 км.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Саша Ветров

    Ха - навезли хлама после фрицов подорвали и списали МИЛЛИАРДЫ ну вообще в башке КАША   Такую  плетут я-бы даже бухо,, до такого не додумался-бы хотя я пьяный ОЧЕНЬ УМНЫЙ !!! Тут водкой не обошлось ЧТО ВЫ ТАМ КУРИТЕ УР,,?????  НЕТ только вдумайтесь СНАРЯДЫ ВРЕМЕН ВЕРМАХТА  лежат  на складе вместе ИЛИ отдельно от зарядов ГРАД УрАГАН ТЮЛЬПАН и т-д  МОЗГИ ВКЛЮЧИТЕ !!! Ладно при НЕЗАВИСИМОЙ денег постоянно нету ворьё разтягует розворовывает НО СКЛАДЫ ЕЩО ОТ СОЮЗА ОСТАЛИСЬ !!!   Какие н,,й вермахтовские снаряды ??? Тогда-бы лоб зеленкой намазали за такие штучки БЕЗ ВОЕННОГО ВРЕМЕНИ   А туда вы и горелой спички не положили после СОЮЗА

  • Задунайский Торонтуй

    Тоись у немцев не взрывалось. Хотя кругом УПА сидела в партизанах. Наверное дронов у них не было.
  • Anonymous

    одно дело когда реактивный снаряд запущен по направляющей в штатном режиме и другое дело когда летит сам по себе в результате детонации.

    это как в том анекдоте.

    Учительница спрашивает детей, сколько километров до США и как долго туда добираться. Дети выдвигают разные версии. Встает Вовочка и говорит. "Я не знаю сколько туда километров. Но мой папа, полковник РВСН, сказал что добираться туда 21-22 минуты."
  • Богдан Пупкин

    ну и что что немцы там держали боезапас???   ну и что что при сталине строилось?  ДУРОСТЬ!!!   разве в тридцатых годах были заряды с мощностью как точку у  или ураган?     как вы думаете что было бы со строением тридцатых годов  если бы рвануло пару точок?

    Anonymous reply Богдан Пупкин

    все бы норм со строениями было. тогда и кирпич и бетон и цемент другого качества для армии использовалось, и нормы выдерживались (особенно немцами).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up