Музика, яку бачиш: хор ввів “Плеяду” у транс, а дует людей-оркестрів двічі кликали на біс

Музика, яку бачиш: хор ввів “Плеяду” у транс, а дует людей-оркестрів двічі кликали на біс
  • Хор киян урочистістю виконання примусив глядачів затамувати подих. Професійні слухачі сказали, що виконання просто шикарне, але б вони поставили би обмеження “12+”
  • Дует двох Максимів — Шоренкова і Бережнюка — примусив “Плеяду” двічі аплодувати стоячи. І двічі ж кликати музикантів “на біс”
  • Бонус: послухайте імпровізацію піаніста Шоренкова, яка народилася із трьох нот, названих слухачами

“Музика, яку ти бачиш”, — під таким слоганом розпочався перший фестиваль сучасної музики під назвою Contemporary Music Days in Vinnytsia. Раніше, до речі, він існував у іншому вигляді і називався «Барви ХХ століття», але директор фестивалю, заслужена артистка України Ірина Френкель, вирішила із командою однодумців змінити формат і провести його ребрендинг.

Духовні піснеспіви та обмеження “12+”

— Ми подивимось, наскільки музика, яка виконуватиметься на цій сцені, може стати візуальною,наскільки її можна буде не лише відчути, а і, як-то кажуть, помацати. Дійсно історична подія у житті Вінниці, - зазначив ведучий Павло Третьяков перед тим, як запросити на сцену вокальний ансамбль сучасної музики Alter Ratio із проектом під назвою Mariologia.

Фактично, цей київський колектив став відкривачем двох фестивальних днів сучасної музики. Урочистість та серйозність звучання піснеспівів примусила принишкнути навіть наймолодших слухачів, які не дуже-то звертали увагу на вишуканість звучання хору, але правильно вхопили емоційний посил літургічного співу.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

А дорослі були просто у захваті. Анастасія Зудова, артистка симфонічного оркестру і педагог школи мистецтв “Вінниця”, йшла спеціально для того, щоб послухати цей хор.

— Просто неймовірно. Я ніколи не чула 12 голосів одразу. І я просто не уявляю, як  можна було виконати це на такому високому рівні. Правда, привела б сюди учнів від 12 років — інколи вже надто лякаючу атмосферу створюють співи Alter Ratio, —розповіла жінка.

Руслан Дворницький, артист Вінницького симфонічного оркестру, професійно пояснив складові авангарду у виступі хору.

— Диссонанси тут є авангардними. Вступ, скажімо так, починався із традиційних інструментів, але у незвичайній подачі: інколи от плине мелодія, і тут раптово — негармонійне поєднання музичних звуків, — розповів він журналісту.

Дует музикантів-мультиінструменталістів

— Зараз будуть прямо протилежні емоції — тримайтесь за свої крісла, бо, можливо, захочеться й танцювати. Кажуть, дует — найвищий рівень взаємодії та спілкування, а в мистецтві, на сцені — особливо. Але, якщо я скажу, що дует, який зараз виступить на сцені, — найвищого рівня,  все одно вийде так, ніби я нічого не сказав про них. Зустрічайте, Максим Бережнюк та Максим Шоренков! — представив музикантів Павло Третьяков.

Музика дуету — то був синтез запальних ритмів, терпких джазових гармоній і народних мотивів у поєднання із харизмою самих виконавців. Максим Бережнюк  — лауреат міжнародних конкурсів, що грає на понад 50 народних духових інструментах.

— Дійсно грає на всьому, з чого можна, не побоюсь цього слова, видути звук, — розповів про нього ведучий. І справді, на сцені було дуже багато духових музичних інструменти: дудук, сімейство сопілок, денцівка, дводенцівка, дримба, також панфлейта, і навіть трембіта.

Максим Шоренков — другий учасник дуету, відомий композитор, піаніст і винахідник. Теж лауреат міжнародних музичних фестивалів, він створив і запатентував нові прийоми звуковидобування, які назвав “Нитки Шоренкова”. На фестиваль він привіз акустичні і електронні нитки, грав на роялі, двох синтезаторах, дудуку та колісній лірі. Його нитки виглядали ефектно: підсвічені неоновим різнобарвним сяйвом, вони так і спонукали глядачів фотографувати.

Передбачивши такий інтерес публіки, музиканти попередили, що після концерту кожен бажаючий зможе сфотографуватись серед безлічі інструментів, на яких міг би грати цілий оркестр, але грали двоє людей.

Багато людей готувались фотографувати, але виконавці обіцяли влаштувати усім фотосесію із інструментами.

Трембіта + синтезатор

Вони розраховували програму на 4 години, а грали 2. Тому, сказав Максим Бережнюк, намагались показати максимальне різноманіття духових народних інструментів у кожному номері. Серед них і шведська народна пісня, і українська пісня “Ой за гаєм, гаєм”, виконана на татарський манер, трембіта із додаванням електронного клавішного звуку.

Імпровізація “Ля-Ре-До” 

Поєднання джаз-фолку та електронної музики настільки прийшлось до душі вінницькій публіці, що вигуки “На біс!” почались завчасно.

— У нас ще дві пісні за програмою, тому ми сподівались, що виконання “на біс” буде трішки пізніше, — посміхнувся Максим Шоренков. — Але раз так, хочу сказати кілька слів про те, що таке справжня імпровізація. Завдяки тому, що я трохи повчився і можу відрізняти білі клавіші роялю від чорних, я можу ту ідею, яка приходить мені на думку, одразу ж втілити у музику. Але зараз ми ускладнимо завдання. Зараз три секції залу скажуть мені по одній ноті, і я зімпровізую із них мелодію прямо на ваших очах. Тільки прохання до вас записати її, бо я завжди одразу забуваю її, стан імпровізації для мене, як транс, — сказав музикант. 


Зала вигукнула ноти у послідовності “ля-ре-до”, і музикант одразу ж зіграв повноцінну мелодію. Якби не попередження автора по те, що це буде імпровізація, можна було б подумати, що це твір, який він давно знає — настільки легко мелодія виходила з-під клавіш роялю. Ви можете послухати її нижче.

Після виступів музикантів “на біс” ціла “Плеяда” аплодувала їм стоячи, і просила ще раз виконати щось “на біс”. Музиканти, у свою чергу, зізналися Вінниці у коханні і обіцяли приїхати ще.

Що чекатиме глядачів на другий день фестивалю?

Другий день фестивалю буде цікавий гумористично-авангардним проектом “Хвилина реклами”, автором якого є Сергій Пілютіков — музичне “обличчя” каналу “СТБ”. Закривати фестиваль CONTEMRORARY MUSIC DAYS IN VINNYTSIA будуть класикою — відомою містерією Ігоря Стравінського “Історія солдата”.

Детальніше - у статті “Music days in Vinnytsia: що чекає вінничан на фестивалі сучасної музики (ПРОГРАМА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up