«Мій автомобіль віддали іншому» - з арештмайданчика МВС у Вінниці вкрали Volksvagen

«Мій автомобіль віддали іншому» - з арештмайданчика МВС у Вінниці вкрали Volksvagen

Чужій людині віддали автомобіль Григорія Бурмецького з Хмільника. У липні минулого року міліція поставила його Volksvagen Golf на арештмайданчик у Вінниці, що належить МВС. А в лютому 2016-го машину повернули. Тільки іншій людині

Григорій Бурмецький переконаний, що його машину нагло вкрали. Причому, зробили це не без участі тих, хто повертає заарештовані автомобілі. Керівники поліцейської структури, якій належить арештмайданчик, кажуть, що видали транспортний засіб на законних підставах – людина звернулася з документами і отримала по них автомобіль.  На таке зауваження, постраждалий пред’являє документи на автомобіль. Просить звернути увагу на таку деталь: той само охоронник, який приймав машину під арешт, він же видавав її. Приймав у липні минулого року. Видавав 17 лютого нинішнього року. Після того він вже не працює. Керівник підприємства «Вінниця-Інформ- Ресурси» МВС України Анатолій Плеснюк пояснив, що охоронник звільнився за власним бажанням. Слідство не виключає версію, що людина, яка забирала чуже авто, і той, хто його видавав, могли діяти у змові. Таке припущення у розмові з журналістом висловив слідчий Вінницького відділу поліції Андрій Тесля.

Особу викрадача встановили

- У мене мало надії на те, що машину знайдуть і повернуть, - каже Григорій Бурмецький. – Але хочу дізнатися, як так сталося, хто допомагав у викраденні машини з поліцейського майданчика. Коли машину ставили під арешт, майданчик  охороняли люди у міліцейській формі, поруч теж знаходяться міліцейські структури -  колишнє ДАІ, МРЕВ. Навіть у думках не припускав, що з такого місця можуть вкрасти машину. Раджу тим, чия машина під арештом, - навідуйтеся і перевіряйте, чи її  раптом, як і мою, не віддали в чужі руки.

Відео дня

Машину пан Григорій придбав у Києві на авторинку. Каже у столичному МРЕВ її знімали з обліку. Ніяких претензій чи підозр у міліціонерів не виникало. Про них заговорили у Вінниці в МРЕВ. Під час постановки на облік запідозрили , що не все гаразд з номерами на деяких агрегатах. Одразу відправили на арештмайданчик. Після перевірки суд визнав, що машина,я к кажуть, чиста. Але її на той час уже не було на стоянці.

Слідчий Вінницького відділу поліції Андрій Тесля повідомив постраждалому, який прийшов у поліцію разом з журналістом, що за фактом зникнення автомобіля порушено кримінальне провадження за статтею 190 ККУ («Шахрайство»).

- Під час досудового розслідування вже встановлено особу підозрюваного, - каже слідчий. – Це молодий чоловік віком до 30-ти років, він з одного з райцентрів області. Його вже викликали повісткою у поліцію. Та він не з’являється. Нами встановлено, що підозрюваний перебуває за межами держави. Машина знаходиться у розшуку. Ми не виключаємо, що той, хто забирав машину, і хто її видавав, могли діяти у змові. Цей факт перевіряється. Якщо він знайде підтвердження, порушимо ще одне кримінальне провадження. Те, що охоронник, який видавав машину уже звільнився з роботи, не означає, що він буде звільнений від відповідальності. Якщо його вину доведуть, відповідатиме згідно закону.

Слідчий пояснив, яким чином автомобіль опинився у чужої людини.

Рішення Печерського суду виявилося фальшивкою

В кримінальній оборудці з автомобілем пана Бурмецького стирчать «вуха» сумнозвісного Печерського районного суду Києва.

- У чоловіка, який забирав машину, на руках було рішення Печерського суду, - розповідає слідчий. – У першому пункті зазначено, що суд визнає його власником транспортного засобу, а в другому – зобов’язує підприємство «Вінниця-Інформ-Ресурси» повернути  машину із арештмайданчика.

Втім, рішення суду виявилося фальшивкою.

- Слідчі їздили у Київ, щоб ознайомитися з цим рішенням і з’ясувати, чому саме цій людині суд повернув автомобіль, - продовжує Андрій Тесля. - Під таким номером дійсно є рішення суду, але воно стосується зовсім іншої справи. Тобто документ, наданий державному підприємству МВС «Вінниця-Інформ-Ресурси», це підробка.

На підставі чого видали автомобіль?

Як пояснили у держпідприємстві «Вінниця-Інформ-Ресурси», заарештовані автомобілі повертають на підставі ряду документів, передбачених процедурою. Це паспорт або інший документ, що посвідчує особу, якій передають машину, свідоцтво на право власності, а також  акт про затримання  автомобіля, на зворотній стороні якого зазначається дозвіл на його повернення. Раніше його надавав відділ адмінпрактики, а нині це відділ превентивної діяльності обласної поліції.

Відділ адмінпрактики у лютому очолював Михайло Петрик. Під час спілкування він попросив трохи часу, щоб підняти документи і з’ясувати, про що йде мова, а також пересвідчитися, чи дійсно саме його підпис стоїть під актом повернення транспортного засобу.

-Так, це мій підпис під документом, - повідомив згодом Михайло Петрик. – Перед тим свої підписи поставили мої підлеглі. Вони перевірили у системі автомобіль на предмет відсутності угону чи інших заборон, ніяких обмежень не було, тому не мали права не повернути машину.

На зауваження, чому не узгодили повернення машини зі слідчим (транспортний засіб затримували за підозрою перебитих номерів агрегатів), Михайло Петрик відповів: «Так було ж рішення суду…»

Слідчий дотримується своєї думки: без погодження з ним машину не мали права повертати.  

У наші обов’язки не входить надання запитів до судових інстанцій

Директор держпідприємства МВС «Вінниця-Інформ-Ресурси» Анатолій Плеснюк:

- Нам надали всі необхідні документи – ми повернули автомобіль. Ось акт з підписами і штампами відповідальних працівників міліції  про те, що ніяких заборон на повернення машини не існує. Той, хто забирав автомобіль, пред’явив свідоцтво на право власності,  рішення суду. Яке ми мали право не повернути машину?

З приводу підробки рішення суду, про що стверджує слідство, то у наші обов’язки не входить надання запитів до судових інстанцій, щоб ті підтверджували свої документи. Так само наші фахівці не зобов’язані встановлювати, чи не є підробкою документи, які надають для повернення заарештованих транспортних засобів.

Порада експерта: "Не купуйте за дорученням"

Віталій Добровольський, експерт з комплексного дослідження транспортних засобів:

- Викрадення автомобілів це бізнес шахраїв, який стоїть на третьому-четвертому місці після продажу наркотиків і проституції, - зауважує експерт. - Тут сто тисяч доларів можна заробити за дві-три хвилини – за стільки часу викрадають навіть круті іномарки. Діє дуже багато схем підробки номерів агрегатів, виготовлення документів і т.д. Найперше застереження – не купуйте машину за дорученням. Обов’язково робіть експертизу, бо тільки під час експертизи можна визначити, чи нема підробок номерів агрегатів. Оформляйте всі документи на себе – і ставайте реальним власником. У випадку, про який йде мова, постраждалий чоловік не є власником. Він придбав машину за дорученням. У якому статусі він зараз? Власник машини зовсім інша людина. У нього тільки доручення користуватися транспортом.

Якщо відмовляються від експертизи, така машина вам не потрібна. Бувають випадки, коли підганяють на огляд чи експертизу правильну машину, а потім кажуть: «Ой, я забув вигрузити щось там з багажника. Зараз повернуся. Приїжджає точно на такій само машині, такого кольору і т.д. А насправді вона з іншими номерами агрегатів. Експерт уже оглянув. До нього які претензії? Він дійсно оглядав «правильну» машину. Тому ще одна порада: придбали машину -не відходьте від неї. Йдете оформляти – залишіть у салоні авто когось із знайомих. Право власності виникає тоді, коли у вас є свідоцтво або техпаспорт.

Яку машину вкрали?

Автомобіль Volksvagen Golf, 2007 року випуску, був зареєстрований у Києві на 67-річного чоловіка. За місяць до продажу він отримав новий техпаспорт, який передав під час продажу хмельничанину. Експерти кажуть, що оригінал міг залишитися у власника. Легковий хетчбек-В чорного кольору має об’єм двигуна 1896 см.куб. Заправляється дизпаливом.

Сім дорогих іномарок викрали за «схемою»

На початку нинішнього року з арештмайданчиків у Вінниці викрали сім дорогих іномарок  - "BMW", "Toyota", "Volkswagen".

У лютому прокуратура викрила схему викрадення дорогих іномарок із арештмайданчиків. До її реалізації були причетні працівники виконавчої служби. Саме вони забирали автомобілі з арешт майданчиків за підробленими документами

-До нас надійшла інформація, що з спеціалізованих майданчиків забирають дорогої вартості автомобілі, - розповідав тоді журналісту 20 хвилин/RIA  начальник відділу обласної прокуратури Сергій Гупяк . – Під час перевірки такої інформації було встановлено, що колишні працівники виконавчої служби за винагороду передавали автомобілі іншим людям. 25 лютого, за рішенням суду, вистежили одне "BMW". Наше завдання було знайти машину. Спільно з патрульною поліцією її зупинили. Водій виявився поліцейським. Він не тікав. Відразу сказав, що машина не його, не мав на неї документів і прав. Повністю усвідомлював ситуацію, в яку потрапив. Прокуратура відкрила два кримінальні провадження за фактами незаконного заволодіння автомобілем і зловживання службовим становищем».

Постраждалому погрожують

Після зустрічі з журналістом, після того, як разом з постраждалим побували у слідчого поліції, керівника превентивної сліжуби обласної поліції, на підприємстві "Вінниця-Інформ-Держресурс", де зустрічалися з його керівником, Григорій Бурмецький зателефонував ще раз.

- Мені погрожують по телефону, - повідомив чоловік. - Зателефонували з невідомого номера й порадили прикусити язика і менше розказувати всім про Фольксваген. Говорили іншими словами. Я їх не можу повторити, бо такі слова в газеті не пишуть. Мало того, що машиу вкрали, та ще й залякують.

Редакція 20 хвилин/RIA просить слідчого взяти до уваги факт погроз постраждалому, заяву про погорози він напише до поліції.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:07 На Вінниччині ввели обмеження використання електрики підприємствами 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up