Мистецтво у побуті: вінницька художниця реставрує сумки та браслети... петриківським розписом

Мистецтво у побуті: вінницька художниця реставрує сумки та  браслети... петриківським розписом
  • Малюнки, які раніше можна було побачити на старій бабусиній декоративній тарілці, або на картинах, перекочували на жіночі сумки та біжутерію.
  • Cтарі речі отримають нове життя із допомогою лиш пензля, фарби та вправних рук майстрині.  

У Ільківському сільському музеї просто неба незвично серед розписаних петриківкою тарілок  та ложок раптом побачити намальованих на жіночій сумочці  жар-птиць. Коли, здавалося б, їм місце на льняному холсті чи дерев’яній декоративній тарелі. Але ж і гарний вийшов принт: через контраст із чорною шкірою сумки білий та золотавий кольори на тлі чорної шкіри ніби підсвічуються зсередини.

— Я цим живу, малюю кожен день. Це в мене від мами. Вона малює і портрети, і володіє технікою петриківського розпису. Але вона не публічна людина. Вона просто моя мама, - сміється Світлана Недорізанюк.

Відео дня

Раніше — сторінка Вконтакті, а тепер от увесь Інстаграм Світлани Недорізанюк рясніє “заквітчаними” петриківкою чохлами для телефонів, браслетами та клатчами. Є й більш звичні оку дерев’яні тарілки та ложки.

— Раніше це було хобі. Тепер я прийшла до того, щоб займатися тільки розписом. Знаєте, раніше розписували хати, або предмети побутові для декору. Зараз увесь цей розпис треба перемістити у сучасність. Ми ж маємо потреби носити прикраси, щодня користуємося такими речами. Я ж просто беру звичайну річ і розмальовую її. У мене є цілі колекції таких цікавих штучок.

Раніше Світлана викладала мистецтво у школі. А зараз волонтерить та займається громадською діяльністю. Вона поки не влаштовує майстер-класів, а просто працює задля свого задоволення, розмальовуючи усілякі дрібнички для друзів та родичів.

— Є у вас, наприклад, улюблена сумка, яка із часом витерлася. Я пропоную вам таку собі реконструкцію: удосконалюю її, надаю їй друге життя. Мій малюнок неповторний, тому унікальність я гарантую. Розписую спеціальними німецькими фарбами, ще деякі привезла з Болгарії. Малюнок водостійкий, але, звісно, треба враховувати, що шкіру, на якому він виконаний, можна подряпати.

Такий набір дерев’яних прикрас коштує 250 гривень — якщо купляти, а не розмальовувати. Якщо ж замовити петриківські візерунки для своєї прикраси, все залежатиме від об’єму робіт. Орієнтуйтеся по ціні на розмалювання такого дерев’яного браслету: це коштуватиме близько 150 гривень.

 — Я даю 3 роки гарантії, що з малюнком нічого не станеться. Якщо ж раптом станеться, повністю і безкоштовно відреставрую.  Із такими сумками вже ходять усі мої подруги. Навіть на модні покази запрошують: аби їх одяг прикрашали мої прикраси та сумки. Але до такого у мене поки душа не лежить. Просто маю на меті показати, наскільки вже від розпису дерев’яних холстів ми можемо перейти до того, щоб показати через український народний живопис свою індивідуальність.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up