Мертвих лебедів зібрали і спалили. Продовження історії про загибель птахів у Северинцівці

Мертвих лебедів зібрали і спалили. Продовження історії про загибель птахів у Северинцівці
Причину загибелі лебедів на ставу у Северинівці мають встановити у лабораторії Держпродспоживслужби
  • Майже сто лебедів загинули на водоймі у Северинівці Жмеринського району.
  • Мертвих птахів зібрали у суботу 27 листопада.
  • Від чого загинули лебеді?

Протягом тижня у ставу гинули лебеді. «Косити» птахів почало після того, як спустили воду зі ставу. Користувач водойми почав виловлювати рибу. Витягував живе «срібло» волоками із використанням техніки.

Про загибель лебедів 20minut.ua повідомили місцеві жителі.

Одні припускають, що лебеді могли потрапити у сіті і зазнати поранень. Інші кажуть, чули постріли такі, як «хлопки» з малокаліберної гвинтівки. Ще одне припущення — птахів могли чимось нагодувати, аби вони не заважали вилову риби.

Відео дня

Став у Северинівці великий, площа водного плеса майже 137 га.

У неділю на його березі відбулися збори місцевих жителів, зійшлося понад сто людей.

Присутнім мали продемонструвати результати господарювання людини, яка користується ставом.

—Тиждень перед тим туші ніхто не збирав, а тут різко взялися за роботу, — розповідає депутат Северинівської ОТГ Олександр Кишук. — Я запитував хлопців, які плавали на човні по залишках води, чому вони не можуть зробити роботу у неділю після зборів. Вони говорили у відповідь, що мають завдання зібрати туші сьогодні, тобто у суботу.

Ще один мешканець села на імя Олександр повідомив, що туші мертвих птахів звезли до місця, де знаходиться будиночок рибалок і там спалили. Це місце уже біля села Чернятин. Каже, про це йому розповіли місцеві з Чернятина.

На зборах люди намагалися дізнатися, хто надав дозвіл на спуск води. Голова ОТГ Василь Малярчук не міг відповісти на це питання.

Порушення встановило управління Державної екологічної служби в області.

Його керівник Юрій Дубовий пояснив 20minut.ua, що водний об’єкт має статус  водосховища. Він не переданий в оренду. Його використовує, за словами співрозмовника, суб’єкт господарської діяльності, який не мав дозволу на скидання води. Після перевірки екологів його оштрафували. Щоправда, фінансову покарання зовсім незначне.

—Щоб встановити суму завданих збитків, ми звернулися до Басейного управління річки Південний Буг, аби надали нам розрахунки щодо об’єму води. У нас нема таких фахівців і це не в нашій компетенції. Після отримання відповіді зможемо застосувати санкції до покарання порушників. Їх сума буде значно більшою у порівнянні з тією, яку наклали на незаконне скидання води.

Залишається відкрите питання, що сталося з благородними білокрилими птахами. За інформацією наших співрозмовників, на зборах у неділю був представник Держпродспоживслужби. Він повідомив, що одну з туш передали на дослідження у лабораторію у Вінниці. Після отримання результатів стане відома причина. Про неї повідомимо читачів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анатолий Гордий

    жлобня  ибарыги  все  схвачено
  • niko niko

keyboard_arrow_up