Меню на Великдень 2022: рецепти страв для пасхального столу

Меню на Великдень 2022: рецепти страв для пасхального столу
  • На свято Великдень українці готують багато традиційних страв. Підготували для вас найсмачніші та перевірені рецепти пасхальної випічки, м'ясних страв, закусок та салатів.

​​​​​​За традицією меню на великодній стіл може складатися з 40 різноманітних страв. Така кількість обґрунтована кількістю днів Великого посту. Звичайно, мало хто готує так багато, проте незмінно головними є три великодні страви: паска, сирна паска і фарбовані яйця. Тому зібрали для вас найкращі рецепти цих смаколиків.

М'ясні страви на Великдень

М'ясо в духовці: рецепт

Інгредієнти:

Відео дня
  • Баранина молода або яловичина, або телятина, або свинина – 500 г
    Часник – 2 головки
    Олія – ​​2 ст. л.
    Сіль – 1 ч. л.
    Перець чорний мелений - 1 ч. л.

Меню на Великдень 2022: рецепти страв, що приготувати на Пасху - фото 398785

Як приготувати:

  1. Весь часник очистити. Розрізати кожну часточку однієї головки часнику на 2-3 частини.
  2. Шматок м'яса вимити, обсушити та нашпигувати часником, прорізаючи для цього в м'ясі невеликі отвори.
  3. Іншу очищену головку часнику нарізати дрібними шматочками. Додати сіль, перець. Залити все соняшниковою олією і перемішати. Кількість масла залежить від розміру шматка м'яса, але його має бути достатньо, щоб повністю полити м'ясо.
  4. Помістити нашпигований шматок м'яса в глибокий посуд або в конверт з фольги, полити з двох сторін маслом з часником, накрити фольгою і залишити в холодильнику на ніч.
  5. Розігріти духовку. Запікати м'ясо в духовці в тій же посуді або в фользі (м'ясо укласти жирною стороною вниз). Загальний час запікання – 2-3 години.
  6. Першу годину запікати м'ясо при низькій температурі (175-180 градусів), щоб воно стало м'яким, потім збільшити температуру духовки (до 200 градусів) і запікати ще 0,5-1 годину.
  7. Через 1,5-2,5 години після початку запікання м'ясо відкрити та останні 20-30 хвилин ще трохи збільшити температуру (до 220 градусів), щоб м'ясо підрум'янилося.

М'ясні рулетики з чорносливом: рецепт

Інгредієнти:

  • Яловичина – 600 г
  • Чорнослив – 250 г
  • Сир чедер – 50 г
  • Жир – 50 г
  • Сіль – на свій смак
  • Перець – на свій смак
  • Цукор – на свій смак
  • Сметана – 0.5 склянки

Меню на Великдень 2022: рецепти страв, що приготувати на Пасху - фото 398786

Як приготувати:

  1. М'якуш яловичини нарізати скибочками, відбити, посипати сіллю, перцем, цукром.
  2. Посипте тертим сиром. Сир можна замінити відвареним рисом, тоді на кожну скибочку 1 столову ложку рису.
  3. В середину скибочок покласти очищений від кісточок, вимочений чорнослив.
  4. Скибочки м'яса згорнути рулетиками та перев'язати білою ниткою.
  5. Рулетики в розігрітому жирі обсмажити до коричневого кольору, зняти нитки, підлити трохи гарячої води, додати спеції та тушкувати до м'якості.
  6. До рідини, в якій тушкується м'ясо, додати сметану, гріти 5 хвилин.
  7. Подавати з відвареною картоплею і тушкованою морквою.

Великоднє меню: випічка та паски

Рецепт приготування сирної паски запіканки

Інгредієнти:

  • Сир – 1 кг
  • Яйця – 5-6 шт.
  • Манна крупа – 2 ст. л.
  • Масло вершкове (кімнатної температури) – 100 г
  • або сметана (густа) – 1-2 ст. л.
  • Цукор – 0,5 склянки
  • Ванільний цукор – 10 г
  • Родзинки – на свій смак

Меню на Великдень 2022: рецепти страв, що приготувати на Пасху - фото 398787

Як приготувати:

  1. Протерти сир, щоб він не був крупинками, або збити міксером до однорідної маси. Додати цукор і ванільний цукор.
  2. Додати масло кімнатної температури.
  3. Висипати манку. Перемішати всі компоненти.
  4. Додати родзинки, заздалегідь замочені у гарячій воді, і після висушені на серветці.
  5. Додати яйця (один білок можна залишити для глазурі). Перемішати все.
  6. Змастити форму маслом. Присипати манкою. Додати сир. Відправити в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 50 хвилин.
  7. Вийняти з духовки, дати охолонути. Акуратно вийняти запіканку.
  8. Прикрасити запіканку можна збитим білком з цукром.

Рецепт приготування класичної паски

Інгредієнти:

  • 1 кг борошна
  • 1,5 склянки молока
  • 6 яєць
  • 300 г м'якого маргарину
  • 2 склянки цукру
  • 50 г пресованих дріжджів
  • 3/4 чайної ложечки солі
  • 150 г родзинок
  • ванілін

Для глазурі:

  • 2 білки
  • 1 склянка цукру

Меню на Великдень 2022: рецепти страв, що приготувати на Пасху - фото 398788

Як приготувати:

  1. Столову ложку цукру і дріжджі розчинити в теплому молоці. Залишити в теплі до підняття "шубки". Додати 1/3 від всієї порції борошна. Добре розмішати. (НЕ круговими рухами!) Це опара. Ставимо її в тепло до збільшення обсягу вдвічі.
  2. Потім додаємо в опару сіль, жовтки, перетерті з цукром, ваніліном і маргарином. Додаємо збиті в піну білки та борошно, що залишилося. Тісто має бути не густим, навіть трохи в'язким, але добре вимішати. Ставимо тісто в тепло.
  3. Після збільшення його обсягу вдвічі додамо родзинки. Після цього дати тісту трохи підійти.
  4. Форми наповнимо на 1/2 і залишаємо тісто в формах.
  5. Ставимо випікати в не дуже гарячу духовку, близько 170 градусів. Готові паски покриваємо глазур'ю (білки збити з цукром).

Меню на Великдень: рибні страви

Риба в духовці зі шпинатом: рецепт

Інгредієнти:

  • Судак (філе) – 500-600 г
  • Масло вершкове – 200 г
  • Сир твердий – 30 г
  • Борошно – 50 г + для панірування
  • Шпинат – 200-300 г
  • Картопля – 450-500 г
  • Вершки – 100 мл
  • Яйця – 4 шт.
  • Молоко – 300 мл
  • Сухарі терті (товчені)
  • Мускатний горіх мелений
  • сіль
  • Перець чорний молотий

Меню на Великдень 2022: рецепти страв, що приготувати на Пасху - фото 398791

Як приготувати:

  1. Очищену картоплю відварити в підсоленій воді. Протерти крізь сито. Додати дрібку мускатного горіха, 25-30 г вершкового масла, 2 яйця і посолити на свій смак. Добре перемішати масу. Її називають пюре-Дюшес.
  2. Перекласти масу в кондитерський мішечок і викласти трояндочки по краях блюда (попередньо дно страви змастити маслом), в якому будемо потім запікати та подавати рибу. Блюдо бажано взяти трохи більше.
  3. Бланшувати шпинат пару хвилин в окропі та відкинути на друшляк. Дрібний шпинат можна викласти просто так, а великий порізати. Шпинат викласти на дно блюда.
  4. З філе судаки зняти шкірку, щоб вона не стягувала рибу при смаженні. Філе судака помити, обсушити серветками, посолити. Потім обваляти філе в борошні, вмочити в збиті яйця і запанірувати в сухарях. Обсмажити з двох сторін і укласти філе на шпинат. Бажано укласти одним шаром.
  5. Приготувати соус бешамель. Для цього 50 г вершкового масла обсмажити з 50 г борошна. Підлити поступово молоко і вершки, весь час, перемішуючи. Добитися бажаної густоти, приправити сіллю і перцем.
  6. Залити рибу соусом бешамель, посипати тертим сиром і поставити в духовку, розігріту до 180 градусів, поки не зарум'яниться. Це 35-40 хвилин.

Меню на Пасху: смачні салати

Салат з куркою-гриль: рецепт

Інгредієнти:

  • Оливкова олія – 1/3 склянки і 3 ст. л.
  • Чебрець сушений – 1 ч. л.
  • Курячі грудки – 450 г
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – ¾ ч. л.
  • Гриби шиїтаке (тільки капелюшки) – 100 г
  • Морква, нарізана по діагоналі (скибочками завтовшки 0,5-0,7 см) – 4 шт.
  • Гірчиця діжонська – ½ ч. л.
  • Сік лимонний – 4 ч. л.
  • Салат-латук (розірвані на шматки листя) – 2 качани
  • Цибуля зелена, дрібно нарізаний – 2 шт.

Меню на Великдень 2022: рецепти страв, що приготувати на Пасху - фото 398790

Як приготувати:

  1. Розігрійте гриль.
  2. Змішайте 3 ст. л. масла і чебрець. Змастіть курятину 1 ст. л. масла з чебрецем, посипте ¼ ч. л. солі і 1/8 ч. л. перцю.
  3. Обсмажте куряче філе на грилі при помірно великій температурі (близько 4 хвилин з кожного боку). Перекладіть на дошку, залиште на 5 хвилин, а потім, наріжте по діагоналі шматочками товщиною 0,5-0,7 см.
  4. Перемішайте капелюшки грибів з нарізаною морквою та олією з чебрецем, ¼ ч. л. солі і 1/8 ч. л. перцю. Обсмажте на грилі (морква – по 4 хвилини з кожного боку, гриби – по 6 хвилин).
  5. У скляній або нержавіючому посуді змішайте гірчицю, лимонний сік, ½ ч. л. солі і ½ ч. л. перцю. Додайте 1/3 склянки оливкової олії. Перемішайте заправку до однорідності.
  6. Перемішайте салатні листя, половину зеленої цибулі та всю заправку, крім 2 ст. л.
  7. Розкладіть по тарілках. Зверху викладіть курку з морквою і грибами. Збризніть залишилася заправкою і посипте зеленою цибулею.

Салат з яйцем та сиром: рецепт

Інгредієнти:

  • Капуста червонокачанна – 250 г
  • Яйця – 3 шт.
  • Сир (ковбасний) – 120 г
  • Часник – 1 зубчик
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – на кінчику ножа
  • Сіль – 1 дрібка

Меню на Великдень 2022: рецепти страв, що приготувати на Пасху - фото 398789

Як приготувати:

  1. Червонокачанну капусту (без качана) тонко шаткуємо. У червонокачанної капусти більш щільні і жорсткі листя, ніж у білокачанної. тому червона капуста вимагає особливого підходу в приготуванні. Заливаємо нарізану капусту окропом в тарілці та залишаємо на пів хвилини.
  2. Викладаємо капусту в друшляк, обдаємо холодною водою, а потім віджимають з капусти зайву вологу.
  3. Сир натираємо на великій тертці.
  4. Змішуємо сир з подрібненим зубчиком часнику (натертим або видавленим через прес).
  5. Варені яйця очищаємо від шкаралупи та натираємо на великій тертці.
  6. З'єднуємо в салатник капусту, яйця і сир з часником. Додаємо сіль і мелений перець (краще додати власноруч перемелені в млинку горошини перцю, помел перцю додасть салату гостроти та пікантності).
  7. Заправляємо салат з яєць, сиру і червонокачанної капусти майонезом. Перемішуємо.
  8. За бажанням можна додати кукурудзу.


Джерело: https://maximum.fm/novini_t2

 

Читайте також:

«Вірю в ЗСУ». У Вінниці запрошують створити писанки для наших військових

Великдень під час війни. Митрополит Епіфаній розповів, як святкуватимуть українці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Марина Денисюк

    Очень понравился рецепт.Готовила много раз но только ваш и этот https://www.smachnotut.com/ryba-na-mangali/ действительно заслуживают внимания

keyboard_arrow_up