«Мекали, бекали, кукурікали…» Напівзабуті традиції Святвечора. Чи варто їх зберігати?

«Мекали, бекали, кукурікали…» Напівзабуті традиції Святвечора. Чи варто їх зберігати?
Ганна Мельник уже 18 років робить дідухів, першого залишила для себе, не продала навіть тоді, коли пропонували великі гроші
  • На Різдво Всевишній відпускає душі померлих на землю. Ще раз таке відбувається на Великдень.
  • Неспроста у Святвечір на столі кладуть ще одну посудину з харчами.
  • У цей вечір відбувається вечеря великого роду. Деякі з давніх традицій втрачаються.
  • Час не зупинити, але ж традиції можна зберегти. Чи варто це робити?

У нинішній Святвечір у родині Голубенків із села Стодульці Жмеринського району за святковим столом зібралася родина. До батьків приїхала донька зі своєю сім’єю з Хмільника. Син далеко від дому. З ним спілкувалися по мобільному. Добре, що сучасний зв'язок надає можливість не тільки чути, а й бачити одне одного. Навіть за тисячі кілометрів.

Сіно кладуть під стіл або під скатертину

— Дочка приїздить щоразу, — говорить Любов Романівна. — Це наша традиція. Разом побути за одним столом. Побачити одне одного, згадати тих, кого уже нема з нами.

За словами співрозмовниці, на столі, як і кожного року, 12 страв. Чи не найцікавіше у такий вечір дітям.

Відео дня

— Все, що пам’ятаю з дитинства, повторюю тепер для свої внуків, — каже Любов Голубенко (крайня праворуч). — Ми тоді з нетерпінням чекали Різдва. Не тільки тому, що отримували подарунки. Сходилися до гурту двоюрідні брати, сестри. Дорослі сиділи за столом, а ми… під столом. Тато приносив сіно. Стелив його. Там ховали для маих гостинці. Ми шукали їх. Яблука, горіхи, груші, цукерки. Можна було ще отримати щось у подарунок. Для цього мали відтворити звуки домашніх тварин. Наприклад, закукурікати, як півень, чи мукати, як корова, або рохкати, як порося. Один з-перед одного ми, тоді малі, мекали-бекали-кукурікали… О! Скільки від того мали втіхи!..

— Чи роблю я це тепер? — перепитує співрозмовниця. — Так, роблю. Раніше робила для своїх дітей, тепер — для внуків. Можливо, й вони колись продовжать цю нехитру традицію.

Буває, сіно кладуть в іншому місці. Любов Голубенко розповідає, що її сусідка перейняла від батьків інший звичай — сіно кладе під скатертину на святковому столі. Дехто його кидає в куток у хаті. Все інше відбувається за такою само традицією, як згадувалося вище.

Посуд для різдвяних страв

— У  мене навіть посуд є для Різдвяних страв, — продовжує сільський голова. — Один раз в рік дістаю його. Добротний, глиняний. Серед усіх страв найбільше гостям смакують вареники з капустою.

_ Якось внук Тарасик вранці після Святвечора сидить, не їсть, — розповідає Любов Голубенко. — Запитую, що таке. Каже, вареників нема. Мама теж варить, але не такі, в бабусі смачніші. Принесла йому мисочку, де на ніч залишали для душ померлих нашої родини.

За словами співрозмовниці, два рази на рік Всевишній відпускає душі померлих на землю. Відбувається це у Святвечір і на Великдень. Прилітають вони до своїх родин.

— Так розповідав мені тато, якого, на жаль, уже нема з нами, — говорить Любов Голубенко. — Його слова нагадую дітям і внукам, щоб пам’ятали святі заповіді, щоб шанобливо ставилися не тільки до тих, хто поруч, а й до пам’яті тих, кого уже нема з нами.

Каже, тато, коли був живий, мав ще один звичай. Після того, як всі повечеряли, брав зі столу трохи харчів і йшов з ними до хліва. Там ще й худобі давав поїсти незвичної для неї харчу.

Бабуся робить дідухів

Гарна знайома Любові Голубенко — Ганна Мельник з сусіднього села Мельники робить дідухів. Символи Різдва замовляють здебільшого для храмів. Просять працівники культури для обрядових свят.

Минулої осені Любов Голубенко привезла до бабусі гостей — учасників художньої самодіяльності. Звеселили її хату піснями. Подарунки вручили. Так відзначили 90-річний ювілей Ганни Мельник. Тоді ж Любов Голубенко попросила, щоб і для неї сплела солом’яний оберіг. Але бабуся не встигла справитися до нинішнього Різдва.

— Нічого страшного, ми, як завжди, сіна принесемо, — говорить Голубенко.

Першого дідуха залишила для себе. Каже, він уже 18 років живе в її хаті.

— Біля нього молитву читаю, колядки співаю, — розповідає Ганна Мельник. — Як у храм, йду в кімнату, де на столику стоїть солом’яний чоловічок. Скільки разів просили віддати, великі гроші давали, не погодилася. Мені з ним не так одиноко. Він мене захищає, мою хату.

Церкви у селі нема. У Мельниках взагалі життя зупинилося. Пані Ганна залишилася одним-одна на все село.

— Найважче колоски збирати, по полю шпортатися, — говорить жінка. — З неба сонце пече, під ногами стерня, на плечах мішок років, у руках ряднина. Не назбираю літом — не буде роботи зимою.

Розповідаю, що чула у дитинстві

Про традицію класти у Святвечір під стіл сіно знає вінничанка Ганна Панасюк. Жінка,якій уже минуло 50, народилася і виросла в селі. За її словами, цей спогад — один з кращих з дитячих років.

— У місті теж таке можливо, але не так все просто, — говорить вона. — Де сіно взяти? У мішку везти з села? Чи як? Обставини не дають можливість повторити. Якщо на Зелені свята із зіллям нема проблем, то люди беруть його і замаюють міські квартири. Хоча зілля тех. Не росте у місті. З сіном складніше, тому й відпала традиція.

Напередодні Святвечора біля мед університету розмовляли з двома студентами. Хлопець і дівчина тільки здивовано стиснули плечима у відповідь на те, чи відомо їм, що саме робили колись діти у Святвечір.  

— Можливо, знаєте, що відтворювали голоси домашніх тварин або птахів, ну, кукурікали, наприклад? — підказую співрозмовникам давню традицію.

— Ви це серйозно? — озивається першою дівчина.

— Маячна якась, — незадоволено говорить хлопець.

Традицій можна й не дотримуватися,  але не знати про них… Це означає не знати історію свого народу.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Влад

    Оооо. "мекали, бекали"...хм...для зєлєбоб уявлється доволі гармонічно. Залишити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up