Освоювати ремесло фахівця з приготування кави студенти почали з теорії. Спочатку дізнались про сорти кави та основні напої з неї. Далі на практиці вивчали, як працює кавова машина.
- Більшість кавових напоїв готують на основі еспресо, тому першим ділом я показав, як правильно це робиться, - говорить сертифікований технічний суддя національних конкурсів бариста Ігор Олексюк.
Фахівець розвінчав деякі міфи про приготування кави в професійних еспресо кавоварках.
- Гість замовляє амерікано, міркуючи, що якщо там більше води, то менше кофеїну. Але насправді це не так, - говорить Ігор Олексюк, - чим більше води пройде через каву, тим більше кофеїну вона віддасть в напій. Крім кофеїну, ще ряд шкідливих речовин. По цій причині краще пити еспресо або рістретто.
Розібравшись з еспресо, студенти вчились збивати ідеальну пінку для капучіно та куштували напої, які приготували самостійно.
- Було страшнувато, але сподобалось. Якщо багато разів повторити, то буде супер, - ділиться своїми враженнями після першої самостійно приготованої чашки еспресо студентка-другокурсниця Анастасія Готка. Дівчина вивчає спеціальність виробництво харчової продукції.
Дівчина зізнається, що каву не дуже любить, але готувати напій їй сподобалось. В майбутньому планує працювати кухарем в ресторані. Професію бариста вважає більше чоловічою.
Програма «Сервіс по-вінницьки» ініціювали у міському департаменті адміністративних послуг, щоб підвищити якість сфери обслуговування у Вінниці.
Минулого року в її рамках для ресторанних господарств проводили тренінги. В цьому році співпрацюють із навчальними закладами, які готують кухарів, офіціантів і барменів.
- Для них готуємо такий матеріал, який учбові заклади не забезпечують. Ми хочемо познайомити студентів із новою для них професією – бариста. В навчальних закладах немає кавових машин. Можливо, хтось із дітей обере собі в подальшому таку професію, - говорить заступник директора департаменту адміністративних послуг Людмила Перова.
Наступного тижня майбутнім поварам покажуть морепродукти та як готувати сучасні популярні страви з них. Втім, кавова лекція не остання, наступного разу навчатимуть інших студентів.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер