Люди принесли отруту, щоб напоїти літинських чиновників

Люди принесли отруту, щоб напоїти літинських чиновників
Так виглядає вода з колодязів у Літині. По підземним жилам у цьому районі Вінницької області тече справжня отрута
Вода у криницях мікрорайону Фоса у райцентрі Літин така. що навіть тварини її не хочуть пити. Люди принесли її у банках і пляшках в районну адміністрацію. Чиновники навіть не пригубили.

Делегація представників частини Літина, яку називають Фоса, з пляшками і банками у руках  переступили поріг райдержадміністрації. У посудині рідина, схожа на олію. Насправді це вода. 
Журналіст RIA  був очевидцем, як її набирали з криниці на вулиці Новітній. Схожого кольору вода у колодязях  на вулицях Дівоча, Селянина, Колгоспна. Відрізняється хіба що насиченістю каламуті  і різкістю запаху.  У деяких з криниць на поверхні води видно маслянисті плями.
- На нас дивляться, як на випендриків, - каже одна з жителів пані Наталія, - кажуть, що це проблема не мікрорайону, а однієї баби. То ми зібралися з різних вулиць,  щоб довести тим, хто керує людьми, що йдеться не про одну бабу. Криниці індивідуальні, це правда, а значить, кожен індивідуально мав би вирішувати свою проблему. Але якщо така вода на багатьох вулицях, то це вже клопіт не одного господаря, а влади. Вона зобов’язана забезпечити людей нормальною питною водою.

Водогону на Фосі немає. Колодязі фактично єдине джерело води для жителів цієї частини Літина

Літинці підозрюють, що причиною погіршення води можуть бути поля фільтрації. Вони знаходяться за кілометр від крайнього будинку. Шість басейнів із смердючою рідиною обладнанні на території, що вище рівня мікрорайону. При найменшому вітрі у сторону масиву люди затуляють носи і зачиняють вікна у будинках. 

Перед кожним поставили банку
Люди прийшли у Літинську райдержадміністрацію. Кажуть, мали «напоїти» чиновників ще на день міста, але передумали, не стали псувати свято. 
Голови району, пана Чернеги, на місці не було. У залі засідань тривала нарада. Коли відчинили двері, їм сказали зачекати. Однак вони чекати не стали.  Нагадали, що їхнє питання  важливіше, ніж те, що обговорювали чиновники. 

Відео дня

Заступник голови РДА Літинщини пані Кримковська. Перед нею у банці вода з літинських колодязівЗібрання проводила перший заступник голови РДА пані Кримковська.  Перед нею на столі поставили  трилітрову банку. Решту пляшок також розставили  перед іншими учасниками  засідання. 

Літинці підозрюють, що причиною погіршення води можуть бути поля фільтрації. Вони знаходяться за кілометр від крайнього будинку. 

Чиновниця зауважила, що питанням води займається селищна рада. Їй нагадали: голова селищної ради пан Бичок у відпустці.  До нього зверталися вже і не раз – проблема з водою у мікрорайоні не сьогоднішня і навіть не вчорашня. 
В одних криницях вода з чистої, як сльоза, перетворилася у каламуть років п’ять тому, в інших пізніше.  Каламутних криниць з часом стає все більше і більше.  
- Дайте нам конкретну відповідь, що з нашою водою? – вимагали люди. – Ви могли б таку воду пити?
- Її не можна пити, - відповіла пані Кримковська.
- А чому ж тоді СЕС пише, що вода нормальна?
Пані Кримковська повідомила, що вже вирішено питання буріння свердловин. Зараз розробляється проектна документація. Уточнила, що вони будуть глибиною приблизно 40 метрів. 

Вода має жовтий колір- Ми консультувалися у фахівців і вони роз’яснили, що на такій глибині чистої води не буде, - сказали у відповідь жителі мікрорайону. – Це марно витрачені гроші.  Або робіть їх глибшими, або думайте про водогін.

"Чим від тебе смердить"
На подвір’ї  Світлани Гвозьдьової  дістаємо з криниці відро води. Рідина має густо насичений жовтогарячий колір. 
- Руки помиєш, а вони чорніють, - каже жінка. – І запах такий, що запитуєш себе: чим від тебе смердить?
Сказане журналіст RIA перевірив на собі: опустив у воду одну руку, не на довго.  Після того пучки на пальцях поморщилися.  Вода висохла, а шкіра залишилася липкою. Неприємний запах відчувався, але не сильний.

У людей, що мились водою з колодязів (навіть після фільтрації), обсипає тілоПані Світлана скаржиться на висипи на тілі. Каже, поки що лікарі не встановили причину алергії. Пояснює, що миється такою водою. Спершу відстоює у фільтрі, трохи очищає. У  жінки  друга група інвалідності. Чоловік часто у відрядженнях. Доводиться просити сусідів, знайомих, щоб привезли воду для пиття, митися змушена у криничній.  А ось  прати світлий одяг у такій воді не можна, бо після того він перестає  бути світлим
Олег Осіпчук місяць тому купив у мікрорайоні будинок. Не приховує, що проблеми з водою його дістали. Щодня їздить по воду у сусіднє село Бірків, набирає там з криниці біля будинку тещі.  У них з дружиною мала дитина. Купати у каламуті не наважуються, не кажучи вже про те, щоб готувати на ній їжу.

Журналіст RIA опустив у воду одну руку.  Після того пучки на пальцях поморщилися.  Вода висохла, а шкіра залишилася липкою.

У Лілії Піструшко на подвір’ї дві криниці. Другу викопали у два рази глибшою.  Жінка каже, що в ній 13 бетонних кругів. 
-Думали, що  вода буде чистіша, - розповідає пані Лілія. – Марно гроші витратили. Нічого нам це не дало. Хоча колись тут була вода чиста, як сльоза. Що так скаламутило воду, можемо тільки здогадуватися.

Відстійні відстійники
За кілометр від крайнього будинку мікрорайону розташовані поля фільтрації. У шести басейнах заходяться рідкі відходи виробництва промислових підприємств, а також з вигрібних ям. Співрозмовники пояснюють, що найбільше зливають у них з молокозаводу та м’ясокомбінату. Голова громадської ради при райдержадміністрації молодий  активіст Іван Приймак, який повідомив редакцію про проблему мікрорайону, каже, що неодноразово фіксували автомобілі ще з одного  підприємства, технологія виробництва якого передбачає використання важких металів. Поруч з «басейнами»  полігон побутових відходів. Люди припускають, що нечистоти проникли у підґрунтові води і забруднили криниці.
- Нам підставили екологічну міну уповільненої дії, - каже Іван Приймак. – Колись це може обернутися бідою. Отоді всі забігають. Поки що на сполох б’ють тільки жителі мікрорайону.

Люди бачать проблему у відстійниках, що знаходяться біля села. Туди зливають відходи промислові підприємства Сморід такий, що не затуливши носа й рота, може знудити. Поля фільтрації переповнені відходами. Пан Приймак стверджує, що після рясного дощу нечистоти виходять з берегів. За його словами, був випадок, коли розлилися аж на проїжджу частину дороги. Про те, що інші басейни також переповнені, видно на  фотознімках, зроблених з висоти пташиного польоту. На прохання активістів, фотографував  один з льотчиків, який піднімався в небо на невеликому одномісному літаку. 


СЕС: пити цю рідину категорично заборонено 
Головний державний санітарний лікар області Олександр Сорочан, якому показали літинську воду, одразу сказав: «Таку воду категорично заборонено пити. Навіть на колір видно, вода неякісна». У жовтні минулого року фахівці державної санітарної служби провели обстеження території і надали рекомендації голові РДА та селищному голові.
- Наша пропозиція – прокласти водогін і забезпечити людей якісною питною водою з глибоких свердловин, - каже Олександр Сорочан. - Чому не було зроблено? Відповідають, що не вистачає коштів. А треба вирішувати ще й питання каналізації,  будівництва очисних споруд і т.д. 

Воду з Фоси не хочуть пити навіть тварини. Їх відлякує неприємний запах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up