Ліки від грипу є, ще й безкоштовні на перші 2-3 дні. Перевіримо?

Ліки від грипу є, ще й безкоштовні на перші 2-3 дні. Перевіримо?
  • Хто платить за тест-смужки для визначення грипу і препарати від грипу у дитячих лікарнях?
  • Чому вакцин від грипу недостатньо і де шукали вакцини вінничани?
  • Вакцинація - це безпечно?
  • Про це та інше журналісти RIA говорили з фахівцями з Департаменту охорони здоров'я

Тетяна Бондаренко, начальник лікувально-профілактичного відділу допомоги дитячому населенню Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, пояснює ситуацію з наявністю в обласних лікарнях ліків від грипу. – Наша задача хоча би у перші 2-3 дні, коли хворий поступає у лікарню, забезпечити його лікування за бюджетні кошти, - каже пані Тетяна. - Це і розчини для інфузійної терапії, різні противірусні засоби – Таміфлю, Реленза, ремантадин. Що саме закупляти і у якій кількості вирішують головні лікарі. Закуповували усі препарати через систему Prozorro.

 

Бондар Наталія, головний спеціаліст лікувально-профілактичного відділу допомоги дитячому населенню:

Відео дня

Додатково на профілактику і боротьбу з грипом з обласного бюджету були виділені такі кошти:

Дитяча обласна клінічна лікарня – 100 тисяч грнДитяча обласна інфекційна лікарня – 70 тисяч грн
Обласна клінічна лікарня ім. М.І. Пирогова – 200 тисяч грн

За ці гроші було закуплено препарат від грипу Таміфлю, тест-смужки для експрес-діагностики грипу, вакцини проти грипу. Крім того антибіотики, щоб боротися з ускладненнями, та інші препарати.

Також було куплено французьку вакцину Ваксигрип для двох будинків дитини – Тульчинського і Вінницького. Дітки провакциновані у листопаді. Щеплені також і медики.

Через систему Prozorro усі закупівлі пройшли досить швидко.

Журналісти знайшли інформацію про закупівлі на сайті Prozorro

Скріни додаємо нижче.

Інфекційна лікарня придбала препарат від грипу Таміфлю

Інфекційна лікарня закупила тест-смужки на грип

Обласна лікарня ім. М.І. Пирогова придбала тест-системи та препарати проти ГРВІ

Як діяти, якщо дитина захворіла ?

За словами Тетяни Бондаренко, спочатку батьки повинні звернутися до сімейного лікаря. Якщо вихідний день і стан дитини поганий, то викликати швидку. - Або, якщо стан дитини терпить, то після вихідних викликайте сімейного лікаря, - говорить Тетяна. - Обласні лікарні у першу чергу приймають дітей, яких привозить швидка, або за направленням. Коли пацієнт поступає у лікарню, робиться диференційний діагноз, тобто лікар визначає – це грип чи не грип. Якщо грип і лікар вирішує, що необхідний таміфлю, то препарат надається безкоштовно на перші 2-3 дні. Далі ми просимо купувати препарати пацієнтів, тому що наплив хворих великий і потрібно усіх забезпечити.

Обов'язково звертайтеся до сімейного лікаря. Якщо вихідний і дитині погано - викликайте швидку

Наші обласні лікарні задихаються від потоку пацієнтів, які приходять «по самозверненню», - розповідає Тетяна. - Як педіатр я хочу сказати, буває, що батьки налякані і не знають, що робити. У перші 3-5 днів захворювання, якщо стан не важкий, не треба ніяких обстежень, необхідно збивати температуру і пити велику кількість рідини. Але буває госпіталізація необхідна.

Нещодавно був такий випадок, коли дитина захворіла на грип, але в неї є ще інша патологія. Такій дитині конче необхідний був препарат таміфлю, але батьки не хотіли госпіталізуватися. І ми умовляли усі разом батьків, щоб госпіталізувати дитину. Так, на жаль, палати не індивідуальні у наших лікарнях, але є такі ситуації, коли краще полежати у лікарні і отримати лікування та бути спокійними щодо відсутності ускладнень.

Іноді необхідна госпіталізація

Тест-смужки на грип і ліки від грипу безкоштовні…але не для усіх бажаючих

Журналіст продемонструвала начальнику відділу папірець із сумою 250 грн, таку собі квитанцію про благодійний внесок. Цей квиточок був виданий саме у дитячій обласній інфекційній лікарні за придбання тест-смужки на грип. При чому медперсонал ні словом не обмовився про благодійність, а просто було оголошено суму 250 грн, яку потрібно сплатити.

Квиток про благодійний внесок на суму 250 грн за тест-смужку на грип. Зворотня сторона квиткаПані Тетяна пояснює це таким чином. – Дійсно, якщо ви самостійно вирішили звернутися у лікарню і хочете зробити дитині аналіз на грип, то вам запропонують здійснити благодійний внесок, - каже фахівець. - Так, звичайно, є проблема нерозуміння нашими медичними працівниками правильного і тактовного формулювання прохання про благодійні внески. Повинні були саме запропонувати. Медичний працівник мав сказати, що тест безкоштовний тільки у разі, якщо дитина госпіталізується і буде стаціонарним хворим, тест-системи записуються в історію хвороби. І таміфлю теж буде безкоштовним.

Тетяна Бондаренко:

На даний час основна маса захворювань - це не грип, а ГРВІ, за цей епідперіод маємо 16 зафіксованих випадків грипу по дитячій інфекційній лікарні, і 10 випадків по дитячій обласній лікарні. В-основному це грип Гонконг (грип А), решта випадків – ГРВІ. 

 

Вакцини від грипу в аптеках були, вінничани активно вакцинувалися

Наталія Бондар, головний спеціаліст лікувально-профілактичного відділу допомоги дитячому населенню, коментує ситуацію з вакцинами проти грипу. - У Вінницькій міській аптеці з 1 листопада було біля 1000 доз корейської вакцини від грипу Джисі флю. Хто не хотів щепитися корейською, той чекав на французьку вакцину Ваксигрип. У другій половині листопада вона з’явилася і вінничани дуже активно щепилися, - розповідає спеціаліст. - Усі до однієї дози, які замовила вінницька міська аптека, були використані.

Найкращий захист від грипу - щепленняВакцинувалися за 50 відсотків від ціни за програмою «стоп-грип». Крім того, за повну ціну вакцини від грипу можна було придбати у аптеках «Конекс» і «Техмедсервіс». На кінець грудня 4 дози вакцини було ще у «Техмедсервісі», більше ніде вакцини уже немає.

Пані Тетяна додає, що за рекомендацією Юнісеф вакцинуватися можна у будь-який момент. - Зазвичай друга хвиля захворюваності іде в березні, тому добре, якщо ви вакцинувалися навіть у кінці грудня – каже вона. - Інструкція пише і науковці кажуть, що імунітет після вакцинації починає вироблятися через тиждень, через 2 тижні є захист уже в достатній кількості, максимально – через місяць.

Тетяна Бондаренко вакцинувалася від грипуЧоловік Тетяни також отримав вакцину від грипу

У нас тільки починається культура вакцинації

Тетяна Бондаренко каже, що, на жаль, свідомість наших людей ще на невисокому рівні. - Вони вважають, що можна почати з першого дня одразу пити антибіотик і це їх врятує. Антибіотик не профілактує ускладнення, це вже доведено, - пояснює лікар. - Або інша крайність - є такі дорослі, які не хочуть лікуватися, переносять хворобу «на ногах» і заражають інших.

Спеціалісти пояснили, що стосується вакцин від грипу, то виробники завжди виготовляють їх певну кількість. - У них дуже короткий термін придатності. Країни замовляють вакцини заздалегідь, - говорить Тетяна Бондаренко. - Вакцину купують за «задекларованою ціною» і стільки, скільки було куплено у минулому році. Якщо Британія замовляє 5 млн доз і виробник знає, що їх куплять, а Україна минулого року купила 500 тисяч доз, то стільки виробник і виготовить. - Все це дуже пов’язане з попитом. Не було в Україні попиту на вакцини, - додає пані Наталія.

Вакцинація - це безпечноЯк розповідають фахівці з департаменту охорони здоров’я, у нас був довгий антивакцинальний період, коли казали, що «щеплення – це погано і жахливо». - Зараз уже почалася культура вакцинації, - додає Тетяна. - Але вакцини проти грипу на початку купили досить мало, орієнтуючись на минулі роки. Коли ми почали «кіпішувати» і хотіли закупити додаткові дози, то їх не було, де придбати, - каже вона. - Маємо надію, що завдяки інтернету, фейсбуку, особистим спілкуванням лікарів, створенню громадських об’єднань, таких як «Батьки за вакцинацію» продовжиться вакцинальна кампанія. І у наступні роки щеплення від грипу буде зробити набагато легше.

Свого часу антивакцинатори «підняли голови», відбувалась інформаційна кампанія проти щеплення, яка наробила багато шкоди не тільки в Україні, але і у Європі. Але, як виявляється, тут були замішані інтереси різних фарм-компаній. Добре, що зараз батьки починають розуміти важливість вакцинації (обов’язкової вакцинації за національним календарем – авт.) та вчаться отримувати інформацію.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Vasyl

    Ні одного лікарства не дають у лікарні безкоштовно. Більше того - ті ліки, які купують пацієнти, їx ділять - частину собі, частину пацієнту.
  • Світлана

    В мене в батька грип, сьогодні йому стало дуже зле. Зателефонували в швидку, але там відмовилися виїжджати.  Ось таке у нас лікування...

    Ваня Лета reply Світлана

    Вы тест проводили? Откуда знаете что именно грипп? Скорая на "температуру" не выезжает.

    Анонім reply Ваня Лета

    Шановний, ви працюєте в лікарні Ющенка, яке ви маєте відношення до дихальної системи?

    І взагалі, температура буває різна. Наприклад, при температурі 40 правильним буде викликати швидку.

    По-друге, якщо "стало" дуже зле, то це точно грип, а не ГРЗ.

    Ваня Лета reply Анонім

    Є вища медична освіта та безперервна післядипломна освіта. Чи ви думаєте, що невролог не вміє грипп діагностувати та лікувати? Це вам не біном Ньютона і аж ніяк не проекціїї накшталт: "По-друге, якщо "стало" дуже зле, то це точно грип, а не ГРЗ.". Є чітко визначений перелік патологій на які повина виїзджати швидка. Ось, читайте і не порушуйте закон http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z0865-09

    Ekatrerina Kowalenko reply Світлана

    Що Вам відповіли? Якось пояснили, чому не можуть приїхати?

    Анонім reply Ekatrerina Kowalenko

    А мене дільничний лікар погрожував оштрафувати за "ложний виклик", бо немає температури. А те, що я задишка така, що важко дійти до чайника - йому було байдуже.

    Прописав якийсь аналог парацетамолу і антибіотик по 300 грн. за 4 таблеточки. Ще й аспірин додумався прописати, хоча температури не було.

    Таке враження, що наш медінститут бере дубів, а випускає липу.

    Іти щось купувати не було можливості, бо задишка.

    Була трав'яна біодобавка, гербіон і цефалексин, чаї з липи і ожини, якось минулося.

    Ваня Лета reply Анонім

    І сімейний лікар мав рацію. Ось з наказу   МОЗ України 01.06.2009  N 370

    "Бригаду може бути викликано у випадках:

        втрати свідомості;

        судом;

        раптового розладу дихання;

        раптового болю в грудній клітці;

        гострого болю в черевній порожнині та поперековому відділі;

        головного болю,   що   супроводжується   запамороченням   або нудотою;

        порушення мовлення,  слабкості  у   кінцівках,   що виникли

    раптово;

        гіпо- та гіперглікемічної коми;

        гіпертермічного синдрому;

        зовнішньої кровотечі, блювання кров'ю;

        ознак гострого отруєння;

        порушення перебігу вагітності (передчасні пологи,  кровотеча, інше);

        анафілактичної реакції, спричиненої різними чинниками, в тому числі укусами комах;   укусів змій;    укусів тварин;

        усіх видів травм (поранення,  переломи,  опіки,  важкі забої,

    травми голови тощо);

        пов'язаних з невідкладною стоматологією;

        нещасних випадків,  у тому числі обумовлених дією диму, вогню та  полум'я,  електричного  струму,   блискавки, пов'язаних   із транспортними засобами;

        теплового удару, переохолодження;

        асфіксії всіх  видів (утоплення,  потрапляння сторонніх тіл у

    дихальні шляхи, удушення);

        наслідків злочинного нападу;

        надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру;

        гострих психічних  розладів  (з  поведінкою,  небезпечною для життя хворого та/або оточуючих);

        інших станах, які загрожують життю та здоров'ю людини;

        здійснення міжлікарняних перевезень  хворих,  які  потребують медичного супроводу. "
  • Анонім

    Надмірне вживання ліків викликає ракові утворення та хвороби печінки.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up