Лікар Ксю отримала орден «Народний Герой України» - «Скількох пацанів Танюха витягла на передовій!»

Лікар Ксю отримала орден «Народний Герой України» - «Скількох пацанів Танюха витягла на передовій!»

•Недержавну нагороду – орден «Народний Герой України» - отримала лікар-педіатр з Вінниці Тетяна Новікова (позивний Ксю).

•Ще один наш земляк – керівник підрозділу Головного розвідуправління Максим Шаповал нагороджений такою само відзнакою посмертно

•24 церемонія нагородження бійців і волонтерів АТО орденом «Народний Герой України» відбулася у залі «Плеяда». Ордени отримали 12 бійців і волонтерів, четверо з яких нагороджені посмертно.

 

Стримати сльози під час нагородження не вдавалося інколи навіть бувалим у бувальцях бійцям. Згадували загиблих побратимів. Міцно тиснули руки нагородженим.

Дітки у національному вбранні вручали їм квіти.  Заступник міського голови Галина Якубович говорила зі сцени з тремтінням у голосі. Зізналася, що не стримувала сліз, спостерігаючи за церемонією нагородження.

Відео дня

-Памятаймо про загиблих, не забуваймо їх, шануймо живих Героїв, - звернувся до присутніх активіст Володимир Голоднюк, батько Героя України Устима, який у 19 років загинув на Майдані під час Революції Гідності. Металевий шолом на голові Устима, залитий кров’ю від кулі беркутівця, дотепер постає перед очима.

Володимиру Голоднюку доручили вручити нагороди. Допомагала йому в цьому відома волонтер Альона Шевцова. Пан Володимир зізнався, що Вінниця для нього особливе місто. У свій час він навчався тут у педагогічному університеті. Каже, ніби повернувся у студентські роки…

Генерал зі сцени згадав відому кричалку про Путіна

Під час вручення ордена нагороджених представляли ті, хто добре знайомий з ними, хто краще інших знає про їхні заслуги. Коли нагороду отримувала мати Максима Шаповала, на сцену піднялися Юрій Бутусов, він входить до нагородної ради, та генерал, у підпорядкуванні якого служив Шаповал.

Мати Максима Шаповала прийшла на вшанування з портретом сина

-Максим загинув у мирному Києві, - каже пан Бутусов. – А це значить, що полем бою для нього була не тільки зона АТО. Він також виконував завдання на окупованій території. Настане час, більше дізнаємося про героїчні вчинки Максима Шаповала та наших відважних військових на території ворога.

Виступаючий додав, що в той же день, 27 червня, так само підірвали автомобіль з полковником Юрієм Возним. Сталося це у Донецькій області на території підконтрольній нашим військам.

-Полковник Возний добровільно проміняв затишний кабінет Служби безпеки у Житомирській області на місце в зоні АТО, - наголосив Бутусов. – Так зробити міг тільки справжній патріот. Без батька залишилося троє його дітей. У Максима Шаповала - двоє.

Нагороду Юрія Возного отримали його батьки

До мікрофона підійшов генерал, військової статури чоловік. Неабияк хвилювався під час виступу. Говорив недовго. А закінчив словами: «Слава Україні!». Зал відповів традиційно: «Героям слава!». Генерал виголосив ще один популярний заклик: «Слава нації!» У відповідь пролунало «Смерть ворогам!» На закінчення військовий здивував ще однією кричалкою «Путін!..» Відповідь залу супроводжувалася гучними оплесками.

«Не вистачає заслуг» – відповіли у Міноборони і додали смайлик

Тетяну Новікову, лікаря-педіатра, яка добровольцем пішла в АТО, представляв Андрій Грачов. Коли пані Тетяна, невисока на зріст, дуже скромна жінка, прибула в район бойових дій, ніхто не знав, що вона вже виношує під серцем дитину. Поряд з бійцями жінка залишалася до семимісячного терміну вагітності.

-Таня прибула до нас після мого повідомлення в соцмережах, де я писав, що в зоні АТО не вистачає медиків, - уточнив з трибуни Андрій Грачов. – Скількох пацанів вона зашила прямо на передовій! Скількох витягла і довезла живими до шпиталю! Я теж пройшов через її руки.

Пан Андрій у присутності залу запитав колегу: «Таня, ти пам’ятаєш, скількох хлопців врятувала?» - «Ні», - скромно відповіла пані Тетяна.

-До чого я це веду, - продовжив Грачов. – Уже тоді Таню подавали на нагородження орденом Богдана Хмельницького. Знаєте, яку відповідь отримали на це з Міноборони? Добре пам’ятаю, бо текст був дуже короткий: «Для нагородження не вистачає бойових заслуг». І додали смайлик, як знак насмішки.

Побратими все-таки дробилися, щоб їхня Ксю отримала заслужену відзнаку. Тетяна Новікова має п’ять нагород за особисту мужність під час оборони Донецького аеропорту та участь в інших бойових діях.

Подати кандидатуру на народного Героя може кожен

Валентина Кіртока, один з організаторів церемонії нагородження, пояснила журналісту RIA, що ця нагорода особливо цінна тим, що, по-перше, кандидатури подають звичайні люди, причому, зробити це може будь-хто; по-друге, виготовляють її із срібла 925 проби, яке також збирають люди.

Тому й має назву – народна нагорода. У «Плеяді» до пані Валентини підходили декілька жінок, які передали власні срібні вироби. До речі, вінничанин, відомий боксер Вячеслав Узєлков, не пожалів для бійців свою срібну медаль, яку виборов на чемпіонаті Європи у 202 році.

Олександр Пономарьов з 79-ї бригади за підтримки волонтерів лікуався у США, після пооверненя на нього чекав сюрприз - вручення ордена "Народний Герой України"

Активність у збиранні срібла виявила ще одна наша землячка – учениця Луїза Мілованова.

Заснували орден з ініціативи колекціонера Андрія Боєчка та ювеліра Дмитра Щербакова у 2015 році. Його виготовляють у двох варіантах: з червоно-чорною стрічкою на колодці – для воїнів, які із зброєю в руках захищають рідну землю; та жовто-блакитною стрічкою – для нагородження волонтерів та медиків.

Аретем Харченко - юний волонтер і талановитий співак подарував учасникам нагородження свою нову пісню

У поданні необхідно вказати, за які заслуги пропонується нагородити кандидата на отримання ордена. Рішення про нагородження приймає Нагородна рада.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Задунайский Торонтуй

    Когда уже вас разгонят наконец...

    Alexey Shytov reply Задунайский Торонтуй

    Когда ж ты настоящим именем своим будешь подписываться?;) и фото настоящее на аватарку поставишь, а?;)

    Natalka Melnyk reply Alexey Shytov

    сцикотно ж...

    Задунайский Торонтуй reply Natalka Melnyk

    И тебя. Разница только в том, что раздавленный клоп, говорят, коньяком пахнет. От вас же, понятно, другая арома...

    Задунайский Торонтуй reply Alexey Shytov

    Да, и тебя тоже. Как клопа.

    Alexey Shytov reply Задунайский Торонтуй

    Боюсь- боюсь, да))) на самом деле  есть у меня пару мыслей кто ты и что ты ;)

    Задунайский Торонтуй reply Alexey Shytov

    О. Знает и молчит. Немедленно в СБУ!

    Alexey Shytov reply Задунайский Торонтуй

    Погуляй еще пока;)

    Задунайский Торонтуй reply Alexey Shytov

    Отож. Дырку от бублика ты получишь а не Шарапова.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up