Лавандову олію будуть робити в Ладижині. Запашні квіти завезли на переробку

Лавандову олію будуть робити в Ладижині. Запашні квіти завезли на переробку
-У таких ось лавандових квіточках є насінини, з яких будемо робити ефірну олію, - каже Станіслав Розсоха.
  • У кооперативі Станіслава Розсохи зібрали вирощений урожай лаванди.
  • Перед тим отримали придбане обладнання для виготовлення ефірної олії.
  • Це буде перша в області аналогічна продукція.

Станіслав Розсоха розповів 20minut.ua про те, що до експерименту з вирощування лаванди вдався недавно. Каже, після окупації Росією Криму, вітчизняна промисловість стала відчувати «голод» на сировину ефірно-олійних культур. Раніше їх вирощували переважно на півострові. Аби частково заповнити нішу, спробував вирощувати лаванду й олійну троянду.

Надалі планує розширити запашні площі, причому, у незвичний спосіб.

До осені буде ще один врожай

За словами співрозмовника, від лаванди не тільки користь, а й краса.

Відео дня

Лавандову олію будуть робити в Ладижині. Запашні квіти завезли на переробку, фото №1 на сайті 20minut.ua

Поки квіти цвіли, ладижинці приїздили на поле на фотосесію. Робили світлини на фоні розлитого фіолету, саме такий колір у цих квітів, вдихали приємний аромат, слухали гудіння бджіл.

Збирали урожай вручну. Скошували серпами. Складали у невеликі ящики з отворами.До соені квіти ще раз відростуть. Щоправда, уже не так пишно, як перший раз, все одно буде ще один врожай. 

Лавандову олію будуть робити в Ладижині. Запашні квіти завезли на переробку, фото №2 на сайті 20minut.ua

На запитання, чому саме в такій тарі, співрозмовник каже, що так передбачено технологією, аби сировина не зіпріла у складі.

Тим часом фахівці зайняті наладкою технологічного обладнання.

Частину продамо, решту переробимо

Якраз напередодні лавандових жнив у кооперативі отримали обладнання для виготовлення ефірних олій.

Одразу приступили до монтажу і наладки.

Лавандову олію будуть робити в Ладижині. Запашні квіти завезли на переробку, фото №3 на сайті 20minut.ua

—Квіти мають невеликі коробочки, в яких зберігаються олійні насінини, — продовжує Станслав Розсоха. — З них отримують олію.

На перші пахучі краплини чекають з цікавістю. Це стане продовженням розпочатого експерименту з лавандою.

Лавандову олію будуть робити в Ладижині. Запашні квіти завезли на переробку, фото №4 на сайті 20minut.ua

Розширити її площі Розсоха планує у дещо незвичний спосіб. Пропонує охочим розсаду на вигідних умовах. Купують її за 35% вартості. Решту коштів повернуть після того, коли зберуть врожай і продадуть його кооперативу.

За його словами, четверо земляків уже уклали договір з кооперативом. Загалом взяли розсаду на п’ять гектарів поля. Один з них зібрав вирощений врожай і привіз на переробку у кооператив.

Як пояснив співрозмовник, лаванда має свою особливість. Після зрізання розслини знову починають відростати. До осені буде ще один врожай.

Лавандову олію будуть робити в Ладижині. Запашні квіти завезли на переробку, фото №5 на сайті 20minut.ua

Інша особливість в тому, що посаджений кущ дає урожай протягом 20-ти років.

Підприємець поділився планами посадити нинішньої осені ділянку рослин бузини. А поруч уже плодоносить шипшина.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Marina Pshenychna
    Доброго дня! Підкажіть, будь ласка контактні дані цього підприємця

keyboard_arrow_up