Купи блокнот та малюй все, що бачиш. Культура скетчінгу дісталася Вінниці

Купи блокнот та малюй все, що бачиш. Культура скетчінгу дісталася Вінниці

Навіщо фотографувати їжу, якщо можна її намалювати? І замість світлини гарного будинку - знову малюнок. У Вінниці з’явився новий рух - скетчери. Це художники, які відтворюють у своїх блокнотах все, що трапляється їм на очі.

Ось у суботу, 16 липня, скетчери зі спільноти Breakfast & Sketch зібралися біля медичного університету. Малювали хто що хотів: будівлю універу, ліхтар поруч з ним, дерево чи людину. Журналіст 20minut.ua дізнався у вуличних художників, навіщо вони це роблять.

- Скетч - це малюнок нашвидкуруч. Ескіз, - розповідає одна з керівників спільноти Анна Куриленко. - Наскільки швидко? Це може бути хвилина, три, п’ять чи година. Залежить від обставин, у яких малюєш. Якщо ми приходимо у парк, то можемо просидіти тут хоч годину. А якщо це скетч у транспорті, коли маєш тільки кілька зупинок, то і часу обмаль.

Малюнок Анни Куриленко

Відео дня

Скетчери малюють те, що бачать. Те, що викликає емоції та хочеться запам’ятати. Їжу у кафе, архітектуру, людей… Кажуть, що фотографія не викликає стільки емоцій, як малюнок.

Анна Куриленко - одна з керівників спільноти

- Наша спільнота називається Breakfast & Sketch не тому, що ми малюємо їжу, - сміється Анна. - А тому, що почали ми збиратися у вихідні дні зранку, коли люди снідають. Ми малювали якийсь час, а потім йшли у кафе пити каву… і знову ж малювати. Прийти до нас може кожен. І це безкоштовно.

Малюнок Анни

- Нам уже більше року. Це вже наше друге активне літо, - каже вона. - Збираємося майже кожні вихідні. Приходять 10-20 людей. Максимально було 33 людини - коли ми у “Старвіні” розмальовували стаканчики. За одну зустріч ми змінюємо 2-3 локації. Локації різні: головне, щоб там було щось красиве. Але одного разу малювали й будівельний майданчик на Подолі.

Анна Іванова. Каже, що малювати на свіжому повітрі цікаво, а ще тут можна знайти багато друзів

Приходять різні люди, як новачки, так і професіонали. Для того, щоб стати скетчером, треба піти у магазин канцелярії, купити собі альбом чи блокнот з чистими аркушами, олівець або фарби - як кому зручно. Для початку цього достатньо. А взагалі у рюкзаку скетчера можуть бути і фломастери, і кілька видів фарб, і олівці - дуже багато всього.

- Скетчерський рух молодий, йому усього кілька років, - каже Анна. - Більшість людей малюють просто для душі, але на цьому можна і заробити. Хоч і не багато. Breakfast & Sketch - некомерційний проект, але також є інший - “Крейда”, де ми розмальовуємо мілками меню у кафе.

Малюнок Анни Куриленко з байкерського фестивалю

- Я не дуже досвічений скетчер, - каже художниця Оксана Барко. - На зустріч у Вінниці прийшла тільки другий раз. Я закінчила художню школу і тому зацікавилася. Знайшла цю спільноту рік тому, коли вони проводили конкурс. Взагалі, я живу у Києві, а коли приїхала у Вінницю, то вирішила сходити. Скетчерський рух - це дуже класно.

Малюнок Оксани

- Спочатку я довго соромилася приходити, - говорить Ірина Золотарьова. - Але зважилася і не жалкую. Сюди мене привела моя співробітниця. Коли просто сидиш і малюєш на вулиці, то маєш дуже класні відчуття, що ти здатен це робити. Тут підкажуть і допоможуть.

Ірина та її малюнок

- Я почала малювати більше року тому, - каже Тетяна Морозова. - Потім зрозуміла, що найбільше подобається малювати швидко. І дізналася про цю групу. Тепер з ними ходжу і малюю всюди. Подобається те, що за дві години маю п’ять малюнків. Їх, звичайно, нікуди не виставиш, але і я ж не професіонал. Просто малюю для задоволення.

Малюнок Тетяни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up