Кулінарний шедевр у Стодульцях — вареники з ожиною і… лавандою. Чим ще частували на фестивалі?

Кулінарний шедевр у Стодульцях — вареники з ожиною і… лавандою. Чим ще частували на фестивалі?
Катерина Горяча з донечкою Євгенією не тільки вареники з лавандою приготували, а ще й на сцені виступали
  • ВареникФест у селі Стодульці  Жмеринського району — це постійні експерименти з традиційною, задавалося б, стравою.
  • На вареники в село приїздять гості й учасники навіть з сусідніх районів.
  • Однак нинішній фестиваль не був людним — карантин. Зібралися тільки свої.  
  • Родзинкою стали вареники з… лавандою, а також козинаками. Як і хто їх готував?

 

ВареникФест у Стодульцях проводять уже понад десять років. Тут дуже активна сільська голова — Любов Голубенко. Це та жінка, яка на День Перемоги у війні з гітлерівцями з року в рік зачитує на сільському майдані прізвища земляків, котрі не повернулися з війни. Слова, підсилені мікрофоном, линуть над селом. Потім все це повторюється у запису. Весь день над Стодульцями звучать знайомі імена.

 —З варениками було все просто, — розповіла Любов Голубенко 20minut.ua. —Багато років тому мені вдалося побувати на фестивалі борщу у Ганни Секрет. Повернулася додому і кажу до своїх: «Нам би щось таке придумати, щоб і до нас приїжджали люди?». Мені кажуть, що тут думати. Де ще так багато і так смачно готують вареники, як не в Стодульцях. З того все й почалося. Щоправда, спочатку в селі не повірили, що може щось вийти. Згодом фестиваль викликав усе більший інтерес.

Відео дня

Тепер уже хазяйки одна з-перед одної хочуть показати, як і з чим роблять вареники. Сусіди почули про наші вареники. Дехто також став приїжджати. Навіть з інших районів. Але цього року ми збиралися тільки самі. Як кажуть, у вузькому колі.

З козинаками й родзинками на вареничному дереві

Любов Романівна на фестиваль готувала вареники разом з внуком Тарасиком. Саме від бабусі малий навчився ліпити вареники. Найбільше йому смакують з сиром. Мамі Оксані Тарас каже інколи: «Не старайся, бо в тебе все одно не вийде так смачно, як у бабусі».

Любов Голубенко з внуком Тарасом вигадаали вареничне дерево

—Секрету ніякого, — пояснює Голубенко. — буде добрий сир, такими  добрими будуть вареники. Ніяких у мене видумасів з приготуванням тіста. Роблю, як колись мама навчила. Навіть яйце у борошно не кладу. Вода і сіль обов’язково. Вареники найбільше смакують, коли їх тільки зняти з окропу. Якщо додати масла, тільки не заводського, а домашнього, від такої страви, як кажуть, за вуха не одірвеш.

На фестиваль газдині стараються представити щось оригінальне. Причому, до його початку про це не розголошують.

Сільська голова пропонувала на пробу вареники з козинками й родзинками.  Каже, з такою начинкою ще ніхто не готував, ні у попередні рази, ні тепер.Перетерла козинаки - ось тобі й начинка.

Разом з внуком вигадали вареничне дерево. Їм вдалося почепити вареники на гілку дерева.

Ще один оригінальний інгредієнт — сир перемішаний з перетертою гречаною кашею.  На стіл подали викладені у формі черепахи.

Квітами прикрасили і медом полили

Вареники з одежиною і лавандою запропонувала молода мама на ім’я Катерина. Жінка розповіла, що готувала їх разом з 5-річною донечкою Євгенією. Дитина перша зняла пробу. Перша порція до фестивалю не доїхала — вареники з’їли. Щоправда, мамі й татові дісталося зовсім мало, наприклад, тато спробував тільки один вареник. Натомість донечка запитувала «Можна, ще один?». При цьому прихвалювала й прихвалювала страву.

—У попередні роки я тільки ходила на фестиваль подивитися, що інші представляють, — говорить пані Катерина, фінансист за фахом. — Цього року вирішила й собі взяти участь.

На подвір’ї у них росте два кущі лаванди. Жінка каже, що їй дуже подобається ця рослина. І зовні гарна, і запах приємний, і заспокоює, малу дитину купаю у настої листя і квітів.

—Подумала, якщо додати лаванду у вареники, — продовжує Катерина. — Стала шукати в Інтернеті рецепти з лавандою. Її додають у сік ожини. Так і я вирішила до ожини покласти ще й листочки лаванди. Перед тим їх порізала на міленькі частинки.

До речі, тісто замішувала на воді і сокові ожини. Приблизно в однакових пропорціях. Тому вареники вийшли чорнильного кольору. Зверху страву прикрасила листочками лаванди.

—Донечка полюбляє вареники з чимось солоденьким, — говорить пані Катерина. — Готую їй або з вишнями, або зі сливами. Уминає зі смаком. Ці теж вишли солоденькі. Мабуть, тому сподобалися. Чоловік, навпаки, полюбляє, звичні з картоплею і шкварками.  

Чотири художні колективи у невеликому селі!

Фестиваль супроводжували виступи учасників художьої самодіяльності. Всі вони місцеві..

-Стодульцям поталанило в тому, що маємо людину, наділену багатьма талантами, - говорить сільський голова. - Мова йде про Лесю Оранську, У неї вища музична освіта, працювала  директораом школи. Весь сценарій свята, його цікаве проведення - це заслуга Лесі Іванівни. 

На сцені створили антураж сільської хати. Піч, лавки, стіл... На час фестивалю у цій імпровізованій оселі господинею була Леся Оранська. Вона запрошувала гостей. Все відбувалося у невимушеній обстановці, як це буває у по-справжньому у щирих господарів 

У Стодульцях уже понад десять років знають аматорський колектив зі званням народного - "Материнка". Жодне свято не обходиться без виступів самодіяльних артистів. Разом з ними землякам дарували номери художньої самодіяльності ще три колективи - "Кумасі", "Студоляночка" і "Дзвіночок".І це у невеликому селі! До речі, у "Дзвіночку" виступають діти. Всі названі колективи створила Леся Оранська. Оригінальні вареники вміють ліпити і на сцені гарно виступати. 

Видали по п’ять кілограмів борошна

На фестивалі проводили ще й майстер-класи з ліплення вареників. Для дітей здебільшого. Провела його завідувачка клубом Надія Куца. Саме в клубі проводили фестиваль.

Охочих начали ще одному вмінню — робити дідухів. Такий майстер-клас організували вихователі дитячого садка Наталія Радзієвська і Євгенія Щерба.

Всі, хто представив для смакування свої кулінарні шедеври, отримали у подарунок по п’ять кілограмів борошна. Спонсори постаралися.

Любов Голубенко каже, що нарахувала понад два десятки вдів різноманітної начинки для фестивальних вареників.

Дякуємо Олені Свищук та Оксані мирчук, а також сільскій голові Любов Голубенко за надані фотознімки з фестивалю. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тамара Крюкова

    Молодці
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up