ВареникФест у Стодульцях проводять уже понад десять років. Тут дуже активна сільська голова — Любов Голубенко. Це та жінка, яка на День Перемоги у війні з гітлерівцями з року в рік зачитує на сільському майдані прізвища земляків, котрі не повернулися з війни. Слова, підсилені мікрофоном, линуть над селом. Потім все це повторюється у запису. Весь день над Стодульцями звучать знайомі імена.
—З варениками було все просто, — розповіла Любов Голубенко 20minut.ua. —Багато років тому мені вдалося побувати на фестивалі борщу у Ганни Секрет. Повернулася додому і кажу до своїх: «Нам би щось таке придумати, щоб і до нас приїжджали люди?». Мені кажуть, що тут думати. Де ще так багато і так смачно готують вареники, як не в Стодульцях. З того все й почалося. Щоправда, спочатку в селі не повірили, що може щось вийти. Згодом фестиваль викликав усе більший інтерес.
Тепер уже хазяйки одна з-перед одної хочуть показати, як і з чим роблять вареники. Сусіди почули про наші вареники. Дехто також став приїжджати. Навіть з інших районів. Але цього року ми збиралися тільки самі. Як кажуть, у вузькому колі.
Любов Романівна на фестиваль готувала вареники разом з внуком Тарасиком. Саме від бабусі малий навчився ліпити вареники. Найбільше йому смакують з сиром. Мамі Оксані Тарас каже інколи: «Не старайся, бо в тебе все одно не вийде так смачно, як у бабусі».
Любов Голубенко з внуком Тарасом вигадаали вареничне дерево
—Секрету ніякого, — пояснює Голубенко. — буде добрий сир, такими добрими будуть вареники. Ніяких у мене видумасів з приготуванням тіста. Роблю, як колись мама навчила. Навіть яйце у борошно не кладу. Вода і сіль обов’язково. Вареники найбільше смакують, коли їх тільки зняти з окропу. Якщо додати масла, тільки не заводського, а домашнього, від такої страви, як кажуть, за вуха не одірвеш.
На фестиваль газдині стараються представити щось оригінальне. Причому, до його початку про це не розголошують.
Сільська голова пропонувала на пробу вареники з козинками й родзинками. Каже, з такою начинкою ще ніхто не готував, ні у попередні рази, ні тепер.Перетерла козинаки - ось тобі й начинка.
Разом з внуком вигадали вареничне дерево. Їм вдалося почепити вареники на гілку дерева.
Ще один оригінальний інгредієнт — сир перемішаний з перетертою гречаною кашею. На стіл подали викладені у формі черепахи.
Вареники з одежиною і лавандою запропонувала молода мама на ім’я Катерина. Жінка розповіла, що готувала їх разом з 5-річною донечкою Євгенією. Дитина перша зняла пробу. Перша порція до фестивалю не доїхала — вареники з’їли. Щоправда, мамі й татові дісталося зовсім мало, наприклад, тато спробував тільки один вареник. Натомість донечка запитувала «Можна, ще один?». При цьому прихвалювала й прихвалювала страву.
—У попередні роки я тільки ходила на фестиваль подивитися, що інші представляють, — говорить пані Катерина, фінансист за фахом. — Цього року вирішила й собі взяти участь.
На подвір’ї у них росте два кущі лаванди. Жінка каже, що їй дуже подобається ця рослина. І зовні гарна, і запах приємний, і заспокоює, малу дитину купаю у настої листя і квітів.
—Подумала, якщо додати лаванду у вареники, — продовжує Катерина. — Стала шукати в Інтернеті рецепти з лавандою. Її додають у сік ожини. Так і я вирішила до ожини покласти ще й листочки лаванди. Перед тим їх порізала на міленькі частинки.
До речі, тісто замішувала на воді і сокові ожини. Приблизно в однакових пропорціях. Тому вареники вийшли чорнильного кольору. Зверху страву прикрасила листочками лаванди.
—Донечка полюбляє вареники з чимось солоденьким, — говорить пані Катерина. — Готую їй або з вишнями, або зі сливами. Уминає зі смаком. Ці теж вишли солоденькі. Мабуть, тому сподобалися. Чоловік, навпаки, полюбляє, звичні з картоплею і шкварками.
Фестиваль супроводжували виступи учасників художьої самодіяльності. Всі вони місцеві..
-Стодульцям поталанило в тому, що маємо людину, наділену багатьма талантами, - говорить сільський голова. - Мова йде про Лесю Оранську, У неї вища музична освіта, працювала директораом школи. Весь сценарій свята, його цікаве проведення - це заслуга Лесі Іванівни.
На сцені створили антураж сільської хати. Піч, лавки, стіл... На час фестивалю у цій імпровізованій оселі господинею була Леся Оранська. Вона запрошувала гостей. Все відбувалося у невимушеній обстановці, як це буває у по-справжньому у щирих господарів
У Стодульцях уже понад десять років знають аматорський колектив зі званням народного - "Материнка". Жодне свято не обходиться без виступів самодіяльних артистів. Разом з ними землякам дарували номери художньої самодіяльності ще три колективи - "Кумасі", "Студоляночка" і "Дзвіночок".І це у невеликому селі! До речі, у "Дзвіночку" виступають діти. Всі названі колективи створила Леся Оранська. Оригінальні вареники вміють ліпити і на сцені гарно виступати.
На фестивалі проводили ще й майстер-класи з ліплення вареників. Для дітей здебільшого. Провела його завідувачка клубом Надія Куца. Саме в клубі проводили фестиваль.
Охочих начали ще одному вмінню — робити дідухів. Такий майстер-клас організували вихователі дитячого садка Наталія Радзієвська і Євгенія Щерба.
Всі, хто представив для смакування свої кулінарні шедеври, отримали у подарунок по п’ять кілограмів борошна. Спонсори постаралися.
Любов Голубенко каже, що нарахувала понад два десятки вдів різноманітної начинки для фестивальних вареників.
Дякуємо Олені Свищук та Оксані мирчук, а також сільскій голові Любов Голубенко за надані фотознімки з фестивалю.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 19 від 7 травня 2025
Читати номер