«Копи» масово відсуджують в держави гроші, бо їм не платили за нічні чергування

«Копи» масово відсуджують в держави гроші, бо їм не платили за нічні чергування
Знімок з акаунту в Фейсбуку "Патрульна поліція Вінницької області". Поліцейські, з якими поговорила журналіст, відмовилися фотографуватися для статті про їхні зарплати
  • Хтось звільнився і подав позов, а дехто наважився відвойовувати в департаменту недоплати, продовжуючи службу.
  • Вінницькі поліцейські вслід за колегами з інших регіонів почали судитися за недодані їм зарплати.
  • Вже 28 поліцейських, подали позови, і є перші рішення на їх користь.
  • Судді повністю задовольняють вимоги «копів».

Комусь 8 тисяч винна патрульна поліція, а хтось нарахував собі більше 13-ти «косарів» недоплати. За нічні чергування не отримували надбавки патрульні поліцейські. Про це розповів редакції адвокат Олександр Мазур. Він допоміг підготувати позови про стягнення недоплачених грошей 28-ми працівникам вінницького управління.

— Приблизно третина з них — це вже колишні співробітники, які звільнилися з патрульної поліції, — говорить Олександр Мазур. — У кожного на звільнення були свої особисті причини.   

Разом з тим адвокат каже, що деякі його клієнти, які ще нещодавно носили поліцейську форму, тепер їздять на роботу до Польщі. Треба ж, мовляв, якось сім’ї годувати. Зарплата, яку «копам» пообіцяли свого часу, як досить велику, знецінилася й не підвищувалася протягом трьох років існування «патрульки».

Відео дня

— Через півтора року стало відчутно, що не вистачає грошей, — говорить поліцейський із числа позивачів до Департаменту (попросив не називати його прізвища). 

Чи була зарплата у 8 тисяч мотивацією, коли він пішов на конкурс в новостворену патрульну поліцію?

— Так, тоді це були великі гроші, — каже поліцейський і розповідає, що розраховує відвоювати через суд недоплату в межах 10-12 тисяч гривень. — Це небагато, але з іншого боку й не мало. Самі зрозумійте, я працюю в цій структурі вже четвертий рік (3 роки 22 лютого було), і якщо є справді невиплата, то чого мені її не добитися й не забрати?

Щоб платити одне, врізали інше

Тільки цього року, як знаємо з повідомлень МВС, виплати «копам» підняли з 8-ми до 10-ти з лишком тисяч гривень. До цього підвищення журналістам не раз надходила інформація: патрульним недоплачують.

Зараз адвокат Мазур пояснив, що йдеться про недоплачене за нічні чергування і індексацію виплат, яка не проводилася через невнесені вчасно зміни в законодавство. Поліцейських додали в коло службовців для індексації значно пізніше створення поліції.

— Департамент повинен був проводити індексацію грошових коштів за час роботи поліцейських. Але він цього не робив до листопада 2017-го, — розповідає адвокат Мазур. — Далі почав начебто індексувати кошти, але зарплата поліцейських від того не змінилася. Премію врізали, щоб індексацію доплачувати. Так само, як зробили згодом із виплатами за нічні чергування. Коли їх почали формально нараховувати з січня минулого року, то знову ж таки, зарплати патрульних ніяк змінилися. Думаю, можна сказати, що ці недоплати зі звільненнями переплітаються. Обіцяли одне, а на практиці вийшло зовсім інше.

Тільки через суд

Добиватися через суд названих виплат вінницькі поліцейські узялися одними з перших — після аналогічних позовів своїх колег з Черкас і столиці до Департаменту (всі регіональні управління підпорядковані патрульній поліції в Києві). Там судді прийняли перші рішення на користь позивачів. І в лютому цього року з’явилися кілька таких самих про відшкодування доплачених сум «копам», що патрулюють у Вінниці.  

Ось приклад перерахунку недоплаченого за місяць нічних чергувань з прийнятого у Вінниці рішення адмінсуду:

«2400 грн. (посадовий оклад позивача) поділити на 168 (кількість годин фактичного часу служби у січні 2018 року при 40 годинному робочому тижні = 14,29 грн. (годинна ставка за службу в нічний час) умножити на 8 год. (кількість годин фактичного часу служби в нічний час) умножити на 8 нічних змін позивача у січні 2018 року з них 35% (посадовий оклад з розрахунку за кожну годину служби в нічний час) = 320 грн.».

Суд, читаємо далі в рішенні, додав такі ж підрахунки за кожний місяць служби поліцейського протягом двох років. Врешті присудив «стягнути заборгованість у вигляді доплати за службу в нічний час (…) в сумі 6190,68 гривень», а також — «заборгованість по індексації грошового забезпечення (…) в сумі 3274,13 гривень». 

Тож усього виходить, що один поліцейських відсудив майже 10 тисяч гривень. Як реагує Департамент патрульної поліції на такі рішення?

Не нараховували, бо немає

Представники відповідача, як говорить адвокат Мазур, одразу кажуть: будуть подавати апеляції, хоч знають, що оскаржувати безрезультатно. Апеляційні суди підтверджують рішення першої інстанції. А чим Департамент пояснює недоплати своїм співробітникам? Тим, що мають здійснювати оплату труда співробітників в межах виділеного на ці потреби бюджету.

У відповідь на це читаємо в тому ж вінницькому рішенні: «Європейський суд з прав людини не прийняв аргумент Уряду України щодо бюджетних асигнувань, оскільки органи державної влади не можуть посилатися на відсутність коштів як на причину невиконання своїх зобов'язань».

Вінницький адмінсуд вважає необґрунтованою позицію відповідача «щодо відсутності на його рахунках коштів для виплати індексації грошового забезпечення» і називає це «належним доказом неможливості здійснення вказаних виплат, які передбачені законом».

Повністю прочитати рішення за позовами вінницьких поліцейських, винесені в кінці лютого, можна за цими посиланнями: рішення суду-1, рішення суду-2.

Чи не вважають діючі «копи» конфліктом з керівництвом позови про недоплачені гроші? Подейкують, щойно пішли перші звернення, їх скликали на зібрання.  

— Конфлікти в нас є інші на роботі, вони вирішуються, а це не конфлікт взагалі, — говорить співробітник управління патрульної поліції Вінницької області, що просив його не називати. — Це судовий позов не до когось з керівництва особисто. Ми ж не до них подаємо, а до Департаменту, щоб виплатити нам кошти.

Але позивачів все-таки меншість, а недоплачували всім. Чому решта патрульних не роблять те саме, якщо без суду доплат не доб’єшся?

— Так, згоден, нас меншість, — говорить поліцейський. — Багато моїх друзів також хотіли подавати цей позов, але не у всіх вийшло. Хтось не знайшов півтори тисячі гривень на правову допомогу. Самі розумієте, це теж гроші...

Редакція знайшла серед позивачів до Департаменту колишнього патрульного. І він вже відкрито розказав, скільки розраховує відсудити у екс-роботодавця, та не приховував, що причина звільнення — це грошове питання.

— Причина звільнення така, що зарплата недостойна для службовця, — каже колишній «коп» Юрій Козлак. — Протягом двох років роботи багато мінусів спостерігав, пов’язаних з недоплатами та іншими колізіями в Законі. І коли, м’яко кажучи, пішли натяки на показники: «пишіть більше постанов, протоколів», тоді я пішов на звільнення. Зараз порахував, скільки працював, і у мене виходить доплата в межах 13 тисяч. Аналогічні позови задовольняють, тому очікую на позитивне рішення.

Адвокат: «Це діагноз для держави»

Олександр Мазур, адвокат поліцейських, які судяться за гроші

— Всі ми пам’ятаємо, коли патрульна поліція з’явилася у Вінниці (я ходив там біля Книжки, коли президент до нас приїжджав), то якось вірилося в цю реформу. І ось бачимо, які результати, — говорить адвокат Мазур. — Це біда, коли серед моїх клієнтів-поліцейських, якщо не половина, то третина точно, звільнилася і поїхала на заробітки. Явно щось в державі не те робиться. Так пафосно починалась ця реформа. А тепер їдуть в Польщу для того, щоб прокормити свої сім’ї. Це дійсно так.

За ті 8 тисяч, що вони мали (щойно підвищили до 10 тисяч 200), із них дуже великий спрос. Дуже великий! Наприклад, поліцейські протягом нічного чергування мають право на «відпочинок в режимі чергування». До двох годин. Відпочивати в режимі роботи — це абсурд. Ти чергуєш і тут же відпочиваєш? І фактично відпочинок в них по півгодини, але дві годин не рахують заробітку. Доплату не проводять за ці дві години, а відпочинку ж як такого немає.

Як адвокат, я часто оскаржував дії поліцейських. Був з іншого боку, проти них. А коли почав займатися позовами про недоплати, то почув багато проблем і подивився на їхню роботу з іншої сторони. Не все в них там солодко, а деякі речі — взагалі жах. Те, що людина зі служби в поліції звільняється і їде заробляти за кордоном — це жахливо! Це діагноз і тій пафосній реформі, і всій нашій державі.


Читайте також:

Яким був перший рік існування поліції? У Вінниці святкують не тільки «копи»

Вінничанка, якій «зняли порчу» за 5 мільйонів гривень, розповіла, як все було

Шість людей вбили, ще двоє змогли вижити. Зібрали дані про усі вбивства цього року

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Наталья

    Нові поліцейські, рухаючись містом, не відчувають, хто підозрілий, а хто ні. Доходить до смішного. Навіщо переслідувати тролейбус, за яким бігла і в останній момент заскочила жіночка з господарським візком?

    З.А.Глядач reply Наталья

    Погодьтеся,що тролейбус "переслідувати" набагато простіше та безпечніше,ніж якогось джипа. Бо з джипа можуть ще й на..й послати.
  • Наталья

    Откуда вот эти матерные слова? "Копы с гаджетами". Я как себе это представила, то чуть не стошнило. Почему не полицейские и не электронные устройства?
  • Максим Голобородько

    Да как служите то и держите! Беспределом занимаетесь!!!!! Козлы!!!
  • Igor Taranenko

    А що тут дивного? Якщо обіцяли - хай платять. Поставте себе на їх місце - керівництво каже про одну зарплатню, а виплачує набагато меньшу. Вам би сподобалось? Вони теж люди, хоча іноді поводять себе не дуже добре..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up