Колектори ломляться до вашої квартири. Що робити?

Колектори ломляться до вашої квартири. Що робити?
Вони вже під вашими дверима. Увірвавшись до квартири, кажуть - відтепер право власності на вашу іпотеку у них в руках. Чи можливо дати відсіч агресорам, розбиралась журналіст RIA

До редакції подзвонила жінка, назвалася Світланою, й  попросила когось із журналістів приїхати до неї додому. Негайно, бо, за її словами, її родину намагалися виштовхнути з квартири колектори.

Коли журналіст під'їхала на Фрунзе, то у дверях будинку зіштовхнулася з п'ятьма кремезними чолов'ягами, що виходили з під’їзду. Але на поверсі, де живе Світлана Панасюк, напрочуд тихо для колекторських розбірок.

- Тільки-но пішли, - каже сусід Світлани Панасюк. - Там сьогодні міліція була з відеозйомкою, хотіли, щоб їм відкрили двері. Міліцію я бачив два рази. Сьогодні, і два тижні тому.

Відео дня

У Світлани двоє маленьких дітей і мати з інвалідністю першої групи.- Ми мали ремонт робити, але тиждень тому до нас заявилися колектори від “Вектор плюс”. Кажуть, що власники квартири тепер вони, а ми, мовляв, ніхто,  - розповідає хазяйка квартири Світлана Панасюк.

З документів у чоловіків був тільки витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, засвідчений київським нотаріусом Мариною Єгоровою. За присутності працівників міліції чоловіки розламали замок на дверях та вторглися до помешкання. Попутно намагалися зробити фото усієї оселі — для оцінювачів.

Даша, старша донька Світлани, каже:

- Коли перший раз прийшли, я ще на відео не знімала. От тоді бабусю нашу обзивали й матюкали.

Пані Валентина, мати Світлани
Через півтора тижні ці ж пани — але вже від “Кей Колект” - з'являються у будинку на Коріатовичів (Стахурського) й таким же чином вимагають від власників підписати документи на квартиру. Але там їм вдається добитися успіху - і господиня Тетяна підписує усі необхідні їм документи. Відтепер Тетяна має 1,5 місяці, щоб викупити власну квартиру у колекторів.

Слово факторинговій компанії

Віктор, представник фірми “Вектор плюс”, який “обслуговує” квартиру на Фрунзе, не побажав назвати своє прізвище. Сказав тільки — все законно.

- У 2007 році особа брала іпотечний кредит. Потім вона не виплачувала кредит. Далі чоловік від неї пішов, вона на сьогоднішній день винна 95 тисяч доларів (цікавий момент — сума боргу у його трактуванні злетіла з 56 тисяч доларів до 95). У іпотечному договорі є один пункт, де чітко прописано — якщо людина не погашає борг перед банком, банк квартиру автоматично забирає. Що він і зробив — він забрав, і простими словами можна сказати, продав цю квартиру нам — компанії “Вектор плюс”, - розповідає Віктор.За його словами, Світлану офіційно було повідомлено, що вона проживає у чужій квартирі півроку тому. Представники факторингової компанії вже декілька разів залишали пакет документів на квартиру у міліції. Аж допоки не дійшло до того, що родина Світлани із квартири була виписана.

- На сьогодні у цій квартирі не прописано жодної особи. Людей попереджували, до них були пропозиції, до них приходили адвокати, які пояснювали, що їм потрібно вирішувати свої питання самостійно. По суду там немає чого відчужувати, - каже Віктор.

Пропозиції для боржниці від “Вектор плюс”

1. Вартість квартири зі знижкою 20% від суми — це дисконт, який, за словами Віктора, робить фірма.

- От і порахуйте - за ту квартиру їй потрібно було виплатити тисяч 15-16. Це якщо одноразовим платежем. Так, вона брала 56 тисяч доларів, а за неї треба заплатити, грубо кажучи, 16. Нормальний дисконт, як думаєте? - питає Віктор.

Цікавий момент — сума боргу у трактуванні колекторів злетіла з 56 тисяч доларів до 95.

2. Якщо коштів на одноразовий платіж немає, вона може заплатити півсуми, а півсуми виплачувати 2 роки.

3. Також пропонували третій варіант — 30%  від суми сплатити одразу, останні гроші розділити на 4 роки.

4. Купити у гуртожитку кімнату за 7 тисяч доларів, і одразу оформити право власності.

Замок на дверях до квартири Панасюків. Виламали колектори, вриваючись до квартири

Світлана ж каже — ніяких попереджень їй не надходило. Просто у один день декілька здорованів з'явилися на її порозі, і, розмахуючи витягом з держреєстру, заявили, що вона віднині — не власниця. А потім і з ЖЕКу повідомили, що вона більше у власній оселі не прописана. Як і її двоє дітей. Треба думати, представники “Вектор плюс” виписали родину, зокрема дітей, без рішення суду та звернення до опікунської ради.  

Банківська “чехарда” та пунктик у договорі посприяли

Знайомі юристи кажуть родині, що головне завдання колекторів - просто випхати їх із квартири й закрити сім’ї доступ до власного житла. Світлана розповідає, схему дій представників “Вектор плюс” читала в інтернеті:

- Виштовхавши мешканців за поріг, колектори тут же перепродають квартиру своїм, заплутуючи кредитну історію. А я вже тоді нічого не зможу зробити.

Банки-кредитодавці у Світланиному випадку змінювалися мало не щороку. Так, у 2007 році, 22 листопада родина жінки оформила іпотечний кредит у “ТАС-Комерцбанку”. Далі, у тому ж році “ТАС-Комерцбанк” передав права “Сведбанку”, той у 2014 році - “Омега банку”. І, нарешті,  у тому ж році “Омега банк” передав правонаступництво факторинговій компанії "Вектор плюс". Причому родину про зміну кредитодавців у випадку з “Омега банк” та “Вектор плюс” повідомлено не було.

Що кажуть юристи?

Юрист Павло розповів про те, яким чином боржників треба виселяти правомірно:

- Є родина. Вони, припустимо, не сплачують грошей за квартиру у іпотеці. Тож кредитодавці звертаються до суду, аби звернути на цю квартиру стягнення як на предмет іпотеки. Далі - примусовий продаж квартири і публічних торгів. Там ціла процедура. Далі, вже після торгів, з’являється новий власник. От він вже може виселити - через Державну виконавчу службу.

Але завдяки пункту іпотечного договору, каже юрист, банку вдалося обійти усі умовності.

- У одному із пунктів договору іпотекодавцю надається право вибору, яким чином він може повернути у свою власність предмет іпотеки. Саме там і зазначено, що “задоволення вимог здійснюється шляхом передачі іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки”. З документу виходить, що іпотечний договір може бути підставою для реєстрації права власності.

Юрист каже - родина ні в якому разі не повинна полишати зараз квартиру:

- Вони зараз повинні знаходитися у квартирі фізично, також викликати міліцію, щоб їх звідти не виштовхнули. Виселення повинно проводитися виключно за рішенням суду. До речі, те, що людей виписали з оселі без їх відома, також привід звернутися в суд. Тим паче, що в родині є неповнолітні.

Перша допомога від Ірми Крат

Ірма Крат, журналіст, правозахисник та активістка Євромайдану, розповідає - на неї працює ціла когорта адвокатів, що вже відсуджували квартири у колекторських фірм назад, законним власникам. З представниками колекторських фірм особливо не панькається.

- Нещодавно, коли вони намагалися виселити родину з квартири у Києві, ми з моєю командою у мороз облили їх водою. Через хвилин 15 ватага змерзлих, як цуцики, здоровил розбіглася сама собою. Всі колектори будуть жити на цвинтарі. Ви ж мене правильно зрозумійте, для мене краще відсидіти, аніж програти, і вони про це дуже добре знають!

Від себе журналіст дала кілька порад, як правильно поводитися, якщо до вас у двері постукала колекторська фірма.

  1. Ні в якому разі не відкривати двері колекторам.

  2. Підняти усіх знайомих із соціальних мереж, сусідів зі сходової клітини - чим більше людей протистоятиме колекторам, тим краще.

  3. Викликати слідчо-оперативну групу, щоб вона зафіксувала факт незаконного проникнення до вашого житла невідомих осіб.

  4. Хай поліція встановить особи шахраїв.    

  5. Залучіть також місцеві ЗМІ до вашої проблеми. Не забувайте вести відеозапис того, що відбувається у квартирі.

  6. Зв’яжіться з юристом й залишайтеся з ним “на лінії” під час вторгнення. Є безліч різних громадських організацій, що надають безкоштовну правову допомогу. Але це - на перший випадок. Попутно починайте шукати гарного адвоката.  

Уже відкрито кілька справ проти колекторських фірм

У 2016 році вже відкрито декілька проваджень щодо компаній “Кей Колект” та “Вектор плюс”. Про це журналісту розповів заступник начальника Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Олександр Глянько.

- Протягом 2015-2016 років у Вінницькому відділенні поліції зареєстровано сім звернень громадян з приводу неправомірних дій з боку товариства "Вектор плюс". У 2016 році по чотирьох фактах відкрито кримінальні провадження й у даний час проводяться досудові розслідування. У 2016 році поліцією області було відкрито 1 кримінальне провадження щодо неправомірних дій колекторської компанії "Кей Колект", проводиться

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Глаут Наталия

    Такі собі бандюки з 90-х,незаконний віджим. Одне питання,хто кришує цих бандюків досі і чому вони не у в"язниці? За законом банк не мав права продавати кредит фізособи факторінгу.Тут порушення з боку банку і з боку факторінгу. До того ж на данний час діє мораторій на відчудження такого майна. Тому і служби ДВС не було. Тут безліч статей ,і шахрайство,і вимагання,і незаконне проникнення,і погрози.
  • Анонім

    я так і не поняв, хто прав.

    Дарья reply Анонім

    Поки немає рішення суду обоє не праві. Але ще не довго залишилось чекати. Оце вляпалась родина, не платити кредит, тепер залишаться без квартири на вулиці, бо ці колектори панькатись не будуть.

    Панасюк Дарья reply Дарья

    Ми платили, поки банка не стало, разом з рахунками...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:10 Від завтра ближнє світло фар за межами населеного пункту стає обов’язковим 17:13 Судитимуть бізнесмена, який привласнив та легалізував понад два мільйони «Укрзалізниці» 16:01 На «зебрі» по Зодчих легковик збив вінничанина. Потерпілий у лікарні 15:09 У Вінниці 17-річний хлопець на електросамокаті збив 64-річну жінку Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні? 13:30 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 11:06 Більша частина Тяжилова без води. Відключення також діють в інших мікрорайонах 10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 10:01 Сьогодні — Великий вівторок. Суть другого дня Страсного тижня і головні правила play_circle_filled 09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up