Кіборгу дали три роки тюрми - звинуватили за крадіжку прапора

Кіборгу дали три роки тюрми - звинуватили за крадіжку прапора

На три роки засудила суддя Могилів-Подільського районного суду пані Лисенко захисника Донецького аеропорту, бійця 93-ї бригади Миколу Лаврика за… крадіжку Державного прапора. Апеляційний суд Вінницької області 31.01.2017 скасував це рішення і повернув справу на повторний розгляд. Присутні в залі активісти зустріли рішення оплесками і вигуками «Слава Україні!»

«Маючи умисел на заволодіння чужого майна?..»

— Маючи умисел на таємне викрадення чужого майна та звернення його на свою користь, переконавшись, що за його діями не спостерігають сторонні особи, шляхом вільного доступу вчинив крадіжку Державного прапора України, що належить Бандишівській сільській раді Могилів-Подільського району, — цей фрагмент витіюватого тексту взято з рішення судді пані Лисенко. Написане сприймається дивно, звучить смішно, але результат сумний — три роки тюрми. Рятувати бійця, якому після отриманих поранень в АТО, встановили другу групу інвалідності, приїхав з Києва адвокат Олександр Гардецький.

Адвокат Олександр Гардецький:

Відео дня

— Мені зателефонували земляки з Могилів-Подільського, демобілізовані з АТО хлопці, і розповіли історію, що сталася із захисником Донецького аеропорту  Миколою Лавриком, — сказав у розмові з журналістом RIA Олександр Гардецький. —Спершу не повірив у таке. З’ясувалося – правда. Коли почав вивчати  справу, робити адвокатські запити, переконався, що багато-чого, як кажуть в народі, шито білими нитками. Але ми з моїм підзахисним досягли поставленої мети – Апеляційний суд задовольнив позовну заяву мого підзахисного і повернув справу на повторний розгляд.

В чому суть скандалу, який міг закінчитися тюремним ув’язненням за прапор держави, яку захищав на Донбасі кіборг ціною власного здоров’я і міг втратити життя?

Скільки коштує прапор – 300 чи 60 гривень?

— Я проживаю у Могилів-Подільському, але в той день ми їздили з хлопцями у справах у село Оленівку, – розповів Микола Лаврик. – При в’їзді у село Бандишівку побачив стелу з написом села і зігнутий флагшток. Вицвілий, обдертий прапор однією частиною торкався землі. Кажу хлопцям, що за жовто-синє знамено побратими помирають на Донбасі, а тут нема кому його підняти.

За словами пана Миколи, він попросив зупинити машину, підійшов до полотнища. Побачив, що флагшток з металевої труби зігнутий. Треба  затратити час і сили, щоб вирівняти. А часу у них не було.

— Я зняв прапор, забрав його з собою, дома обрізав обшарпані кінці і почепив його біля свого будинку, - продовжує співрозмовник. – Навіть гадки не мав, що цей вчинок може обернутися для мене таким скандалом.

Крім поранень ( у медичній довідці записано, що втрата працездатності у бійця становить 70%),  Микола Лаврик захворів на гепатит С. В той час, коли лікувався у Вінниці в госпіталі для ветеранів, у нього дома поліція провела обшук і вилучила прапор.

— В цей час дома була мама, — розповідає боєць. – Поліція забрала інший прапор. Вилучене ними знамено мені подарували волонтери. Той прапор, що я зняв при в’їзді у Бандишівку, висить біля будинку. Тому буду просити суд долучити його до справи.

У матеріалах досудового розслідування зазначено, що Лаврик викрав прапор сільської ради, вартістю 300 гривень. Насправді, як пояснив адвокат, сільський голова не надав документів, які б підтверджували, що знамено є власністю громади і коштує названу суму. Зате його підзахисний придбав у магазині прапор за 65 гривень і повернув його на місце.

— Я точно не знімав прапор, щоб його вкрасти, — пояснює Микола Лаврик. – Ну це ж смішно – красти вицвілий, потріпаний, обірваний шматок матерії. Однак я розумів, що він там був, тому треба повернути. Купив за свої кошти, зайшов до сільського голови, вибачився, ми порозумілися і розійшлися. та виявилося, що ненадовго. Бо він подав на мене в суд. Там ми знов зустрілися.

Рішення Апеляційного суду активісти у залі зустріли оплесками і вигуками "Слава Україні!"

Чи можна скаліченою рукою зігнути металеву трубу?

— Варто було дослідити вартість прапора, і на цьому інцидент був би вичерпаний, — зазначає адвокат Олександр Гардецький. – Чому у справі фігурує вартість 300 гривень? Бо це та сума, що дає можливість порушувати кримінальне провадження.
Суд не дослідив навіть цієї обставини. Справу розглядали за спрощеною процедурою. Тому так само не було перевірено й інші факти. Пізніше голова села вже говорив, що прапор не є власністю громади, що це його особисте знамено, що він придбав матерію за власні кошти і йому пошили прапор, а він почепив його при в’їзді в село.

У скаліченого бійця недієздатною є ліва рука. Сам він – шульга, тобто переважно користувався (до поранення) лівою рукою. Адвокат підтвердив це медичними довідками. Логічно напрошується питання: чи міг підозрюваний скаліченою рукою, яка майже не діє, зігнути металевий флагшток?

— Найбільшим парадоксом є те, що підозрюваному не надали адвоката, — наголошує Олександр Гардецькитй. – До нього взагалі мав бути особливий підхід. Під час бойових дій боєць зазнав черепно-мозкової травми. Однак суддя зробив свою справу протягом одного засідання. У день розгляду прийняв рішення.

Ми з ним помирилися, але поліція і суддя вчинили по-своєму

Сільський голова Бандишівки Микола Антонюк стверджує, що саме Микола Лаврик з хлопцями пошкодили флагшток і зірвали прапор. Каже, це бачили люди. Незрозуміло, які люди, якщо в судовому рішенні записано, що «за його діями не спостерігали сторонні особи»?

— Я вже понад десять років працюю сільським головою, розумію людей, вони розуміють мене, — розповів Микола Антонюк. – Раніше з Лавриком не був знайомий і ніколи не зустрічався, тому жодних особистих симпатій, чи антипатій до нього не маю. Він справді купив новий прапор. Прийшов у сільраду, вибачився, ми порозумілися, прапор почепили на місце.

На запитання, навіщо ж тоді голова писав позовну заяву до суду, пан Антонюк довго мовчить, а тоді каже, мовляв, є ще поліція. Її представники вчинили по-своєму.

—Я особисто не хочу брати гріх на душу, — каже сільський голова. – Тому просив на суді, щоб не карали суворо хлопця. Суддя вчинила теж по-своєму.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Олександр Ковальов

    Гнати того голову бо зажерся на посаді за 10 років!
  • Соловьев Антон

    У меня вопрос-а если бы указанный герой стырил что-то другое?Вы так же верещали бы в его защиту?Тому що...кіборг?

    Иванов Иван reply Соловьев Антон

    я тебе скажу что то что он стырил и тот что это стырил никакой цености не имеют гарбич
  • Мастер Автополив

    Какая интересная история. Честно сказать фантасмагория.
  • SV SV

    Дайте голові і судді прапор в руки і відправте на передову! Це єдиний шанс, можливо, зробити з них людину!

    Грабовий Олександр reply SV SV

    і яка з них користь на передовій?

    SV SV reply Грабовий Олександр

    окопи нехай копають! Більшого від них не доб'єшся!

    Кисель Наталия reply SV SV

    можна ще на мінне поле відправити, щоб стежку протоптували.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up