Картину у стилі «ню» придбав у Вінниці колекціонер з Лондона, ще одну покажуть на «Ню-Аrt»

Картину у стилі «ню» придбав у Вінниці колекціонер з Лондона,  ще  одну покажуть на «Ню-Аrt»
Ще одна робота у жанрі "ню" представлена на персональній виставці Михайла Бабія у Вінниці. Вівторок - останній день виставки
  • «Оголена з персиком» — роботу вінницького майстра Михайла Бабія покажуть на першому всеукраїнському трієнале «Ню-Аrt»
  • Про незвичну історією написання картини художник розповів «20 хвилин/ RIA»
  • У Вінниці митці теж виставляли роботи оголених жінок. Коли і де?

Відбір спокусливих полотен на перше всеукраїнське трієнале «Ню-Аrt» завершився 1 жовтня. Михайло Бабій каже, що подавав на розгляд комісії декілька робіт. Відібрали одну – «Оголена з персиком».

— У цієї картини незвична історія, — говорить майстер. – Її писав двічі. Перший примірник придбав колекціонер з Лондона. Там дещо інший сюжет. І назва відповідно інша – «Спекотне літо». Головна героїня – та сама. Написав роботу ще у 2002 році. А далі був цікавий епізод.

Відео дня

З Нью-Йорка надіслали копію газети про картини вінничан

Кожну роботу митцю складно продавати. З одного боку розуміють, що це необхідність. З іншого – ніби дитину відпускають у світ. Як батьки цікавляться дітьми, які поїхали з дому, так і художники своїми полотнами, що потрапили в інші руки.

— Із «Спекотним літом» у мене була історія, згадка про яку дотепер зігріває серце, — згадує пан Михайло. – Після того, як вона опинилася у колекціонера у Лондоні, мої знайомі вінничани їхали до столиці Британії. Попросив при нагоді зателефонувати колекціонеру. Поцікавитися роботою. Де вона? Чи залишив у себе, чи продав комусь іншому? Надії, що їм це вдасться зробити було мало. Люди їхали у своїх справах. Однак все склалося, як я того бажав. Навіть більше. Колекціонер запросив їх до себе і показав моє «Спекотне літо». Навіть не уявляєте, як вони зігріли мені душу таким повідомленням.

Ще один схожий випадок був після виставки у Нью-Йорку. Одна з американських газет розповідала про мої роботи. Знайомі надіслали копію видання. Співрозмовник уточнює, що то не була персональна вставка. Її організували українці, які виїхали в Америку. Були на ній роботи окремих митців з Вінниці, зокрема, і Михайла Бабія.

Аби у натурниць не втомлювалися руки – підв’язують

Серед робіт Михайла Бабія домінують жіночі образи. Чому? Каже, так склалося. Жінка — найкраще  створіння Всевишнього. Неспроста у всі часи оголене тіло приваблювало. Зрештою, не тільки жіноче. Роботу, яку представлять на трієнале — «Оголена з персиком», — нині можна побачити у виставковій залі Національної спілки художників, що на Пушкінській. Персональна виставка Михайла Бабія закривається у вівторок, 6 листопада. З майстром спілкувалися у суботу, 3 листопада. Розмова відбувалася в оточенні його картин. Про загальне враження розповім в іншій публікації.

— Який «персик» позував під час написання роботи? – запитав пана Михайла один з відвідувачів, коли зупинився біля картини «Оголена з персиком».

— Це робота з уяви, — відповів майстер. – Після того, як у мене придбав аналогічну колекціонер з Британії, я зробив повтор. Повтор дозволяється. Це не копія. Тут є нові елементи, яких не побачиш на попередній роботі. Сюжет той само – жінка зображена зі спини. Через відчинене вікно вдивляється на море. Вдивляється у новий день свого життя. Сюжет не новий. Його часто використовують митці. Але щоразу він має свою особливість. Коли пишеш з натури, майже щоразу просиш зробити опору на одну ногу. У такому випадку зримо проступають м’язи, лінії тіла. Ну, це вже певні секрети нашої роботи.  

Старі теж позують

Перший раз він писав з натури студентом Академії образотворчого мистецтва. До речі, окремі з тих робіт дотепер зберігає у майстерні. Каже, у Вінниці теж працював з натурницями. Згадує першу виставку у стилі «ню», організовану наприкінці 90-х у Торгово-промисловій палаті.

— Ми, вінницькі художники, тиждень готували графічні роботи, — згадує пан Михайло. – Працювали не менше, як по дві години щодня. Бувало, у натурниці боліла рука, коли треба було довго тримати її піднятою. Підв’язували…Там же, у Торговій палаті, організували виставку робіт.

— Чомусь прийнято вважати, що художникам позують тільки молоді, красиві жінки, — говорить пан Михайло. – Це не так. Ще з академії, пригадую, як писали портрети старих людей. До нас приходили такі, у кого зримо проступали, наприклад, жили на руках, чи люди з глибокими зморшками…

— Знаєте, чим відрізняється портрет, написаний професіоналом, від того, хто, м’яко кажучи,  пише для себе? – запитує співрозмовник. – У дилетанта він схожий на будинок, в якому ніхто не живе. Душі в ньому не видно.

 «Ню-Аrt» буде у Кременчуці

Всеукраїнське трієнале «Ню-Аrt» розпочинається 21 листопада у місті Кременчук Полтавської області. Триватиме до 15 січян 2019-го. Місце проведення — Кременчуцька міська художня галерея (вул. Коцюбинського,4), Картинна галерея Наталії Юзефович (вул. Космічна, 9).

Автори ідеї – Ольга Гриценко, організаційні питання ( тел. 097-133-41-99 ).

Мета — визначення сучасної інтерпретації оголеної натури. Твори можуть бути виконані в різних видах, жанрах, техніках та матеріалах,  але відповідати концепції  проекту. Автори найцікавіших робіт отримають призи. До речі, роботи на виставку відбирали на конкурсній основі.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Задунайский Торонтуй

    И опять жопы.

    Ню-ню.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up