Хто з Вінниці отримає Медичний оскар? Відзначили вісім найкращих лікарів, номінували двох

Хто з Вінниці отримає Медичний оскар? Відзначили вісім найкращих лікарів, номінували двох
У молодіжному центрі «Квадрат» відзначили номінантів на орден Святого Пантелеймона
  • Щороку 9 серпня Православна церква вшанує пам’ять великомученика і цілителя Пантелеймона, а нам годиться вітати лікарів і загалом усіх, чия професія пов’язана зі зціленням хворих.
  • З 2017 року таких людей не просто вітають, а нагороджують Орденом Святого Пантелеймона. Це своєрідний Медичний оскар, який уже отримали десятки найкращих медичних працівників Вінниччини.
  • У цьому році номінантами стали військовий хірург Євген Антонюк і лікар офтальмолог Катерина Гріжимальська.

За словами голови поважної ради проекту «Орден Святого Пантелеймона» Василя Князевича, це чи не єдиний громадський проект, який витримав усі випробування, тому що одразу були закладені певні принципи.

— Перший — це єдність, церковна, професійна, громадська, адже це те, що нам, українцям, завжди бракувало для фінішу — об’єднатися, вистояти і перемогти, — говорить голова ради проекту. — Другий принцип — це довіра.

Василь Князевич каже, що йому довелося нагороджувати багатьох і він бачив, як нагороджували раніше, зокрема, героями Україні і де зараз ті герої. Тож було зрозуміло — необхідно відновити довіру до нагороди.

Відео дня

Тому голосування за переможців таємне і результат показало перше нагородження. Тоді на орден висувались по накатаній: президент академії медичних наук, голова комітету Верховної ради, директор інституту серця…. І коли під час оголошення переможців, при повній залі, президент академії наук, голова комітету Верховної ради, директор інституту — не отримують нагороду, а нагороджуються професор з Одеси, лікар…. З того почалась довіра.

— І третій принцип — ми шукали не лише професіоналів, а людей, які можуть бути прикладом, шукали лікаря від бога, — говорить Василь Князевич. — І цей проект — громадська ініціатива почала працювати. Стала всеукраїнською і визнаною. Тепер ми замахнулись на більше — на міжнародний рівень. Хочемо від наших людей подякувати іноземним друзям, тим хто нам надає гуманітарну допомогу, хто перший відгукнувся. Сьогодні ми окреслили 43 країни, які найбільше нам допомагають.

Починаючи з 2017 року максимальна кількість номінацій на Орден Святого Пантелеймона була 12, тобто щороку 12 людей отримали нагороди. Цього року номінації розширили: зробили для цивільного медика і для військового, тобто по два номінанта з 25-ти регіонів країни, які будуть приймати участь в даній події.

— До війни у нас був орден і медаль, якою ми нагороджували молодих людей до 35 років, — говорить Василь Князевич. — Ми також намагалися створити фонд, тоді, хто отримував орден, також отримував 100 тисяч гривень. Але під час війни вирішили не збирати ці кошти, краще донатити на допомогу ЗСУ. Тим паче цього року очікуємо до 100 орденоносців, тож уявіть, який фонд потрібно створити, щоб кожного нагородити, але я думаю, що згодом ми повернемося до тієї звичної моделі.

Один з перших

— На мій погляд, це дуже важлива і актуальна нагорода для медичного працівника, усе-таки це певне визнання, — говорить один з перших орденоносців Вінниці Вадим Бабій. — Тому що все відбувається в досить гідній атмосфері і на доволі високому представницькому рівні, як і з боку державної влади, так і суспільно, громадських організацій, культури.

Орденом Святого Пантелеймона Вадим Бабій був нагороджений в 2020 році. За міжнародне співробітництво, а саме впровадження стандартів НАТО, за власні наукові медичні розробки, які рятують українських обранців.

Він — військовий медик, який боронить Україну з 2009 року. Брав участь у бойових діях, пройшов шлях від звичайного медика, коли в наступальних колонах надавав допомогу. Був поранений, потім неодноразово залучався в наданні допомоги в мобільних госпіталях, для аеромедичної евакуації з передової, коли ще це було можливо. Отримав поранення у 2014 році, потім довго лікувався і знову зміг приступити до своїх обов’язків.

Сьогодні лікар у журі «Медичного оскара». Потрапив туди завдяки тому, що сам є володарем такого.

Як це відбувається?

— Кожного кандидата, якого територіальна громада чи спілка висуває на нагороду, має гідним чином представити, — говорить Вадим Бабій. — Тут є певний рівень змагання, наскільки гарно кандидат буде представлений, тим більшу прихильність він викличе. Після представлення всіх кандидатів у певний номінації, відбувається таємне голосування. Лічильна комісія підраховує голоси, і таким чином визначаються переможці, потім вони передаються на розгляд поважної ради, яка у свою чергу вже затверджує і приймає остаточне рішення. Але ще на шляху кандидатів на Медичний оскар буде професійно-етичний комітет, який буде вивчати та оцінювати їх професійні етичні якості.

Цьогорічні номінанти

У Вінницькому регіональному відборі за 2022-2023 роки номіновано вісім кандидатур, з них на всеукраїнський рівень відібрали двох лікарів — цивільного та військового.

Зокрема, це Катерина Гріжимальська — кандидатка медичних наук, доцент, завідувач кафедри очних хвороб, громадська діячка. І зараз вона переможниця регіонального відбору ордену і номінантка на всеукраїнський Медичний оскар.

«Якщо ти сьогодні можеш зробити добро, то чому ти не можеш робити цього щодня» — з таким гаслом живе і працює лікарка. Вона допомагає людям краще бачити світ, навчає цього студентів, а ще опікується проблемами онкології.

— Я не лише офтальмолог, у мене є ще інша місія: зробити цей світ здоровим, допомогти попередити захворювання на рак молочної залози, на сьогодні серед вінничанок, — говорить лікарка. — Тому п’ять останніх років я проводжу проект «Окрилені рожевою стрічкою», основна мета якого — інформаційно-профілактичні зустрічі з вінничанками. Роблю це тому, що в моєму житті була така хвороба і я її перемогла.

Номінований також військовий медик — Євген Антонюк, майор медичної служби, начальник передового хірургічного відділення Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону. Лікаря не було на нагородженні і номінації. Він зараз на військовій службі, яка розпочалася у 2014 році. Вдруге лікаря призвали у березні 2022 року. Він знає все про поранення і травми, знає як оперувати під обстрілами. Як лікар, він знає все про війну.

Чи стануть наші номінанти переможцями і чи отримають орден святого Пантелеймона, дізнаємось 9 серпня.

— В регіональний раді ми не раз говорити про те, що всі кандидати, як і будь-який медик, достойні подяки, поваги і розуміння того, що насправді вони тримають на своїх плечах життя і здоров’я людей, це наш медичний фронт, — говорить заступниця директора обласного департаменту охорони здоров’я Тетяна Бондаренко. — Тож хай Святий Пантелеймон оберігає медиків і їх родини.


Читайте також:

«З дитинства я страшенно боюся голок»: історії вінничан, які стали почесними донорами

Коли одне життя рятує чотирьох людей: вінничанка стала посмертним донором

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up