Хто вишив рушник, який волонтери з Вінниці повезли у Вільнюс для Далі Грибаускайте?

Хто вишив рушник, який волонтери з Вінниці повезли у Вільнюс для Далі Грибаускайте?
Подільський рушник, вишитий понад півстоліття тому у Шаргородському районі, вручить Далі Грибаускайте волонтер Валентина Вельган.

•З Майдану Незалежності волонтери виїхали о 12-й годині 11 квітня

•Зустріч з Президентом Литви Далі Грибаускайте їм призначена на 13 квітня

•Їй передадуть україно-литовський прапор з автографами бійців і вишитий старовинний рушник

•З усіх написів на 3-метровому полотнищі тільки один зроблено у мирному житті, безпосередньо на Майдані Незалежності

Ідея висловити подяку Президенту Литви виникла під час поїздок на передову.  волонтерів Всеукраїнської організації учасників бойових дій і волонтерів АТО. Про це розповів журналісту «20 хвилин» Анатолій Слівінський.

Інколи писати доводилося, поклавши прапор на коліно чи на спину

-На 3-метровому полотнищі виготовили спільне знамено двох держав – України і Литви і з цим прапором майже рік їздили на передову, - каже пан Анатолій. – Стяг побував у багатьох гарячих точках зони бойових дій. Всі автографи зароблені в окопах, бліндажах, на бойовій техніці, навіть на коліні чи на спині.

Відео дня

Співрозмовник нагадав, як одного разу поклали частину прапора на плечі волонтера Валентини Вельган. У такий спосіб так ручкою вивели побажання.

-Даля Грбаускайте берегиня свого народу, - каже Валентина Вельган. – ми не раз говорили, що ця мужня жінка, керівник невеликої держави, не боїться називати ворогом нашої керівника великої країни - Путіна, у якого в руках ядерна зброя. Вона підтримує нас. Тому наша організація вирішила подякувати їй у такій формі.

Найбільш вагомий напис, на думку волонтерів, належить Герою України офіцеру Василю Божку. Молодий 23-річний командир  у бою замінив у танку навідника і підбив три ворожі танки.

«Говоріть українською…»

З поїздкою волонтерам допомогла міська рада. Міський голова Вінниці Сергій Моргунов теж залишив свій автограф на прапорі.

-Це єдиний з усіх напис, зроблений у мирному житті, - каже Анатолій Слівінський. – Але він важливий, бо належить керівнику міста.

«Дякуємо за підтримку! Вінниця 11.04.2017» - такі слова вивів на прапорі Сергій Моргунов.

-Литва справді нас підтримує, - каже Сергій Моргунов. – Я це відчув особисто, коли два роки тому був у литовському Паневежисі, це побратим Вінниці. Перед своїм виступом запитав присутніх у залі, на якій мові краще говорити – на російській чи українській. А зал вміщував півтори тисячі людей. І з усіх кінців звучало: «Говоріть на українській!». Було дуже приємно це чути. Я розповідав про ситуацію в Україні. Люди говорили, що усвідомлюють, якби не наша держава, Росія пішла б далі. Підтримка Литви відчувається і на політичному фронті, і в гуманітарній сфері, і в моральному плані. Тому ваша поїздка – гарна ініціатива».

Рушник, вишитий понад півстоліття тому

Списки полонених вручать Президенту Литви. будуть просити її підтримки у визволенні людей, бо процес обміну останнім часом загальмувався не з української сторони. У ньому 44 прізвища з різних областей держави. Їх зібрала ГО «Берегиня».  У ній об’єдналися матері, чиїх синів утримують у так званих «ДНР» та «ЛНР».

Ще один дуже колоритний подарунок отримає Даля Грибаускайте – вишитий подільський рушник. Це робота майстрині з села Плебанівка Шаргородського району Ганни Степанівни Андрійчук. На жаль, її давно вже нема серед нас. Рушник, як і багато інших вишивок, зберегла внучка – Валентина Вельган.

-Бабуся не тільки гарно вишивала, - згадує жінка. – Вона вміло розписувала писанки. бувало, до неї приходили односельці і просили допомогти їм у цьому. Нікому не відмовляла, бо мала добре серце, щиру душу. Всю свою доброту укладала у вишиті роботи.  Мені дуже приємно буде передати з цим рушником енергетику бабусиної доброти. Від одного доброго серця – до іншого.

Волонтери також провідають наших поранених бійців, які лікуються у Литві. У них буде зустріч з громадою українців. Їх прийматимуть також у посольстві України у цій прибалтійській державі.

Щасливої дороги, друзі!

Після повернення розповімо про враження від зустрічі з Президентом Литви. Далі Грибаускайте. Волонтери також пвручать їй запрошення відвідати Вінницю під час святкування Дня Європи. До речі, міський голова Сергій Моргунов сказав, що офіційно запросять Президента Литви до нашого міста.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up