Гарний початок дня – читати Каменюка: поет- ювіляр даруватиме охочим книги з автографами

Гарний початок дня – читати Каменюка: поет- ювіляр даруватиме охочим книги з автографами
До багагатьох відзнак і нагород Михайла Каменюка додалася ще одна - премія імені Віктора Тимчука
  • Незвично планує провести свій нинішній день народження Михайло Каменюк
  • Знаний Поет даруватиме читачам книги – цикл інтимної лірики «Птах безодні. 100 поезій про кохання» та синтез-новелу «Танцівниця і поет»
  • Хто може їх отримати? Де і коли?

Юнак у картатому пальті під осіннім деревом. Таким уперше побачив Каменюка. На фото, надрукованім в обласній молодіжній газеті. Видання представило студента педагогічного університету Вінниці з  добіркою віршів. Хто знав тоді Каменюка?

Хто не знає нині Поета? Читайте! То найкращий подарунок для іменинника! Ще  кращий – для самого себе. При бажанні, на ваших книжкових полицях можуть з’явитися його книги. До того ж, з автографом або дарчим написом  поета.

«Дуже хочу «Танцівницю і Поета»

Михайло даруватиме сьогодні дві свої книги - цикл інтимної лірики «Птах безодні. 100 поезій про кохання» та синтез-новелу «Танцівниця і поет». Про це повідомляє громадське культурологічне об’єднання «Русалка Дністровая». Названа організація оголошує про проведення тривалої благодійної акції з нагоди ювілею президента організації знаного поета Михайла Каменюка.

Відео дня

Тривалість акції: 10 листопада 2018 – 15 травня 2019

Книги можна отримати з рук автора. Пан Михайло даруватиме їх, як зазначено в повідомленні, в офісі обласної письменницької організації за адресою: Вінниця, вулиця Театральна, 52, кімната 205.

У кого нема можливості прийти чи приїхати, можете написати листа за вказаною адресою. У ньому зазначте власну адресу або номер відділення «Нової пошти», а також номер свого телефону,

Уже є відгуки на пропоновану акцію. «Дуже хочу в скарбничку Ваших книг «Танцівницю і поета». Сподіваюся, отримати її з Ваших рук, Поете!» - написала одна з вінничанок на сторінці пана Михайла у Фейсбуці. І це не єдиний запис.

Ювіляр сьогодні купається у повноводній річці визнання свого непересічного Таланту. Хоча насправді йому хочеться іншого. Він про це не говорив. Душею відчуваю. Чого хочеться? Сховатися від усіх і усього.  Щоб писати. Ненаситний до слова, як спраглий у спеку, прагне напитися з джерела.  Ця спрага – невгамовна  «мука» поета. Неперебула! Постійна!  О-о!Його друзі знають, скільки разів Михайло зникав з компанії, аби «вибухнути» новим віршем.

Два фрагменти з подарунку

У повідомленні про акцію вміщено два фрагменти з книги, що її даруватиме Каменюк. Мова про «Танцівницю і поета».

…Це сталось тоді, коли я вже не знав, де подітись від горя.
Заходило сонце. І ти танцювала на березі моря.
Червоне в блакитнім, блакитне в червонім щораз проступало, 
і я зрозумів: то спасіння моє із небес просто впало.
І я запитався: чия ж ти, чия, невідома жар-птице?..
А, може, ти юність моя знов, дай знати, чи ти це?
І ти прошептала одне заповідане слово,
І я одвернувся од світу тяжкого і злого…

 ххххххххххххх
На цій землі нема для нас притулку,
хоч пояси замінюй часові.
Замкни слова ці в золоту шкатулку
і ключ закинь у нетрі лісові.
На цій землі нема для нас надії.
Торуючи свою жіночу путь,
не обпали сльозами рідні вії.
Забудь мене – любові не забудь.
На цій землі нема для нас пощади.
Шануй своє – одне з маленьких щасть.
Любити, не уміючи прощати,
напевне, можна, але що це дасть?
Шануй свій дім у тихому провулку,
газони в квітах, а не у траві.
Замкни цю правду в золоту шкатулку
і ключ закинь у нетрі лісові.

Цікаво, як німці сприймуть переклад?

…Дивовижні паралелі й меридіани іноді прокреслюють наше життя, а відтак і свідомість… Колись, коли легендарна французька група «Space» з буквально космічним Дідьє Маруані прибула в радянський ще Київ з програмою «ПАРИЖ-ФРАНЦІЯ-ТРАНЗИТ» і мій друг Сашко Рущак дістав мені 2 квитки на цей неймовірний рок-спектакль в Палаці спорту,  незважаючи на хворобу з температурою 39,5, я таки поїхав з дружиною на дійство з Вінниці, хіба міг передбачати, що через 30 років по тому німецький мій поето-друг Генріх Дік перекладе німецькою мої вірші, а збірку їх назове «На космічному вітрі»? (спейс….спейс….спейс…!!!) А втім, назва ця випливла з мого вірша, що його цитую нижче. Цікаво, як сприймуть це німці!… Хіба так, як колись на колективному літвечорі Маяковський представив турецького пролетарського поета Назима Хікмета: «Читай, турок, все равно ничего не поймут»… так от про мій вірш:
…я – грішний!
В жіночих очах я шукав себе світлих
і вишень вустами торкався розквітлих
я,
грішний…
Не догми програмні, як заповідь Крішни,
а ставлю любов там, де камінь наріжний,
бо грішний…
Де гроші,
трапляється, що і безгрішний,
обманутий часто, то й легко утішний
я,
грішний…
Я – грішний,
мене охрестила пора солов’їна,
така лиш в кіно є.
На вітрі космічнім життя, як пір’їна,
вузеньким каное.

Читав і згадував… Про Маму поета

Зранку дістав з полиці книги з автографом поета. Гортав сторінки. Навмання. Час летів – як ракета… Може, літа наздоганя? Це не Каменюк. Це  експромт під час читання. Короткі фрагменти поетичних рядків пана Михайла далі:

-Колись. Я не знаю, коли… Може, як нас не буде, Нас запитають люди: «Навіщо ви тут були?»

-Я падаю снігом на перса твої, Україно…

-Тільки пам'ять про згаслі літа – золото, золото,золото

-В холодильнику мозку давно уже порожньо – нічим більше закусити печаль

Михайло у рідній Григорівці біля батьківської хати

Згадував зустрічі у рідному нам Могилеві на Дністрі, його Григорівку. Матір Михайла, яка під час одного з приїздів, зустріла нас біля воріт. Погляд Ірини Миколаївни, так звали маму Михайла, дотепер гріє душу. Скільки у ньому було любові до сина!

Такий сьогодні видався у мене початок дня, ювіляре! Віват Тобі, Талантище, на сонячних струнах нинішнього ранку! З роси і води на багато літ!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Задунайский Торонтуй

    Вот такие они все поэты. Свои григоровки (бывал, хорошее село) предпочитают любить издалека.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up