Фільм про вівчарку Баді з "Айдару"готовий! Але прем’єра не скоро

Фільм про вівчарку Баді з "Айдару"готовий! Але прем’єра не скоро
Світлана Бевз і Сергій Бурбело із зони бойових дій повернулися з чотирилапим другом, відтоді вівчарка Баді разом з ними в одній кімнаті гуртожитку
  • Вівчарка Баді, яка служила в «Айдарі»,  стала героїнею документального фільму «Заміновані вірністю».
  • Спершу фільм мали знімати про її нинішню господарку – Світлану Бевз. Чому автори змінили плани?
  • Коли і де вінничани побачать на екранах хвилюючу розповідь про вівчарку і «айдарівців», з якими разом «служила» в АТО

Світлана Бевз й Сергій Бурбело, науковці Вінницького національного технічного університету, у перший рік війни служили в батальйоні «Айдар». Вони чи не найбільше чекали завершення зйомок. Нічого дивного, адже стрічка про їхнього вірного чотирилапого друга – німецьку вівчарку Баді. Автор картини, молодий київський ссценарист Яна Пономаренко, показала бійців «Айдару» у перший найбільш драматичний рік війни на Донбасі. І не тільки. Протягом 55 хвилин, саме стільки триває фільм, глядач побачить, як війна позначилася на долях людей і… собаки.

У Баді гарна пам'ять, вона дотепер когось шукає серед людей. Очевидно, своїх колишніх господарів. Троє з них загинули на Донбасі.

-Інколи на вулиці підбіжить до когось з гурту, - розповідає Світлана Бевз. – А  потім повертається з розчаруванням в очах – не той, обізналася.

Відео дня

-Хто не знає Баді, той не «айдарівець», - такий вислів існує серед бійців батальйону 2014 року служби. Саме в цей рік вівчарка була у підрозділі. У картині показано також, як собака тепер сприймає знайомі місця і побратимів.

-Фільм нам сподобався, - ділиться думками пані Світлана. - Одне розчарувало – поза сюжетом залишилося багато відзнятого матеріалу.

Не менше розчарування чекає на глядачів – показу картини ще треба зачекати.

Героїнею мала бути зенітниця Світлана

-У мене був задум зняти документальну стрічку про жінку на війні, - розповіла журналісту «20 хвилин» автор сценарію Яна Пономаренко. – Коли дізналася про вашу землячку Світлану Бевз, зрозуміла, що це та людина, про яку буде картина. Але ж у творчості все може змінитися дуже несподівано. Так сталося й цього разу.

Пані Яну неймовірно вразила розповідь нашої землячки про вівчарку Баді. Що більше дізнавалася про долю собаки і людей, які її доглядали і продовжують це робити, то більше переконувалася – фільм має бути не про її господарку, а про вірного чотирилапого друга.

Зйомки картини відбувалися у Вінниці, Києві, в зоні АТО.

-Нас постійно запитували, чи не складно подорожувати з Баді, - каже Світлана Бевз. – Насправді ми без неї взагалі нікуди не вирушаємо. Чи то у Вінниці, чи в будь-яке інше місто, Баді завжди з нами. Коли їдемо з волонтерською місією в зону АТО, наша помічниця також з нами. До подорожей звикли і ми, і собака.

У Вінниці відзняли немало матеріалу. Зйомки відбувалися на вулицях міста, у трамваї. Наприклад, кадри, коли Баді заходить у трамвай, робили на кінцевій зупинці «Барське шосе», де ще мало пасажирів. Так простіше було працювати операторам. В університеті і кімнаті гуртожитку, де проживають Світлана і Сергій, також є відзняті кадри.

Упізнала колишнього господаря

У квітні їздили на зйомки на Донбас. Почали з Краматорська. Там Баді проявила свою пам'ять і продемонструвала вірність. На зйомки прибув «айдарівець» з позивним Француз. Він опікувався собакою, коли загинув її перший господар Рустам Хамраєв. А потім потрапив у полон до бойовиків. Сміливий, відважний боєць зумів утекти з полону. Баді упізнала колишнього господаря. Виказала йому всю свою любов собачими знаками уваги. Старобільськ, Станиця Луганська, Щастя – знімальна група неспроста проїхала по цих місцях. Це шлях першого року війни батальйону «Айдар». Своєю поведінкою Баді демонструвала, що їй знайомі ці місця.

.Більшість помічників в «Айдарі» - вівчарки

-Картину нам уже показали, вона готова, - розповідає Світлана Бевз. – Разом з Сергієм їздили в Київ, там її дивилися. Чекаємо показу для широкого загалу. Коли він відбудеться, знають автори, продюсер. Під час спілкування згадували інших чотирилапих помічників бійців. Виходить, що майже всі вони такої само породи, як Бадді, тобто німецькі вівчарки.

Пані Світлана навела декілька хвилюючих епізодів про стосунки бійців із собаками. Згадала випадок, коли один з бійців загинув, собаку забрав додому його батько. Згодом, коли вони приїхали з допомогою в АТО, зустріли чоловіка на бойових позиціях. З’ясувалося, він підписав контракт. Каже, пішов служити замість сина.

Схожа історія була у Світлани і Баді. Коли жінка прибула в «Айдар», до того часу собака втратила трьох господарів. Чому вівчарка прикипіла саме до вінничанки, пані Світлана не може пояснити. Забрала її у Вінницю,бо інакше не могла вчинити. Каже, якби так зробила, зрадила б вірному другові.

У Вінниці буде презентація

Продюсер фільму про Баді Олександр Дріз:

-Обовязково зробимо у Вінниці презентацію фільму для широкого загалу, - розповів журналісту «20 хвилин» пан Олександр. – Коли саме це буде, поки що не відомо. Можливо, нинішньої осені. Справа в тому, що спершу маємо намір представити фільм на міжнародних фестивалях. Для цього уже переклали на англійську мову. Організатори вимагають, щоб до того картину ніде не демонстрували. Є висока вірогідність, що її візьмуть у прокат і покажуть на екранах кінотеатрів. Працюємо також над тим, щоб її побачили телеглядачі одного з вітчизняних каналів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up