Перший фестиваль вуличної їжі у 2018 році компактно розташувався в Центральному парку. Точки продажу їжі знаходяться навколо головної ялинки Вінниці. Деякі знаходяться поблизу фонтану.
Ще є «точки» ближче до входу з парку, що на вулиці Хлібна. Там також поставили намети з обігрівачами, де можна комфортно поїсти та випити. Журналісти поговорили з учасниками фестивалю та дізналися, які смаколики можна скуштувати.
Поблизу фонтану в парку розташувалася єдина точка продажу, яка називається «Від Пуза». Звідси пахне смаженим м’ясом, пловом, тушкованими овочами. Продавчиня розказала, що участь у фесті була для неї не очікуваною.
— Подзвонила подруга, сказала, що потрібно допомогти готувати. А потім шеф запропонував роботу. О так все випадково для мене сталося. Найкраща страва у нас — це шашлик. Усім подобається, — сказала дівчина.
Ціни:
Далі прямуємо крізь кіоски, де продають попкорн та солодощі. І бачимо, що поряд з ялинкою дуже багато людей.
Короткий огляд у відео:
Більшість з них споглядає на те, як переможець шоу «Майстер-шеф» Ігор Місевич готував бограч. Його потім безкоштовно давали гостям фудфесту.
«Батискаф» — єдина точка, де пропонували море-продукти. Точка продажу — поблизу ялинки. А крім того, тут можна було скуштувати екзотичну страву для Вінниці: фалафель.
— Наша фішка — це мідії. На жаль, взяли з собою тільки новозеландські. Ціни на фестивалі та ціни в нашому закладі — не відрізняються. Ще ми подаємо картоплю фрі, нагетси, фалафель, сир халумі, равіоллі. Взагалі нашим відвідувачам подобається кухня «Батискафу». А на фесті навіть краще, бо в закладі постійно всі столики зайняті, і не всі можуть скуштувати, — розповів офіціант закладу Максим Костишин.
Ціни за порції:
Взагалі на цьогорічному фестивалі вуличної їжі дуже багато м’ясних страв. Шашлики, тушковані овочі, бограч, плов та багато іншого є майже в кожній точці продажу. І це величезна конкуренція за гроші відвідувачів.
Наприклад, киянам з кафе «У Давида» така організація не сподобалася.
— На фестивалях вуличної їжі ми доволі часто: з квітня до листопада, щотижня. От у Вінниці приїхали на зимовий фест. Але цей — ніякий. Відвідувачів мало, підходять і нічого не купують. У Києві фестиваль вуличної їжі краще, — розказала продавчиня.
Поблизу ялинки молодики в чорних костюмах з «оголеними ребрами» готують м’ясо. Це точка «Вінницької реберні». Директор закладу Віталій Гуменюк розказав, що про фест дізнався за тиждень до його проведення.
— Як зміг, так і зібрався. Взяли нашого хорошого пива, хріновуху, реберці та лаваші. Усі ціни — не фестивальні, які там вдвічі-втричі більші, щоб на квартиру заробити за один вечір. А така сама, як і в закладі. Відвідувачів поки що небагато. Більшість народу тут стояло, щоб взяти участь в розіграші, — директор Віталій Гуменюк.
Поблизу м’ясної реберні продають незвичний крем-мед. Біля столу зібралася купа дітей, продавець дає скуштувати з різних баночок, щоб була змога обрати улюблений смак. Продавцеь Андрій розказав, що ці солодощі готують без цукру.
— У меду дуже ніжна структура, схожа на крем. Використовуємо тільки натуральні, висушені ягоди. Тут є багато смаків: горобина, малина, ягоди годжо, малина, кокос, шовковиця та багато іншого. Є і невеличкі подарункові набори, — сказав Андрій.
Ціни:
крем-мед: 40-200 грн
Прямуємо далі, у напрямку школи №2. До виходу з парку поставили «фудкорти»: палатки зі столами та стільцями, де є обігрівачі. А з іншого боку є точки продажу. Багато відвідувачів звертали увагу на палатку з написом «Чуррос». Тут можна скуштувати пунш та іспанське печиво, що й дало назву їх закладу.
— Це печиво із заварного тіста. Його треба їсти з соусами: малина, шоколад, карамель, що ми самі робимо. Ми єдині, хто робимо таку страву і працюємо тільки на фестах, які у Вінниці, сподіваюсь, будуть проводитися все частіше. Взагалі, це моє хобі. Просто одного разу зібралися з друзями, вирішили щось зробити на такому фестивалі. А так, кожний займається своєю справою, — сказав працівник Руслан
Ціни:
А тим, хто хоче не тільки поїсти, а й трохи випити, варто завітати у намет «Тернопільської Гуральні». Там продають наливки аж 16 видів.
— Ми готуємо наливку. Тут є різні смаки та різна міцність: від 28 до 40 градусів. Усе робимо самі, в Тернополі є невеличке виробництво. От наприклад, найніжніша — це варенуха спотикач, для чого ягоди спочатку проварюємо, а потім додаємо алкоголь. Але є кислі, нейтральні смаки. Є більш солодкі. Фестиваль нам подобається: організатори приємні, добре облаштували територію. А ялинка у вас взагалі найкраща! Такої ми ще не бачили, — сказав працівник закладу Віталій Забава.
Якщо солодкого ще не вистачило, тоді варто підійти до точки «Desert Studio Sweet Senya».
— Солодощі виробляємо з шоколаду та натуральних продуктів. Готуємо за авторськими рецептами. І є фірмова цукерка, називається «Вулкан»: власноруч виготовлена цукерка з бельгійського шоколаду. Сьогодні її немає, завтра буде, — розказав кондитер Віталій Ксенчин.
На фесті побував й вінницький велоактивіст Олександр Царевський, який дуже хвалив морепродукти.
— Ідея оригінальна для Вінниці. Організатори багато ризикують тим, що проводять фудфест в холодну пору року. Багато знайомих тут зустрів, і ніхто не казав, що щось не сподобалося. Дуже сподобалися мідії, фалафель. І обов'язково скуштуйте каву, — сказав велоактивіст Олександр Царевський.
— Був на фестивалі їжі. Організовано добре, гігантських черг не було, а вільні місця за столиками були. Зокрема і в обігріваємих наметах. Вибір страв достойний. Із того, що скуштував: чуррос смачний, порція велика; фалафель не раджу, дуже сухий; імбирний глінтвейн від «Чорна Кішка Білий Кіт» добрий, — поділився враженнями від фудфесту в Фейсбуку Іван Комаров.
Організаторка фестивалю «Vinnytsia Food Fest» Світлана Ярова розказала, що попри складнощі та стислі строки на підготовку фестиваль має успіх.
— О третій годині дня тут навіть не проштовхнутися. Схоже ми впоралися: складно порахувати скільки зараз є людей. У нас є 23 точки з вуличною їжею. Є іспанська, голландська, польська, українська кухні. Залучили майстер-шефа Ігора Місевича, який готує бограч для відвідувачів фесту. Завтра у нас по програмі буде закриття ялинки та інші цікавинки. Приходьте! — сказала Ярова.
Нагадаємо, що фестиваль вуличної їжі буде і завтра, 14 січні. З 12-ої до 22-ої години.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 12 від 19 березня 2025
Читати номер
Анатолій Бондарчук
З.А.Глядач
"шашлик — 50 грн за 100 гр.
лаваші — 45-50 грн за 100 гр."
Вони що-““””
Kostia Lischyshyn
DinDin reply Kostia Lischyshyn
Задунайский Торонтуй reply Kostia Lischyshyn