«Є робота для ДБР». П’ятий день протесту під стінами спиртозаводу у Тростянці. Чого досягли?

«Є робота для ДБР». П’ятий день протесту під стінами спиртозаводу у Тростянці. Чого досягли?
-Ганьба спиртозаводу, від якого душиться народ! - напис на одному з плакатів пікетувальників
  • П’ятий день поспіль у Тростянці вимагають зупинити роботу спиртозаводу
  • Таке рішення прийняла обласна влада, але на заводі проігнорували ухвалений документ
  • Люди перекрили виїзд з підприємства, оголосили акцію безстроковою
  • Чого добиваються? Що говорить обласна влада і керівництво заводу?

У незвичний спосіб відзначили у Тростянці День Конституції України. На урочистості частина людей прийшла з… масками на обличчі. Після завершення заходу колона місцевих жителів вирушила до воріт спиртзаводу. Вони приєдналися до тих, хто в той час чергував біля заводських воріт. На заводі не очищають відходи. Від них утворюється сморід, що завдає шкоди здоров’ю місцевих жителів.

Як починалася акція?

Безстрокову акцію мешканці Тростянця оголосили 25 червня. Повідомлення про це розміщено на сайті Тростянецької селищної ОТГ.

Відео дня

-На безстрокову акцію жителі селища вийшли, щоб припинити отруєння довкілля, - йдеться у повідомленні. – Заводські відходи загрожують здоров’ю мешканців громади.

У повідомленні зазначається, що учасники акції перекрили в’їзди і виїзди з підприємства. Зроблено це тому, що своєю роботою завод отруєю людям життя, шкодить їхньому здоров’ю. Із заводських відстійників доноситься нестерпний сморід.

Підставою для таких дій стало рішення обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Учасники зібрання ухвалили документ про при зупинку роботи підприємства до усунення недоліків. Рішення прийнято 20 червня нинішнього року. До речі, на засіданні комісії був присутній керівник заводу. Адміністрація проігнорувала дії обласної влади. Завод не зупинив роботу. Зробити це вирішила громада. Люди не випускають транспорт з продукцією за межі заводу.

Чого досягли на п’ятий день?

Сьогодні, 29 червня, журналіст розмовляв з керівником Тростянецької ОТГ Людмилою Чернецькою. За її словами, за час протесту так і не вдалося громаді досягти порозуміння з керівництвом підприємства.

-Завод,я к працював, так і працює, - каже голова громади. – З труби, як і раніше, йде дим. Нам пояснюють, що запахи приберуть з допомогою дезінфекції. Ці запахи доходять до селища з полів фільтрації. Насправді такі заходи не дають позитивного результату. Це вже перевірено на практиці. Таке вже заводчани обіцяли нам і робили, але воно нічого не дало. Сморід залишається.

Голова громади також брала участь у засіданні обласної комісії. Каже, фахівці радять очищати відходи з допомогою установки очисних фільтрів або біогазової станції. Тільки так можна припинити отруєння повітря.

За словами співрозмовниці, керівництво заводу дотримується іншої думки.

Втім, в.о. директора підприємства Богдан Білейчук у телефонній розмові повідомив журналісту, що планують будувати біогазову станцію. Свої слова підтвердив тим, що вже надіслали листа керівнику району, в якому просять відвести ділянку землі для такої станції.

Забруднення повітря перевищує норму у 9 разів

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій пояснив журналістам, що в ситуації з Тростянецьким спиртовим заводом, за його словами «є робота для ДБР». Яка саме робота і чому ДБР має нею займатися, посадовець не уточнив.

-Забруднення повітря у Тростянці перевищує гранично допустимі норми у 6-9 разів, - каже Валерій Коровій. – Комісія приймала рішення на підставі конкретних факітів. У нас є цифри, що підтверджують ситуацію. Керівництво заводу мало виконати рішення комісії. Воно цього не зробило. У влади достатньо важелів, аби відстояти право людей на чисте довкілля.

Керівник області пояснив, що скерував подання до правоохоронних органів, а також керівництва «Укрспирту».

-Влада за те, щоб підприємство працювало, бо це робочі місця, це податки. Але працювало згідно з чинним законодавством, - говорить посадовець. – Саме цього добивається обласна адміністрація. Учасники акції протесту керуються такими само вимогами.

Знайшли трубу, по якій відходи течуть в річку

Тим часом на згаданій сторінці Тростянецької громади у Фейсбуці розмістили два відео фрагменти. На одному зафіксували здохлі рибини, що плавають у місцевій річечці. На другому – трубу, по якій із заводських відстійників відходи скидають у канал, а звідти вони течуть у ту само річечку, де плаває здохла риба.

-Додаткові результати діяльності спиртозаводу за добу 26-27 червня, - такими словами підписали сюжет.

З відгуками відвідувачі сторінки не забарилися: «Нагодуйте тою рибою керівників заводу, їм це сподобається», - йдеться в одному з дописів.

-Отак і людей травлять, - зазначено у ще одному коментарі. – Тільки риба мовчить, а люди гідно піднялися. Досить терпіти знущання! Люди хочуть дихати чистим повітрям.

-Випливла інформація про власника продукції нашого заводу, - читаємо у ще одному повідомленні. – ТОВ «Біоімпульс» є офіційним і фактичним власником продукції Тростянецького спиртозаводу. А саме: етанолу, як складника бензину; розчинника органічного універсального; інгібітора гідратів універсального.  У коментарях наголошується, що хтось набиває кишені замість того, щоб виділити частину грошей на екологічну безпеку.

-Забирай геть своє лайно !

Окремі відгуки на ситуацію викликані в жорсткій формі. Воно й не дивно: людям допекло. Завод відновив роботу у 2015-му. Віжтоді над селище стоять "аромати" смердючого сусіда. Неодноразові перемовини, гшромадські слухання з приводу налагодження нормаьної роботи підприємства, на жаль, не дали бажаних результатів. Але ж все має своє закінчення. Терпець у людей увірвася.

-На заводі вперто не бажають витратити частину коштів на встановленнґя фільтрів, - говорить один з учансиків акції. - Економлять на нашому здоровї. Це ж по-свинськи. Я вже мовчу про те, що за таке треба відповідати по закону.

-Забирай геть своє лайно! Нехай воно смердить тобі вдома! - це один із записів на сторіці ОТГ у ФБ

-А з труби дим все одно йде, - пише у відповідь інший.

Чим закінчиться акція, про це повідомимо після її закінчення. Рішення має бути прийнято в «Укрспирті». Але ж чиновники відпочивають. Хоча недавно представник з Києва приїздив на завод. На запитання, що обіцяв, один з присутніх під час розмови з гостем, сказав так: «Поспівчував нам і поїхав…»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Dim Vin

    Нехай трішки почекають. Зеленський казав, що спирзаводи приватизовуватимуть. Так що скоро і тростянецький поріжуть.

    Наталія Асауленко reply Dim Vin

    Його вже порізати ще раніше
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up