«До нього приносять не тільки травмованих горобців» Волонтер з Вінниці рятує їжаків, котів, білок, лисиць...

«До нього приносять не тільки травмованих горобців» Волонтер з Вінниці рятує їжаків, котів, білок, лисиць...
Олександр Островський: -Не поспішайте забирати додому знайденого на землі птаха...
  • Квартира Олександра Островського нагадує притулок для птахів і тварин
  • Крім птахів, він рятував їжаків, білок, косулю лисицю
  • Волонтер нагадує, що наприкінці весни розпочнеться черговий птахопад – молоді птахи навчаються літати і при цьому часто опиняються на землі
  • Що робити і куди звертатися, побачивши на землі скаліченого птаха або тварину?

Номер телефону Олександра Островського є у чергових Цілодобової варти. Волонтер залишив його особисто. Попросив, аби повідомляли, коли телефонуватимуть з приводу знайдених скалічених птахів чи тварин. Однак цього разу йому не подзвонили про травмованого лелеку. Інформацію на Цілодобову варту повідомили двоє вінничан. Їм порадили звернутися до управління з надзвичайних ситуацій. Там сказали, що це не їхня справа. На жаль, історія закінчилася сумно.

В одній кімнаті два припутні, грак і папуга, а в іншій – коти, і я з ними

-Не знаю, чому цього разу не повідомили про лелеку з перебитим крилом, - каже пан Олександр. – Буду з’ясовувати. Бо раніше телефонували в аналогічних випадках. Про лелеку дізнався зі статті на сайті 20 minut.ua, але вже було пізно. На місці, де був птах, побачили тільки пір’я.

Волонтер наголошує, що найбільше шансів врятувати птаха з переломами кісток – це допомогти їм у найкоротші терміни. Пан Олександр контактує з волонтерськими організаціями захисту птахів у Житомирі, Хмельницькому, Києві. Передає пернатих у картонних коробках. Коли потягом, коли маршруткою або автомобілями знайомих. Перед тим особисто оглядає травмованих птахів у своїй квартирі. Каже, у нього постійно живуть пернаті. І не тільки.

Відео дня

-Зараз у моїй квартирі в одній кімнаті живуть два припутні, це дикі голуби, грак і папуга, - розповідає Олександр. – В іншій – коти. Ну, і я з котами. У птахів переламані крила, ключові кістки. Вони поїдуть у притулок на постійне місце проживання. У дикій природі не зможуть існувати. Так само у притулок уже відправив соколоподібного канюка. Йому, на жаль, довелося ампутувати крило. Без ноги птах ще може вижити самостійно, до мого будинку постійно прилітає одноногий голуб, а без крила…

Отруєння від… хліба

Коли до волонтера звертаються, надає консультації, радить ветеринарні клініки, цікавиться, у яких притулках є місця для пернатих, допомагає відправити їх або сам це робить. Лікувати не береться. Переконаний, що робити це мають фахівці. Щоправда, деякі процедури навчився виконувати. Наприклад, промивання шлуночку після хлібного отруєння. Каже, таке отруєння трапляється серед голубів, крижнів. Люди підгодовують, не усвідомлюючи, що тим само можуть спричинити біду.

-Хліб для голубів, та й інших птахів можна давати тільки у невеликих кількостях, - каже волонтер. – Їм зерно потрібне.

Принесли йому криженя. Це вид птаха родини качкових. Всі симптоми свідчили про отруєння. Волонтер порадився по телефону з ветеринарами. Через катетер увів рідину в зоб, далі став акуратно витравлювати залишки хліба.

Для стрижнів купую тарганів по гривні за штуку, сойкам потрібні миші

Непросто із стрижнями. Їхній харч – кормові комахи. До таких, зокрема, належать таргани.

-Доводиться купувати тарганів, - говорить Олександр. – Пробував сам вирощувати їх. Вдалося, але дуже заморочлива справа. Продають їх по гривні за штуку. Можна купити дешевше, якщо брати велику кількість.

 Із сойками ще складніше – вони харчуються мишами.

Почалося з котів

Олександр Островський є членом обласного Товариства захисту тварин. Йому активно допомагає керівник організації Людмила Сидорук. Раніше Олександр займався тільки своєю роботою масажиста. Все змінилося п’ять років тому. Повертаючись додому, побачив у під’їзді кицьку з малими котенятами. Поки піднімався до квартири, перед очима ввижалися сліпі маленькі котенята. Повернувся, забрав додому, виходив. Коли підросли. Одне забрали знайомі, четверо залишилося в нього.

Після того котячих історій було ще декілька – то з-під коліс машини дістали травмоване котеня, то хтось викинув у коробці породисту кицьку. В обох випадках рятував їх волонтер Островський.

Найбільше клопотів завдала кицька, яку затисло між гаражами біля будинків поруч з трамвайною зупинкою  «Електромережа». На той час кицька уже два дні залишалася у пастці. Мешканці намагалися випхати її палицями – нічого їм не вдалося. В

Умовили  власника гаража пробити отвір у стіні

Волонтер з друзями умовив власника гаража, щоб той дозволив пробити отвір у цегляній стіні. Чоловік виявився небайдужим до котячої проблеми. Погодився трощити стіну.

Олександр особисто діставав кицьку. З’ясувалося, вона ще й чекала котенят.

-Люди так «допомагали» їй звільнитися з пастки, що зуби вибили, - каже волонтер. – Випихали дерев’яними палицями. Нічого з цього не вийшло. Тільки завдали тварині фізичного болю.

Ноги напухли так, що збільшилися у два рази. Через дорогу котяча клініка. Занесли її до ветеринарів. Ті намагалися врятувати, але…

У ще одному випадку котика зуміли поставити на ноги. Жінка зателефонувала, що наштовхнулася на вулиці на дуже худющого кота, очі у тварини повністю заплили гноєм, запах – не підступитися.

-Кіт важив 850 грамів, за умови, що середня вага тварини приблизно 3,5 кілограмів, - говорить пан Олександр. – Протягом чотирьох місяців ветеринари лікували котика в умовах клініки. Нині чотирилапий проживає  в мене, любить, коли йому витираю очі, муркає від задоволення.

Обережно: дзьобом цілять в око

-Якщо пташеня не травмоване, забирати його з природи не можна, - розповідає волонтер Островський. – За винятком небезпечних умов – поруч є коти, собаки або проїжджа частина дороги. Забравши життєздатне пташеня додому, ви позбавляєте його можливості самостійно утвердитися в дикій природі, набути необхідних навиків, наприклад, добування харчів. Коли пізніше відпустите, воно не зможе призвичаїтися до інших умов. Тобто ви відпускаєте його на ймовірну загибель.

Поранених птахів треба показати ветеринарам або повідомити про їх місце знаходження волонтерам.

Великі птахи такі як лебеді, лелеки, чаплі мають гострий дзьоб. Щоразу намагаються вцілити ним в око. Пам’ятайте про це. Найкращий спосіб накинути зверху цупку ряднину і потім опустити птаха в картонну коробку. У стінках зробити отвори для доступу повітря. У такий спосіб транспортувати у необхідне місце.

Так само ловлять птаха, який залетів у квартиру. Але спершу варто відчинити вікно і зачекати. Можливо, він сам вибереться з пастки.

У зоопарку не приймають

У Вінницькому зоопарку повідомили, що не беруть на догляд, чи лікування травмованих птахів. І не тільки птахів, а й інших тварин, чи звірів.

-Раніше брали, але тільки  в окремих випадках, – розповів по телефону один з працівників, який не назвав себе. – Тепер цього не практикуємо. Коли відвідувачі бачать у вольєрі безкрилого птаха, чи кульгаву на ногу тварину, вони одразу звинувачують у цьому працівників зоопарку, мовляв, це вони довели до цього.

Телефони волонтерів

У випадку виявлення травмованого птаха чи тварини, інформуйте волонтера обласного Товариства захисту тварин Олександра Островського – 097-511-35-61.

Контакти Житомирського притулку для птахів «Місячна долина» - 066-647-22-50

Всеукраїнське товариство «Стрижі України» - 098-241-24-61; 050-943-05-71

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Читач15

    Не всім Олександр допомагає.. прохання допомогти із пташеням сойки він проігнорував із усіх менеджерів і телефонів.
  • Олена Шпітюк

    Можна зрізати дерево з лелечим гніздом
  • Олена Шпітюк

    Доброго вечора можна задати  вопрос
  • Наталія

    Олександре, дякую за допомогу.  Дуже добра та щира людина.

keyboard_arrow_up