До нас хочуть всі: що нового пропонує обласна дитяча поліклініка

До нас хочуть всі: що нового пропонує обласна дитяча поліклініка

Як потрапити на прийом до лікарів обласної без проблем і безкоштовно, скільки коштують платні послуги і як їх сплачувати? 5 найбільш популярних лікарів і хто такий «хробачковий лікар». А також які зручні зміни сталися у поліклініці. Про це розповідає Людмила Кондратюк, завідуюча обласною дитячою поліклінікою

 

Людмила Кондратюк каже, що зараз багато педіатрів виконують функції сімейних лікарів, але у душі залишаються педіатрами

Педіатрична допомога на районах постраждала

— Більше трьох років тому реформа розділила рівні медичної допомоги на чотири, — пояснює Людмила Кондратюк. — 1 рівень – це сільські дільничі лікарні, центри первинної медико-санітарної допомоги, тобто лікарі, які найближче всього стоять до дитини. 2 рівень — центральні районні лікарні, міські дільничі лікарні, де є вузькі спеціалісти, наприклад, Центр матері і дитини. Третинний рівень — це наші обласні заклади – дитяча обласна лікарня як провідна лікарня у педіатрії, ендокринологічний, туберкульозний диспансер, обласна психоневрологічна лікарня, там теж є дитячі спеціалісти. 4 рівень — провідні республіканські науково-дослідні інститути у Києві, Харкові, Дніпропетровську. Для розуміння наводимо схему усіх рівнів.

Відео дня

Завідуюча поліклінікою сказала, що у зв’язку із реформою зараз багато педіатрів виконують функції сімейних лікарів, але у душі залишаються педіатрами. Педіатрична допомога на районах все-таки постраждала.

— Багато педіатрів були проти того, щоб скорочувалася педіатрична гілка. Ми зараз бачимо наслідки, перегиби у цьому є. Якщо педіатр став сімейним лікарем, то йому більше довіряють. Але, якщо навпаки, людина пропрацювала все життя лікарем-терапевтом, лікувала дорослих, то рівень довіри може бути нижчим, і до таких сімейних лікарів з дітьми ідуть трохи з осторогою, — вважає пані Людмила.

В обласній — прийом хоча б частково обстежених дітей. «Хробачковий лікар»

Чому ж багато дітей не отримують вузькоспеціалізовану допомогу на районі і, не звертаючись до сімейних лікарів, одразу їдуть до обласної. Людмила Кондартюк думає, що напевно, вони не знають, що потрібно зробити первинне обстеження на рівні сімейного лікаря і прийти до обласної поліклініки уже з аналізами.

— Наш, третинний рівень, передбачає прийом хоча б частково обстежених дітей. Був розроблений перелік показів направлень в обласну дитячу лікарню, по кожному спеціалісту у кожний район розіслано, які аналізи і обстеження потрібно зробити. І як правильно направляти, — сказала завідуюча. — Ми зробили перелік захворювань, які мають лікуватися на вторинному рівні (в районі), і тих, які мають лікуватися на третинному рівні, тобто у нашій лікарні. Райони мають повну інформацію – але вони у більшості випадків цього не виконують. І коли ми вимагаємо направлення, то дуже часто просто пишуть «в обласну дитячу направляється.., діагноз такий-то..» або просто «обстеження». Це утруднює роботу спеціалістів, якщо дитина приїжджає необстежена, то лікарі обласної перетворюються у лікарів первинної ланки. І це не відповідає третинному рівню.

— Наш гастроентеролог каже, «я вже перетворююся на хробачкового лікаря», бо приходять діти, навіть не обстежені на глисти, — шуткує Людмила Кондратюк. —  Ми рекомендуємо, що якщо є болі у животі, у дитини поганий апетит, головний біль, то не треба одразу їхати на УЗД, МРТ і КТ. Почніть на первинному рівні із найпростішого – зробіть загальний аналіз крові, обстежтеся на глисти, пройдіть огляд, можливо цього бути достатньо.

Також завідуючій хочеться, щоб батьки були обізнані, що вони можуть робити на районі, а що -  в обласній дитячій лікарні.

Можна записатися на прийом на сайті і по телефону. Всі хочуть до нас

— Дякуючи адміністрації, головному лікарю Василю Паненко, розробили хороший сайт (www.vodkl.org.ua) із попереднім записом для дітей, які хочуть приїхати планово на консультацію, каже пані Людмила. —  Там вказано, що треба мати направлення і обстеження.

Ще завідуюча пояснила, що можна записатися і по телефону. Це зручно, бо не треба вичікувати чергу, якщо є направлення і запис на сайті на визначений день і час, дитина може прийти за 10-15 хвилин до прийому, підійти у реєстратуру, картка заноситься у кабінет до лікаря і хворий йде на свій час. Це дуже вигідно для маленьких дітей, бо з далекого району треба ще дістатися до Вінниці, і діти потребують догляду й годування. Хоча зрозуміло, що будуть приїжджати діти без направлень, і якщо вони з далекого району, а по сайту все записано, то ми їх назад не відправимо.

— У нас дуже завантажені такі лікарі, як ортопед, окуліст, алерголог, кардіолог і невропатолог. Ці 5 спеціальностей перевантажені настільки, що лікарі інколи за день з районів приймають дітей у 2-3 рази більше, ніж їх норма, — продовжила Людмила Кондратюк. — Найбільше труднощів виникає з мешканцями Вінниці. Всі хочуть до нас. Єдине, ми відмовляємо, коли приходять на профогляд. Це огляд здорової дитини, а наші лікарі з високим рівнем кваліфікації не повинні займатися профоглядами. Вінницьких просимо стати на чергу, тобто записатися на сайті чи по телефону. Зрозуміло, якщо якась невідкладна ситуація, то дитина відправляєтся у приймальне відділення, де надається невідкладна допомога.

Платні послуги — лише через термінали

— Фінансування бюджетних установ ведеться недостатньо. Це стосується багатьох закладів обласного рівня, — розповідає лікар. — Зараз на рівні облдержадміністрації і департаменту охорони здоров'я затверджено надання платних послуг дітям без направлення або тим, хто просто хоче до нас.

Людмила Кондратюк пояснює, що якщо це планова консультація, то людина проплачує невелику суму, в середньому 40-50 грн. У порівнянні з приватними клініками, де прийом лікаря коштує 150-200 грн, це дуже демократична сума.

Термінал знаходиться на першому поверсі обласної лікарні
Гроші сплачуються лише через термінали

— Гроші сплачуються тільки через термінал, який встановлено на території лікарні. Після проплати можна йти на прийом до лікаря. Таким чином поповнюємо бюджет лікарні і покращуємо матеріальну базу, також це полегшує людям набуття медичних послуг, — сказала завідуюча. — Плануємо ввести електронні картки пацієнтів, буде розширено і покращено цей рівень обслуговування. Хоча ми попереджаємо, щоб наступного разу приїжджали із направленням і обстеженнями, бо це вигідно людині і не потрібно буде сплачувати.

«Все для людини, все для дітей»

За рахунок бюджетних і спонсорських коштів значно покращилась матеріально-технічна база поліклініки.

— Ми щасливі, що у нас зараз шикарне фойє, вестибюль, новий гардероб, регістратура, актова зала, і наша поліклініка має пристойний вигляд, — каже Людмила Кондратюк. — Крім того у нас 1,5 роки тому була створена хороша кімната матері і дитини, де можна зручно розташуватися. Раніше адміністрація, як ми не просили, не дуже реагувала, а завдяки Василю Паненко це вийшло зробити.

Кімната матері і дитини

Пані Людмила розповідає , що у головного лікаря девіз «Все для людини, все для дітей».  Каже, що раніше кабінет огляду передчасно народжених діток був таким, що у ньому і картотека була, і все разом. А зараз зроблено кабінети для педіатра і неонатолога, окремо картотека та приміщення для огляду вузьких спеціалістів. Щоб по вівторках мамочки могли прийти з маленькими недоношеними дітками, і на місці в окремому приміщенні усі спеціалісти цих діток подивилися і маленькі не контактували з хворими, які стоять у черзі до інших лікарів.

— Ми поновили вхід у поліклініку, якщо раніше були незручні сходи, то зараз зробили новий пандус діткам, які відвідують заклад на візочках. Крім того, вхід оновився естетично. Одразу й зовсім друге відношення і настрій, коли заходиш у поліклініку. Ремонт завершується і невдовзі буде відкриття цього входу, — сказала завідуюча.

Оновлений вхід у поліклініку

—  Починаючи з минулого року надаємо допомогу хоспісного рівня. Такої допомоги потребують діти з інвалідністю з підгрупою А першої групи, це глибокий рівень інвалідності і порушень життєвих функцій, лежачі дітки. По області проведена освітня робота для лікарів, виїжджали у районні лікарні і розпоповідали про хоспісну допомогу. Створено групу лікарів, медсестер, масажистів, організаторів, які здійснюють виїзну допомогу дітям — консультативну і лікувальну, роблять огляди на дому, що дуже допомагає, бо не потрібно важкотранспотрабельних дітей возити у лікарню. У проекті є відкриття або відділення, або хоспісного центру, щоб полегшити життя і хворим, і батькам.

Під кінець нашої зустрічі Людмила Кондратюк розповіла про підвищення кваліфікації лікарів, яке ведеться планово, за цим слідкує відділ кадрів і оргметодвідділ, кожен лікар проходить курси підвищення кваліфікації у свій термін.  

— Лікар, який не вчиться, не читає й не слідкує за новинками медицини, деградує. Адже щодня з'являються нові статті, препарати...Дуже активно готуються лікарі на науково-практичних і патоанатомічних конференціях, семінарах. Наша лікарня за доказову медицину, і це зараз не просто вимога, для нас це природній підхід, — сказала лікар.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • cfyng

    і поруч,будь ласка,фото будинку бувшого головного лікаря!?
  • Olga Nechiporuk

    Сама не раз возила дітей в обласну. Про яке первинне обстеження йдеться, якщо навіть аналіз крові розгорнутий не робиться в нашій поліклініці. Більше немає про що говорити. От і їдеш банально щоб визначити якого роду застуда. Сама лікар. Зла не вистачає.
  • Alexander Kominarets

    "зараз зроблено кабінети для педіатра і неонтатолога"-можливо НЕОНАТОЛОГА?

    Ekatrerina Kowalenko reply Alexander Kominarets

    Дякую!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up