«Дивіться, це російська міна». У музеї АТО в Погребищі є підтвердження того, з ким воюємо на Донбасі

«Дивіться, це російська міна». У музеї АТО в Погребищі є підтвердження того, з ким воюємо на Донбасі
У музеї АТО у Погребищі є експонати з передової. Фото Валерія Старинчука
  • У музеї АТО-ООС у Погребищі можна побачити фрагменти смертоносної зброї
  • Два роки їх збирали у районі бойових дій волонтери, які возили гуманітарну допомогу
  • Люди мають бачити, з чого гатять по наших захисниках російські окупанти

-Без таких експонатів наш музей  не був би повноцінним, - розповів волонтер Валерій Скоморовський. – Люди мають не тільки знати, а й бачити, з чого російські окупанти б’ють по наших хлопцях.

Всі експонати – з передової

За словами волонтера, експонати збирали протягом двох років. Привозили їх з районів бойових дій. Туди возили допомогу землякам, які знаходяться на передовій, звідти, з передової, фрагменти смертоносної зброї.

-Коли пояснюєш хлопцям, що це треба для музею, вони ставляться до таких прохань з розумінням, - продовжує волонтер. – Узгоджують з командирами. Ті надають дозвіл, аби ми в дорозі не мали зайвих проблем.

Відео дня

Так у музеї з’явилися «труба» відпрацьованої протитанкової ракети (ПТУР), фрагменти «Граду», вихолощені набої різного калібру. Особливу увагу співрозмовник звертає на корпус протипіхотної міни МОН-50. Каже, це «машина» для вбивства російського виробництва.   

-Нехай всі, хто прийде в музей, бачать, з чиєї зброї вбивають українців на своїй землі, - каже Валерій Скоморовський.

Демобілізовані бійці просять працівника музею, аби постійно на це звертала увагу. Щоб нагадувала кожному відвідувачу, що «монка» це російська зброя, так бійці називають міну МОН-50,  

-Надалі підпишемо всі експонати, які привезли з фронту, - додає співрозмовник. - Щоб ті, хто буде їх дивитися, бачили, який підрозділ нам їх передав, кого саме обстрілювали з цієї зброї. Думаю, це важливо. Адже музей буде діяти на майбутнє. Колись ця війна закінчиться, прийдуть люди і будуть бачити і читати, що було у наш час.

Цей бронежилет врятував життя

Серед експонатів є два бронежилети. Обидва захищали в АТО бійців з Погребища.

В одному з «броників» пошкоджена пластина. Це треба бачити, якою вона стала після влучення кулі.

-Цей бронежилет врятував життя нашому земляку, - говорить Валерій Скоморовський.

На прохання назвати бійця, волонтер відповів, що треба спершу запитати в нього згоду. Чоловік служив в одному зі спецпідрозділів, про які не прийнято багато говорити.

Другий бронежилет особисто купував за власні кошти боєць з позивним Грек. Було це у 2015-му році. Навіть зовні видно, що «броник» побував, як мовиться,  у бувальцях. Обшарпаний, обдертий, але цілий.

-Він для того, щоб відвідувачі могли взяти в руки і відчути, яку вагу носять на собі наші захисники на Донбасі, - розповідає Валерій Скоморовський. – Це треба відчути, навіть таке відчуття дасть частково розуміння, в яких умовах доводиться хлопцям там, де йде війна.

Прапор з автографами бійців

Скоморовський, а також ще два колишніх бійці АТО з позивними Грек і Смерека найчастіше їдуть до бійців такою групою. Зараз до них долучився ще один ветеран АТО Сергій Шевчук. Він використовує власний автомобіль для поїзди. Раніше бус волотерам надавав для поїздок фермер Олександр Колутуцький.

Збирати допомогу допомагають фермери Сергій Огородник, Олександр Сіренко, зараз долучився ще один фермер Іван Бенера. Про них також розповів волонтер Скоморовський.

-Дорогим для нас є прапор, який брали з собою щоразу, коли їздили до наших захисників, - говорить Валерій Скоморовський. – На ньому десятки автографів. Свої підписи залишили бійці легендарних підрозділів. Це полотнище передали музею.

Хустина для мами

Восьмеро молодих чоловіків з Погребищенського району загинули у боях на Донбасі. Їхні фотографії представлено на окремому стенді. Директор музею Людмила Княжук  розповіла, що кожна родина загиблих передала музею особисті речі своїх синів, які не повернулися з війни.

Вразила розповідь про Олега Богданова. Хлопець з села Очеретня пішов захищати країну. Втішав маму, щоб не плакала. Телефонував її при кожній можливості.

-Коли Олег збирався додому у відпустку, купив мамі подарунок – хустину, - розповідає Людмила Княжук. – Мав намір втішити матусю скромним подарунком. На жаль…

Нині ця хустин, куплена для мами Надії,  стала експонатом музею. Олег Богданов не пртїхав у відпустку – його молоде життя обірвала куля з російської зброї.

Другий музей в області

Микола Маценко, керівник ГО «Спілка учасників АТО та інших бойових дій Погребищенського району», розповів, що демобілізовані земляки дуже хотіли створити такий музей. Нам це вдалося. Долучилося багато колишніх бійців. Нашу ініціативу фінансово підтримала влада. Значну допомогу надав обласний краєзнавчий музей.

-Кожен з нас поділився документами, світлинами, особистими речами, що мають безпосереднє відношення до подій на Донбасі, - каже Микола Маценко. – Вдячні також батькам загиблих земляків. Вони відгукнулися на прохання і передали для музею деякі речі своїх синів.

За словами Миколи Маценка, експозицію будуть розширювати. Ветерани АТО пропонують представити в ній також розповіді про тих земляків, які пройшли гарячі точки у боях на Донбасі.

Музей АТО у Погребищі другий такий в області. Перший був створений в Гайсині.

Дякуємо Валерію Старинчуку - керівнику відділу інформаційної політики Погребищенської райдержадміністрації - за допомогу у підготовці матеріалу.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Алекс

    > Особливу увагу співрозмовник звертає на корпус протипіхотної міни МОН-50. Каже, це «машина» для вбивства російського виробництва.
    Д.б.! ©
    МОН-50 создана более 50 лет назад, стоит (стояла?) на вооружении многих стран, в том числе и Украины. Провокация в Волновахе несколько лет назад (помните автобус посеченный осколками и дядю Петю с куском обшивки на трибуне?) - также была устроена ВСУ с помощью той же МОН-50
  • Два качки

    Свинорусов нужно резать

    Алекс reply Два качки

    Воен, уроки сделал? Тогда в комнате приберись!
  • аноним

    у них в головах война
  • Джо

    А,як у нас є американські Джавеліни,виходить вони думають,що воюють з американцями?

    Мыкола reply Джо

    Вони самі не знають з ким воюють.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up