Діти японки стануть українцями? Суд відмовив у видворенні іноземки

Діти японки стануть українцями? Суд відмовив у видворенні іноземки
Суд визнав неприпустимим видвоерння японки з пятьма дітьми з України
  • Ацуко Ічікаву, японку, яка проживає у селі на Вінниччині, не видворятимуть за межі України
  • Цього вимагало у заяві до суду управління Державної міграційної служби (ДМС)
  • Вінницький міський суд не задовольнив позов. Чому?
  • Як сприйняв рішення Феміди чоловік японки, росіянин за національністю? Що планують робити іноземці?

Видворення японки Ацуко Ічікаву разом її п’ятьма дітьми є неприпустимим. Таке рішення оголосила 4 липня суддя Олена Вохмінова.

Буде апеляція?

У задоволенні позову управління ДМС відмовили. Позивачем не доведено факт дотримання вимог чинного законодавства про примусове видворення іноземців. Так зазначено у рішенні Феміди. Простіше кажучи, повідомлення про необхідність покинути територію держави, не було зроблено на рідній мові іноземки. Вважати, що японка володіє українською мовою, на якій оформлено документи, таких підстав суд не має. Твердження про те, що японці Ацуко відомий зміст рішення про необхідність покинути Україну є припущенням позивача. Це теж фрагмент з рішення суду. На переконання судді, не можна стверджувати, що відповідач свідомо ухиляється від виїзду за межі нашої держави. Бо це не доведено.

Втім, рішення може бути оскаржено в Апеляційному суді області. На це позивач має 10 днів після його оголошення, тобто після 4 липня.

Відео дня

– Чи буде це робити управління ДМС? – запитав журналіст після судового засідання представника управління Людмилу Порхун.

– Будемо використовувати те право, що нам надано законодавством, - відповіла посадовець.

Права дітей на суді захищала адвокат Ольга Воронцова. Послуги адвоката було надано Центром з надання  безоплатної вторинної правової допомоги. 

Прогноз справдився: "Не думаю, що до мами з п’ятьма дітьми застосують примусові заходи"

Керівник служби у справах дітей Чернівецької райдержадміністрації Ліна Юрківська ще до завершення судового розгляду справи про видворення японки з дітьми з України спрогнозувала, яким буде рішення.

– Не думаю, що суддя задовольнить позов міграційної служби, - поділилася думками з журналістом перед судовим засіданням  пані Ліна. – Не можу уявити, що до іноземки і п’ятьох дітей застосують примусові заходи. Вони справді перебувають на нелегальних умовах. На мою думку, варто дочекатися повернення батька і тоді вже вирішувати питання.

Про це пані Ліна говорила також у виступі під час розгляду справи. Наголошувала, що діти доглянуті, слухняні, інколи розуміють маму без слів. Посадовець очевидячки переконувалася в цьому, коли відвідувала сім’ю.

У будинку є книги, які читають діти. Видно, що з ними займається мати. Крім того, що готує їжу, одяг чистий, хоча і не новий. Претензій в односельців до іноземців нема. Навпаки, вони допомагають сім’ї. Приносять продукти харчування. На городі ростуть помідори. Навіть чорнобривці посіяла біля хати.

За словами Ліни Юрковської, є претензії до батьків, що не показують дітей медикам. Раніше батько робив це. Тепер у сільському медпункті нарікають, що діти не отримали необхідних щеплень.

Коли суддя запитала, чи підтримує керівник служби у справах дітей позов ДМС, пані Юрківська відповіла: «Ні, не підтримую».

Представниця управління ДМС неодноразово повторяла, що японка розуміє англійську мову. Тому їй відома суть рішення служби про необхідність залишити Україну.

Про японське громадянство можна забути

На засідання, а їх було декілька, відповідач не з’являлася. Староста села, в якому проживає японка, повідомляв, що вона вимагає перекладу судових повісток на японську мову. Цього не було зроблено.

У залі був відсутній і її чоловік Віталій Вєтров. Він виїхав за межі держави. На тимчасовий термін. Як того вимагає законодавство. Найближча країна – Молдова. Саме там він нині знаходиться.

Журналіст «20 хвилин/RIA»  після суду спілкувався з паном Вєтровим по телефону.

– Що далі плануєте робити?

– Оформляти двом найменшим дітям українське громадянство. Чому українське, а не японське? З японським поїзд уже пішов. Треба було протягом трьох місяців після народження подати документи у посольство Японії в Україні. Закон надає право оформляти громадянство по комусь з батьків. Про російське ми взагалі не говоримо. Я категорично проти цього. Залишається українське. Обговорили це питання з дружиною ще до того, як я виїхав у Молдову. Повернуся – почну оформляти документи. Якщо, звичайно, не будуть вставляти палиці в колеса.

У Молдові Вєтров ще з квітня місяця. Каже, коли виїжджав, сподівався одразу повернутися. Принаймні сім’я вже покидала територію держави. Було це у 2015 році. Тоді протягом одного дня виїхали і знов повернулися. Теж вибиралися у Молдову. Цього разу виїжджати з дітьми не мали можливості. У двох наймолодших, які народилися в Україні,  відсутнє громадянство. Мають тільки свідоцтво про народження. Там громадянство не зазначено.

Без документів їх би не випустили за кордон. Вєтров поїхав сам.

– Як тільки ступив на міст у Могилеві-Подільському, на прикордонному посту мене одразу оштрафували, - розповідає він. – За порушення термінів перебування в Україні. Я пояснював, що одного разу уже сплачував штраф. І я, і дружина. Кажуть, то було раніше. А це повторно. Змушений був сплатити 850 гривень. Якби не зробив цього, могли б заборонити в’їзд. Принаймні так пояснили.

У той же день він спробував повернутися назад. Не впустили. Сказали через 90 днів. Весь цей час він у Молдові.

-Найважче те, що діти зараз без батька, - продовжує співрозмовник. – Ацуко важко одній з п’ятьма дітьми.

Мої друзі - «кровожадні» бандерівці

– Я родом з Кубані, в Україні не почуваюся чужим, - каже Віталій Вєтров. – «Кровожадні» бандерівці, як їх називають за поребриком є моїми друзями. Хоча дехто з чиновників наполегливо радив мені забиратися саме туди, за поребрик, бо я, росіянин. Якби я мав туди їхати, то з самого початку обрав би Росію. У Молдові люди теж різні. Знайшов тут друзів. Якби не вони, складно було б.  Дякую їм за допомогу.

Бєльци називають найбільш проросійським містом. Тут таблички з написами на двох мовах. Чув,як люди спілкуються на трьох мовах – молдовській, російській, румунській. Заходжу в магазин, продавець до мене звертається на румунській. Відповідаю на російській. Вона теж переходить на російську. Був випадок у Молдові, та й у Києві, коли зі мною припиняли розмову, бо говорив російською. Таких я швидко ставив на місце. Переходив на англійську, вони здивовано дивилися на мене і змушені були відповідати на російській.

Молочна продукція у Молдові мені здалася смачніша, ніж та, що я купував в Україні. М'ясо свинини, яловичини за ціною у молдованів дорожче. Курятина коштує приблизно стільки, як в Україні. Хліб і хлібні вироби смачніші у вас, їх вибір більший. Обмінники валюти у молдовських містах - на кожному кроці.

У Японії багато жінок-«дальнобійниць», а чоловіків – манікюрників

 Запитую співрозмовника, чи будуть знову повертатися в Японію.

– У Японії, принаймні у тому місці, де ми проживали, гірша екологія, - каже Віталій. – Знаю це тому, що ми з Ацуко деякий час займалися екологічними проблемами. Саме  тому ми вирішили знайти «райський куточок» і пожити там з дітьми. Так опинилися в Україні.

У Японії є інші  речі, які сприймаються з подивом. Наприклад, у цій країні багато жінок правцюють водіями на вантажних автомобілях. Ви бачили в Україні жінку-«дальнобійницю»?.. А як вам чоловік-майстер у манікюрному салоні? Фарбує нігті. У магазинах продукти продають маленькими порціями. Наприклад, плитки шоколаду по 50 грамів.  Або невеликі хлібні батони, чи олія у маленьких пляшках. Причому, соняшникової нема, переважно ріпакова й соєва. Оливкова дуже дорога. Якщо хочеш щось придбати у великій упаковці, треба замовляти через Інтернет-магазин.

Які ціни? Одне яблуко коштує $3, стільки ж треба віддати за кілограм ранньої картоплі. М'ясо курятини від коштує $3, яловичини -$15. Перед тим, як купити автомобіль, треба придбати місце для його паркування. Без довідки про це автомобіль не продадуть. Медицина хороша, але дорога. Пологи коштують $ 4 тисячі Платити треба офіційно. Допологове відвідування лікаря також платне. Потім держава компенсує витрати, але спершу треба їх мати, щоб сплатити.

Хотіли купити хату – купили… проблему

Будинок у селі Вила-Ярузькі Чернівецького району нашої області Вєтров знайшов через Інтернет. Його виставив на продаж місцевий житель Олександр Сауляк. Це будинок його батьків. Приїхали у грудні 2014 року.

Однак оформити хату не вдалося. Вєтрови хотіли, щоб була земля, мали намір вирощувати  овочі, фрукти. Чоловік під час домовленостей по телефону запевнив, що має 49 соток. Підтверджує це документом. Однак насправді ділянка зовсім невелика. Так стверджує Вєтров.

Половину вартості іноземці сплатили чоловікові – 1 тисячу доларів. Решту мали віддати після оформлення документів. Однак цього не сталося. Чоловік поскаржився на них у поліцію. Так правоохоронці дізналися про іноземців. До речі, власника будинку також оштрафували. За надання притулку для нелегалів. Так записано в документі.  

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олексій

    На «молдовській, російській, румунській» — чувак тупить, де він взяв молдовську мову?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up