Дітей у школах охоронятимуть бійці АТО. Батьки про це ще не знають

Дітей у школах охоронятимуть бійці АТО. Батьки про це ще не знають

З цього тижня на постах охорони у деяких школах стоятимуть колишні бійці АТО. Так вирішила міська рада. Батьків про це ще не повідомляли. За 2017 рік планують працевлаштувати 50 людей.

На сьогодні, за даними Муніципальної поліції, набрали вже 38 людей. Планують збільшити до 48. Начальник Відділу допомоги учасникам АТО Вінницької облдержадміністрації Андрій Грачов на прес-конференції розповів, що з вересня структура повинна запрацювати. Проте начальник Муніципальної поліції Вінницької міської ради Василь Гайовик сказав, що вже з цього тижня у 15 школах із 35 бійці приступлять до роботи.

–  Сьогодні (прим. 3 квітня) вже поїхали в школи, знайомляться з керівництвом шкіл, пройде ще день стажування, а після того вже щодня будуть здійснювати охорону. Потім ми ще маємо перейти на нічну охорону. Зараз закінчується навчальний процес, і тоді наші працівники перейдуть на нічну охорону шкіл. З середи вже почнуться будні дні роботи.

У яких саме школах з’явиться нова охорона, Василь Гайовик не розповів. Сказав, що наперед говорити не любить. Номери навчальних закладів можна дізнатися з 6 квітня.

Відео дня

Ми вирішили самостійно дізнатися, чи справді з вівторка у школах розпочався день стажування нових охоронців. У школі № 4 нам розповіли, що в цей день до них прийшли представники муніципальної поліції. Проте на пості ще нікого не було.

–  Буквально нещодавно у нас були представники муніципальної поліції і повідомили, що наша школа бере участь у цьому проекті, що це буде два охоронці, що протягом навчально-виховного процесу буде здійснюватися охорона закладу. Пообіцяли, що в середу-четвер нам нададуть більш детальну інформацію. До кінця цього тижня нам мали би це все організувати, але мають ще прийти люди, ми маємо з ними познайомитися, ввести в курс справи. Лише після цього вони приступлять до виконання своїх обов’язків, –  розповів директор школи Сергій Загородній.

Батьки школярів про нововведення ще не знають. Директор каже, що на тижні будуть батьківські збори, на яких він і повідомить цю інформацію.  

Ще у лютому на засіданні депутатської комісії з питань промисловості, підприємництва, транспорту та зв'язку у Вінницькій міській раді повідомили, що окрім охорони, міська рада також планує створити групу оперативного реагування. Вона з травматичною зброєю, за словами посадовців, за потреби виїжджатиме у школи.

Проте начальник Муніципальної поліції Василь Гайовик розповів, що це неповна інформація. Виїжджатимуть не тільки у школи, а й у всі комунальні заклади міста. І тільки за наявності небезпеки для школярів та інших містян.

–  В школах зброї не буде. В нас буде сектор оперативного реагування, в нас є 4 людини, в яких може бути травматична зброя. І все. В них будуть радіостанції, щоб за необхідності викликати підмогу. Якщо у будь-якому закладі комунальної власності будуть нестандартні ситуації, будуть нападати на школу, захвачувати майно, то цей сектор буде туди виїжджати. А так, щоб виїжджати в школу з кийками, такого не буде. Ми бачимо що ситуація в Україні сьогодні криміногенна, тому ми не хочемо, щоб на наш заклад якийсь комунальний напали.

Та все ж думки вінничан щодо охорони, яка складатиметься з колишніх бійців АТО, неоднозначні. У спільноті «Новини Вінниці 20minut.ua» ми зробили опитування, яке показало, що 139 учасників голосування проти нововведення, а 95 підтримують.

Віталія, мати учениці зі школи №26, у соцмережах пише:

«Я вважаю, що колишні бійці насамперед користуються великою повагою як дорослого населення, так і дітей. А по-друге, Вони вміють і знають, як поводитись в різних екстрених ситуаціях».

Ще одна вінничанка Леся Діденко, мати школярки із гімназії №17, розповідає:

«Я з великою повагою ставлюсь до захисників, до героїв, що захищають наш спокій та мир. Але не треба забувати, який сильний стрес пережила їхня нервова система. Все ж таки «афганський синдром» ніхто не відміняв. А діти, мало того що галасливі, невгамовні, та ще й в деякій мірі жорстокі. Вони дзеркало своїх батьків, а на жаль, не всі з повагою ставляться до наших бійців. Я сподіваюсь, що кожному з наших воїнів знайдеться достойне робоче місце, але школа –  не найкращий варіант».

Батьки, кажучи «ні» охороні із бійців АТО, часто переживають саме за безпеку своїх дітей. Проте Василь Гайовик запевняє, що боятися немає чого, бо людей, за його словами, ретельно відбирали.

–  Ми встановили відповідні критерії. Людина, яка буде в нас працювати, не повинна бути судимою. Вона не повинна стояти на обліку в наркопсихдеспансері. І відповідати вимогам по стану здоров’я. Проходить в нас з ними спілкування, також стажування, це безкоштовно. Вони знайомляться з роботою муніципальної поліції, знайомляться з місцем розташування шкіл, порядком навчання у школі. Це всі вони пройшли навчання. Вони здавали нам заліки. З ними спілкувалися лікарі, психологи, психіатри, – додав Василь Гайовик.

Також начальник Муніципальної поліції зазначає, що нова охорона розвантажить гаманці батьків, оскільки фінансувати структуру будуть з міського бюджету. У рішенні міської ради зазначають, що для реалізації заходів програми можуть бути залучені кошти благодійної допомоги, проте Василь Гайовик запевняє, що у батьків вимагати грошей не будуть.

Фото з відкритих джерел

 

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Anonymous

    В любом случае нужно проверять людей идущих работать с детьми вне зависимости от того кто и откуда.
  • З.А.Глядач

    Хотілося б запитати п.Гайовика-а скільки його підлеглих брали участь в АТО?
  • З.А.Глядач

    "за даними Муніципальної поліції, набрали вже 38 людей"

    Це що,"мандочіпальна поліція" теж буде "охороняти"? А вона має на це право? І вміє охороняти? Я їм не довірив-би навіть безкоштовний туалет охороняти.
  • Tanya Voronova

    А кто до этого охранял детей в школах?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up