День Перемоги пройшов під гаслом «Путлер — Капут» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

День Перемоги пройшов під гаслом «Путлер — Капут» (ФОТОРЕПОРТАЖ)
Жінка, що тримає два фото — скандалила з АТОвцями. Вона не хотіла, щоб поряд з "Безсмертним маршем" був плакат з "Путлером"
  • На Європейській площі вшанували героїв Другої світової війни та героїв АТО.
  • На 9 травня, «Союз лівих сил» запланував проросійській марш з портретами «Безсмертний полк».
  • Його провели без «колорадських» стрічок та радянської символіки. Без бійок, але не без конфліктів.

Сьогодні, 9 травня, відсвяткували 72-гу річницю перемоги у над нацизмом в Другій світовій війні. Віддати шану загиблим героям прийшли сотні вінничан. Було й багато ветеранів, які прийшли в парадній формі. Літні жінки співали «Катюшу», «День перемоги» та інші радянські пісні, присвячені 9 травня.

На площі в центрі міста були й з десяток вінничан, що тримали в руках портрети своїх родичів — це так званий марш «Безсмертний полк». Організатором маршу виступив екс-нардеп від соціалістів Іван Бондарчук. Нині він голова вінницького осередку «Союзу лівих сил» та ГО «Україна-Росія», який відкрито висловлює симпатію президенту РФ Володимиру Путіну.

Відео дня

Щоб уникнути провокацій і заборонити «Безсмертний полк» у Вінниці, міськрада подала в суд. Але окружний адмінсуд відмовив мерії у задоволенні позову

 

На площі чергували рятувальники, поліцейські, військові та медики. За словами речниці обласної Нацполіції Анни Олійник, місто на 9 травня охороняє приблизно 300 поліцейських. Буквально біля кожної людини з «Безсмертного полку» чергувало по двоє поліцейських.

Карпо Стус, ветеран Другої світової війни

Ветеранів, що пройшли війну, було небагато на площі. Журналіст поспілкувався з 98-річним Карпом Стусем.

— Я пройшов всю війну і мені зараз 98 років. Але я хочу прожити до 120, —  сміючись відповів Карпо Парфенович.

Антоніна Андріївна, ветеран Другої світової війни

Антоніна Андріївна хоча й не була на фронті, але війна змусила її працювати в 10-річному віці.

— У нічну зміну працювали в колгоспі на сортувальній машині. Тоді мені було 10 років, а після війни прирівняли до учасника бойових дій, — ледве стримуючі сльози розповідає 86-річна пані Антоніна. — А зараз ми нікому не потрібні. Тільки на День Перемоги згадують про наше існування.

Поклавши квіти біля Вічного вогню, вінничани стали збиратися в шеренги, щоб пройти маршем.

Утворилося одразу два марші: національний під українськими прапорами та «червоний», у якому були люди з портретами «Безсмертного полку».

Останні хотіли йти окремо від людей з українськими прапорами. Але ветерани АТО пішли поряд з ними, тримаючи в руках банер «Путлер — капут». Це дуже не сподобалося жінці, що брала участь в марші «Безсмертного полку».

— Приберіть це звідси! — кричала жінка, що тримала дві фотографії в руках. — Спочатку йде «Безсмертний полк», а вже потім ці «націоналісти»! Провокації не буде!

Поблизу будівлі Вінницької ОДА, що на Соборній знову виник скандал: інша жінка звинувачувала «свободівців» в тому, що вони спричинили Голодмор в 30-х роках минулого століття.

— У мене дома лежить мама, їй 87 років. Вона пережила Голодомор, Другу світову війну. І ніхто з вашої влади не прийшов до неї! У неї останню квасолю забирали — емоційно казала жінка.

На відповідь їй «свободівці» кричали: «А хто ж Голодомор спричинив? Ваш Сталін, улюблений ваш кат». Сутичку припинили самі журналісти з громадського об’єднання «Журналістський майдан». Вони просто стали між учасниками конфлікту.

— Марш закінчився, розходимося люди! — казали поліцейські.

За словами представників поліції, в мітингах на Європейській площі взяло участь близько півтори тисячі містян, у ході вулицею Соборною – півтори сотні людей.

«Безсмертний полк» Що тут такого?

За даними Вікіпедії вперше акція «Безсмертний полк» була організована в 2012 році в Томську з ініціативи місцевих тележурналістів. Близько шести тисяч людей вийшли на центральну вулицю міста з двома тисячами фотографій учасників війни.

В Україні цю акцію почали проводити з початку АТО. Керівник служби «Український барометр» Віктор Небоженко вважає, що «Безсмертный полк» – пропагандистська агітаційна кампанія Кремля, котру пропутінські сили організовують як в РФ, так і за кордоном на честь 9 травня.

— Завдання Росії — спровокувати заворушення, спровокувати нас на різку реакцію. Їм же потрібні масовки, доказ. Росія чекає від нас бездарної, незручної реакції, вони чекають події, про який ще тиждень можна було б говорити. Протягом акції її організатори використовують антиукраїнські та проросійські гасла, заклики до сепаратизму та провокують сутички з патріотичними середовищами, — сказав керівник служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Тихова Татьяна

    А яке відношення до Перемоги мають АТОвці?Це свято Перемоги в ВВВ!!!день вшанування героїв цієї війни і закономірно,щоїх портрети там мають бути.При чому тут Путін?і хто після цього провокатор...Це просто свинство плювати

    на пвм,ять справжніх герої в
  • Черевко Богдан

    А кто знает эту женщину на 9-ом фото?
  • Таварисч

    Сидит такой Путин в Интернете, листает новости из Винницы, видит баннер «Путлер — капут», и думает: "Да ну нафиг, пойду застрелюсь!"
  • Іван Бойко

    Усе так ніби-то дебілоїди з провокаційними плакатами про Путлєра безвинні ягнятка, а десяток людей з портретами своїх загиблих родичів - злісні хулігани. Ганьба дебілоїдам-провокаторам!

    Дамоклов меч reply Іван Бойко

    Унтерменш осилил google-переводчик? Не думал, что твои ватные мозги способны на такие hard операции)

    Краснопольський Вова reply Дамоклов меч

    успакойся

    Українська зима reply Краснопольський Вова

    Конечно... после того, как разобью твое *ало!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up