Дельфіни Зевс і Лілу, яких вивезли у Трускавець, у Хмільник уже не повернуться

Дельфіни Зевс і Лілу, яких вивезли у Трускавець, у Хмільник уже не повернуться

Про викрадення двох дельфінів, вартістю 200 тисяч доларів, заявив у поліцію й екологічну інспекцію підприємець з ПП «Доктор Дельфін» Борис Когут. Директор санаторію «Поділля» у Хмільнику, де знаходилися морські тварини, Анатолій Реп’ях спростував інформацію про викрадення і назвав місце, куди перевезли чорноморських афалінів.

Борис Когут утримував дельфінів в орендованому басейні санаторію «Поділля» у курортному місті Хмільник. Саме звідти зникли тварини.

- Ніхто дельфінів не викрадав, - заявив у розмові з «20 хвилин» директор санаторію «Поділля» Анатолій Реп’ях. – Їх передали на зберігання у Трускавець, в один з найкращих дельфінаріїв України. Передали згідно з документами. Є акт передачі.

Що насправді сталося з морськими тваринами?

Відео дня

Виснажені і травмовані

У Трускавці на телефонний дзвінок відповіла працівниця дельфінарію «Оскар» на ім’я Валентина (прізвище не стала називати). Вона підтвердила факт знаходження у них дельфінів з Хмільника. Передала слухавку іншому співробітнику, який теж не захотів назвати себе. Зате повідомив, що тварин доставили у виснаженому стані і з травмами на шкірі. Сказав, що невдовзі адміністрація і ветлікар проведуть прес-конференцію для журналістів і відкриють усі карти. Відмовився уточнити, яка само організація займалася їх перевезенням. «Вся інформацію про місцезнаходження тварин, їх стан  - на сайті дельфінарію», - сказав на завершення співрозмовник. Ось окремі фрагменти повідомлення з сайту дельфінарію:

- До керівництва дельфінарію «Оскар» звернулися волонтери, які стежили за перипетіями навколо дельфінарію «Доктор Дельфін» у місті Хмільнику і переймалися умовами утримання морських тварин та їхнім станом здоров’я. Просили взяти тварин на тимчасове проживання, оскільки у нас є всі необхідні умови для утримання та реабілітації морських тварин. За словами активістів, умови утримання тварин та їхній психологічний та психічний стан були жахливими, що підтверджують фото та відеоматеріали, які нам були надані. Зокрема, ними були виявлені численні ураження на шкірі тварин, спровоковані неякісною водою у басейні, констатовано виснаженість дельфінів через недогодовування. Тому в екстреному порядку та завдяки злагодженим діям усіх небайдужих сторін ссавців транспортували до Трускавця. Ще день-два їхнього перебування у Хмільнику могло закінчитися  фатально. Крім того, самі ветеринари не були впевнені у тому, що дельфіни витримають дорогу.

- Процес лікування і реабілітації буде досить тривалим, скільки він займе часу, спеціалісти ще не знають. Наразі проводиться поглиблена діагностика стану здоров’я ссавців, взято додаткові аналізи. Вони знаходитимуться під пильним наглядом фахівців до їхнього повного одужання, - зазначено у повідомленні на сайті дельфінарію «Оскар».

«Викрали, чи вивезли?...»

Перевезенню тварин передувала низка протистоянь між адміністрацією санаторію і керівником ПП «Доктор Дельфін». Санаторій не мав намір продовжувати договір оренди, екологи встановили, що басейн не в повній мірі відповідає встановленим норми мам утримання тварин у неволі. Солона вода руйнує комунікації. Приміщення потребує ремонту. Власник дельфінів не поспішав їх забирати.

- Підприємець пан Когут стверджує, що дельфінів у нього вкрали, - говорить директор санаторію «Поділля» Анатолій Реп’ях.- Але ж ось його рукою написана розписка. Чорним по білому зазначено, що він зобов’язується вивезти дельфінів з басейну до першого жовтня 2015-го.Тепер читаємо далі: «У разі порушення зобов’язань, надаю право санаторію на власний розсуд розпоряджатися тваринами».

Співрозмовник нагадує, що договір оренди закінчився 1 липня 2015-го. Задовго до вказаного часу адміністрація санаторію попереджувала підприємця, що продовжувати угоду не будуть.  Нарешті після чергового письмового попередження у спорткомплексі розпочали ремонтні роботи.

- На час ремонту ми заборонили доступ у басейн працівників дельфінарію, крім тих, хто годує тварин, - каже співрозмовник. - У відповідь на це пан Когут розпорядився не годувати дельфінів. Ми звернулися до організації із захисту тварин, щоб вони знайшли місце, куди можна перевезти дельфінів. Першими відгукнулися з Трускавця. Саме туди й доставили тварин.

Вивозили вночі без попередження

Власник тварин не розуміє, як можна було вивезти дельфінів без його відома. Каже, що виловлювали і транспортували їх вночі. Йому невідомо, хто були ті люди. Не знає, чи вміють вони поводитися з морськими ссавцями. Наголошує, що дельфінів не так просто виловити у спеціальну ванну. Для цього потрібні спеціальні навики. Припускає, що зробили це тоді, коли спустили  воду. При цьому тварини могли травмуватися. За його словами, у дорозі потрібен супровід фахівців. Тим більше на велику відстань – з Хмільника до Трускавця не менше п’ятсот кілометрів. Чи супроводжував тварин ветлікар, пану Когуту також невідомо. Він з розчаруванням згадує, як торік і міська влада Хмільника, й обласна запевняли його, що нададуть допомогу у завершенні будівництва басейну у місті. Однак далі обіцянок справа не просунулася. Шість мільйонів гривень потрібно для того, щоб закінчити розпочаті роботи з будівництва дельфінарію у Хмільнику. Підприємець будує його на базі колишнього плавального басейну, який викупив в міста. Роботи призупинив через відсутність коштів.

Назад дороги нема

Директор санаторію «Поділля» Анатолій Реп’ях однозначно заявив, що після ремонту спорткомплексу, де знаходиться басейн, не має наміру продовжити співпрацю з ПП «Доктор Дельфін». Каже, про це навіть мови не може бути. Спорткомплекс відремонтують і використовуватимуть за призначенням. Нагадує, «Доктор Дельфін» заборгував санаторію приблизно 600 тисяч гривень за оренду приміщення.

Борис Когут також відкинув можливість повернути дельфінів до нашого міста-курорту. Планує перевезти їх з Трускавця до Скадовська. Каже, там у дельфінарії працюють його давні друзі. До Зевса й Лілу поки що не їздив. Чекає результатів розслідування. Здивований заявою про те, що тварини мають травми і виснажені. За його словами, такими вони у Хмільнику не були. Поки що про результати розслідування йому не повідомили ні поліцейські, ні фахівці екологічної інспекції. Стверджує, що тварини коштують приблизно сто тисяч доларів кожна особина.

Тварин перевозили без документів

Начальник Вінницької обласної екологічної інспекції Юрій Дубовий:

- Про транспортування тварин, що знаходяться у неволі, з одного місця на інше, їх власники зобов’язані письмово інформувати одразу три структури – Держветфітослужбу, Держекоінспекцію та Мінприроди. Така інформація має надходити не пізніше, ніж за 10 робочих днів до початку перевезення.  У випадку форсмажорних обставин її надають за 24 години до транспортування. Такі вимоги виписано у наказі Мінприроди №622 від 06.12.2012. Наша інспекція не отримувала інформації про перевезення дельфінів з Хмільника. Яка організація це робила, також невідомо. Про зникнення тварин дізналися від їх власника. Після чого поінформували правоохоронні органи. Поки що відповіді від них не отримували.

Як слідчий упізнає Лілу і Зевса

Керівник відділу комунікацій Вінницької обласної поліції Анна Олійник:

- За заявою підприємця порушено кримінальне провадження (стаття Кримінального Кодексу України «Крадіжка в особливо великих розмірах»). За таке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12-ти років.

Досудове розслідування передбачає процесуальну перевірку. Тобто ще до її початку слідчий має отримати ухвалу суду на огляд приміщення, де знаходяться тварини. Не може працівник поліції виїхати на місце і сказати: «Покажіть мені дельфінів». На це потрібні документи. А вже на місці треба буде встановити тварин. Як проводитимуть їх упізнання, це вже справа слідчого.

У Трускавці сподіваються, що стан здоров’я дельфінів поліпшиться через 2-3 тижні, але це тільки прогноз

У середу 11 травня керівник Трускавецького дельфінарію «Оскар» Геннадій Галабурда на прес-конференції для журналістів ще раз підтвердив, що дельфіни з Хмільника справді знаходяться у дельфінарії «Оскар». Про це інформує львівський сайт «Вголос». Пан Галабурда зазначив, що крім раніше названих недуг, в однієї тварини діагностували ще й виразку шлунку.

- Поясню, що стан дельфінів залежить від двох складових – середовища, в якому вони мешкають, тобто води, й раціону харчування, тобто риби, яку вони їдять. Судячи з аналізів води басейну, в якому вони перебували раніше, вона не була достатньо соленою. Замість показника 20 міліграмів солі на один літр, у ній було менше ніж 12. Другий фактор – організм тварин був зневоднений, через це наші ветеринари наполегливо працюють над тим, щоб розрідити ссавцям кров завдяки розширенню раціону харчування: годуємо їх жирними сортами риби. Якщо раніше раціон дельфінів складався з двох видів риб, то тепер із шести, - повідомив пан Галабурда.

Співзасновник мережі дельфінаріїв «Оскар» Тарас Чекурда запевнив, що дельфіни нормально перенесли поїздку й нині проходять перший курс реабілітації та лікування. Далі ветеринари діятимуть за обставинами. Водночас він сказав, що з волонтерами є домовленість про матеріальну допомогу, пов’язану з лікуванням, харчуванням і утриманням морських тварин у дельфінарії.

- Сподіваюся, що протягом 2-3 тижнів стан здоров'я дельфінів стабілізується, утім прогнози давати зарано, – підкреслив співзасновник мережі.

Він також додав, що наразі в дельфінарії розглядають варіант подальшого утримання цих тварин.

- За 5 років власник дельфінів не створив їм належних умов, до Хмільника вони також не можуть повернутися, бо басейн й умови утримання там не витримують жодної критики, - зазначив пан Чекурда. - Скадовськ також більше не може прийняти тварин, бо дельфінарій переповнено, тому тепер акцент номер один – Львівська область. У нас є сучасний басейн із морською водою і достатньо місця для цих двох унікальних дельфінів», – підсумував він.

Нині  ссавці перебувають на карантині. Їх відмежували від постійних мешканців дельфінарію через ризики поширення інфекцій. Як зазначають тренери, у перший день після перевезення на тлі стресу тварини відмовлялися їсти, але уже тепер щодоби з’їдають по 6 кг замороженої риби.

- Новий басейн, нові умови, зовсім інша вода – морська. У дельфінів уже більше зацікавленості, вони стали активними, починають нам довіряти, – зазначила тренер дельфінів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Керовників Держветфітослужби, Держекоінспекції та Мінприроди, які мали стежити за умовами утримання дельфінів, разом з Когутом посадити на років 15 з конфіскацією.
  • Анонім

    Даже дельфины и те свалили.
  • Анонім

    Було б непогано розмножити їх і відпустити в Азовське море,  щоб в Бердянську і Маріуполі можна було теж милуватися цими чарівними тваринами
  • Анонім

    Когута судить за издевательство над дельфинами и за незаконную покупку, выловленных в Черном море дельфинов браконьерами !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках Від читача 15:53 Збір для мого тата на бронежилет 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up