«Чуєш, Лещенко, застрелися, бл…!» Про начальника і пожежника, який ризикував життям на Калинівському арсеналі

«Чуєш, Лещенко, застрелися,  бл…!» Про начальника і пожежника, який ризикував життям на Калинівському арсеналі
Олександр Лещенко: -Працював би й далі, робота подобається, але не з таким хамським ставленням
  • Пожежники, які у ніч вибухів на Калинівському арсеналі  «відрізали» полум’я від ангару з боєприпасами, потрапили «під роздачу»
  •  «Хто вас туди посилав, бл…? Ви чого туди поїхали?»
  • Диктофонний запис з такими звинуваченнями надав редакції  “20 хвилин/RIA» один з тих, хто в ніч вибухів ризикував життям.
  • Що каже з цього  приводу той, хто звинуватив підлеглих?

Старший пожежний другої пожежно-рятувальної частини Вінниці Олександр Лещенко звільнився зі служби у травні минулого року. Каже, 13 років  прослужив у частині. На роботу прийшов після армії.

Працював би й дотепер, якби не ситуація…

«Де ви взяли цього журналіста?»

Про героїчний вчинок пожежних другої частини RIA розповіла читачам невдовзі після трагедії в Калинівці. Дізналися про них випадково. Перед тим, як зустрітися з пожежними, узгодили з керівником прес-служби ДСНС Олександром Кутовим. Пригадую перші хвилини зустрічі з пожежними. «Не треба нас фотографувати, - говорили вони. – І писати не треба. Ми таке пережили, що не хочеться знов згадувати…»  Ніби щось відчували.

Відео дня

-Після виходу статті ми по черзі пояснювали, хто і для чого запросив журналіста, - розповідає пан Лещенко. – Заступник начальника управління Андрій Бабкін розпорядився телефонувати йому і пояснювати, як все сталося, що журналіст прийшов у частину. Дійшла черга до мене. Я включив диктофон. Ось цей запис (у перекладі на українську).  

Голос Андрія Бабкіна (А.Б.): - Де ви знайшли цього журналіста? Ви що працюєте в ЦГЗ? Ким ви працюєте, бля..? Ви журналістами, бля.., працюєте?

– Голос пожежного Олександра Лещенка (О.Л.): - Ні, не журналістами.

А.Б.: – Мені Шевчук (Сергій Шевчук, начальник пожежної частини – Авт.) сказав, що нічого не знає ні про якого журналіста, твою мать

О.Л.: – Виходить, що ми дураки?

А.Б.: – Звичайно, дураки! Ти мені скажи, на якій підставі ви туди поїхали?

О.Л.: – Ми поїхали не тому, що нам так захотілося.  Ми стояли при в’їзді на третій пост.

А.Б.:– Я бля.. з вас буду робити журналістів. Ви тепер у мене будете журналістами. Я вам це обіцяю! Готуйтеся!

О.Л.: – Так що мені тепер застрелитися, чи що?

А.Б.:– Чуєш, Лещенко, застрелися, бля..! Зас-тре-ли-ся, бля..! Зрозумів? Язиком менше чесати треба! Застрелися! Застрелися, бля..!

Після цього Лещенко довго не міг заспокоїтися. Через деякий час звільнився з роботи. Вдома у нього троє дітей.

Руки тремтіли, а в очах стояли сльози

Вісім місяців минуло відтоді. Здавалося б, за цей час можна все забути і жити далі. Саме так думав спершу журналіст під час спілкування з колишнім пожежним. Допоки чоловік не включив диктофонний запис. Руки його затремтіли, в очах стали сльози.

– Чому у нас так ставляться до людей? – запитує Олександр. – Чим я завинив перед ним? Я за 13 років роботи отримував тільки подяки, грамоти, дипломи. Як таким  можна довіряти роботу з людьми? А якби я тоді не стримався…

Разом з Олександром до редакції прийшла дружина. Пані Тетяна додала, що чоловік час від часу повертається до розмови на цю тему. Фізичний біль уже минув би, а душевний не дає спокою.

Олександр згадує ту страшну ніч у Калинівці. «Якщо відверто, не думав, що ми виберемося живими з того пекла, - розповідає чоловік. – Хлопці так само вважали. Говорили про це, коли пізніше згадували, як усе відбувалося. Таке пережили! А тепер кажуть: «Хто вас туди посилав?».

– Ми ходили до начальника управління пана Шевчука, - розповідає пані Тетяна. - Нам сказали, що Лещенко уже в них не працює, то про що тепер говорити.

«Я розмовляв не з ним…»

Через керівника прес-служби управління ДСНС Олександра Кутового зв’язуємося із заступником начальника Андрієм Бабкіним.

– Я не з ним говорив, - каже пан Андрій. – Я говорив з іншою людиною, а він був поруч і записав цю розмову. Я говорив з людиною, яку знаю понад двадцять років, тому можу дозволити спілкуватися з нею у будь-якому тоні, будь-якими словами.

– Андрій Володимирович, це була інша ситуація, це запис телефонної розмови, - уточнив журналіст.

– Не говорив я з ним,, я добре це пам’ятаю. Що він хоче?

– Щоб вибачилися.

– Так я ж з ним не говорив. Стосовно їхнього заїзду на територію арсеналу, то вони не мали права цього робити. Їм не можна було туди заїжджати. Це грубе порушення уставу. Гасіння пожеж на об’єктах Міноборони здійснюється тільки силами Міноборони. У них для цього є необхідні засоби, техніка, бронежилети для людей.

Можна було б повірити панові Бабкіну, що він не розмовляв з Лещенком. Тільки ж на диктофонному запису чути, як він називає прізвище Лещенка. Повторюю фразу: «Чуєш, Лещенко, застрелися, бл…»

На арсеналі нас супроводжував військовий

 У ту тривожну ніч з 26 на 27 вересня, коли на 48-у військовому арсеналі у Калинівці сталася пожежа, обов’язки начальника караулу пожежно-рятувальної частини №2  виконував Василь Асафат. Разом з ним несли службу старші пожежні Роман Рильський та Олександр Лещенко, пожежні Андрій Мельник та Дмитро Панасюк, а також водії Артур Іванов та Віктор Байдалюк.

І тоді, і тепер пожежні говорять, що їх по території арсеналу супроводжував військовий. «Звідки ми могли знати маршрут? – запитує Лещенко. – нас супроводжували на об’єкт, до складу з боєприпасами, куди підбирався вогонь. Більше того, там були начальник нашого управління ДСНС, його заступник. Чи можна після цього говорити, що нас туди ніхто не посилав?

За врятування з вогню визнали «Людиною року»

Олександр Лещенко приніс з собою грамоти, дипломи, якими його нагороджували за роки служби. Один з дипломів засвідчує, що в обласному конкурсі «Людина року» його визнали «Кращим молодим рятувальником». Чоловік згадує, за що удостоїли такої відзнаки.

– За врятування людини з квартири у будинку на Київській, - каже Олександр. – У квартирі виникла пожежа. Чоловік не мав можливості вибратися через двері. Вибрався на підвіконня, що виступало на вулицю. Звідти я його знімав.

Після обвалення стіни на Соборній біля колишнього кафе «Вогник», Лещенко дістав з-під завалів двох людей. Робив це без застосування техніки. Руками розгрібав  Дуже швидко, бо знав, що там люди. Їх таки вдалося врятувати. Двоє людей витягли живими з-під завалів.

Рятуючи інших, неодноразово сам ризикував. Як і його колеги.  Незважаючи на це, робота йому подобалася. Каже, працював би й далі, але не з таким хамським ставленням.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Merry Christmas

    На місце пожежі прибули пожежні, пізніше туди ж прибув Шевчук. Військові повідомили, що гасити їм немає чим і тоді керівники прийняли рішення направити туди пожежних в супроводі військових (що порушує напевно інструкції). Навідь нерозуміючи що там відбувається. Звичайно, героїзм неможливий без порушення інструкцій, в іншому випадку це просто виконання своєї роботи. І здається в цьому випадку усі приймали правельні рішення, але незовсім. Напевно, для початку потрібно рятувати життя людей (йдеться про евакуацію), пошук потерпілих в зоні обстрілу, їхні матеріальні цінності, а не направляти пожежних подивитися що там робиться!!! Для цього здається є інші засоби, можливо коптери, чи бронетранспортер. Але точно не пожежний автомобіль з людьми. Тому особисто мені ця вказівка взагалі є незрозумілою, і чого керівництво займалося не рятуванням і евакуацією, а гасінням артскладів. Цікаво, як вони собі уявляли погасити пожежу на артскладах одним пожежним автомобілем? Підведемо невеличкий підсумок - керівництво дало незаконну і нераціональну вказівку, яка могла призвести до людських жертв. А інформація про те, що пожежні відбили пожежу від основних складів скоріше за все надана для обгрунтування неправомірних дій. Дякуючи Богу, тоді ніхто не загинув!!! Хлопці справжні герої, і таких в цій служби насправді дуже багато!!! Але судячи з того, що герої звільняються зі служби, напевно таких дуже скоро залишеться одиниці. Хочу запитати тих, хто читає це повідомлення - невже ви хочете, що б за викликом "101" до вас приїзджали не ті, хто справді вміло виконує свою роботу, а ті, хто справно носить могаричі, або мають вигідні родинні зв'язки?
  • Merry Christmas

    А тепер суть самої проблеми. Вже цікаво?
  • Merry Christmas

    Андрій Бабкін, звичайно, не коректно висказався на адресу людини, яка РИЗИКУВАЛА своїм життям. І я зовсім його не вигороджую, але давайте розберемося в ситуації. Думаю, що в статуті прописано, що пожежний має право відмовитися виконувати наказ любого керівника, якщо в ньому вбачається перевищення своїх посадових обов'язків, тим паче мають бути якісь інструкції по гасінню таких пожеж. Але ж де там, напевно керівник, який давав цю вказівку їх і " в очі" не бачив!!! Тому, прочитавши статтю, котру написали по цій пожежі зрозумів, що серйозно Лохонувся і викликав для консультації Бабкіна,який підтвердив це))) Доречі, саме це пояснює чому до пожежного зателефонував саме Бабкін, а не представник ЦГЗ управління. Бо якщо б проблема була просто в інтерв'ю, то на "Разбор полетов" викликали начальника ЦГЗ. А так Шевчук викликав Бабкіна, обвинив в тому, чого по суті небуло!!! Бо скоріше за все, саме він, або ж заступник цю вказівку і давав (це чітко вказано в інтерв'ю)!!! А як такі розбори відбуваються думаю зрозуміло - після такого словесного запасу в свою сторону що в людини ще в голові може бути, тим паче його хвилину назад вже 10 раз звільнили зі служби. Я гадаю, що в цій ситуації комусь просто потрібно визнати свою вину і вибачитися, а не вигороджувати... Хочу спитати - а якщо б в складі цієї зміни, яку відправили гасити пожежу була ваша дитина, ви б так само вигороджували людей, які дали цю вказівку? Згадайте пожежу під Києвом - скільки пожежних загинуло через невмілі дії керівників??? Скільки ще людей має загинути, що б гасінням пожеж займалися пожежні, а не танкісти чи ще незрозуміло хто??? Приїзджають на пожежу, очі квадратні, але ж потрібно показати, що великий керівник, ось і ляпають дурниці. А одним пожежним більше, одним менше - "хрен" з ними, правда? Це типу, як з правами - купив собі права, потім людину збив і каже, що його за кермом небуло, а регулювальника взагалі треба з роботи звільнити)))) Смішно??? Уся проблема цієї загниваючої служби є те, що є зграйка керівників, які взагалі "далекі" від служби, навідь грошей відмити толком неможуть, зато думають, що вони найрозумніші;))) По суті просто займають чиєсь місце. Але на сьогоднішній день наробили вже стільки помилок, що доказати їхню вину та неодну кримінальну статтю насправді простіше простого)))
    Доречі, Бабкін один з кращих "тушил" в області і сам неодноразово ризикував своїм життям - це підтвердить уся область!!!!!!!
  • Merry Christmas

    Я думаю, що для усієї ясності ситуації просто потрібно змоделювати ситуацію!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up