Чому в Аграрному виші розводять цінних шиншил і не продають

Чому в Аграрному виші розводять цінних шиншил і не продають
  • Понад три роки у вінницькому виші вирощують шиншил
  • Їх тут до півсотні тваринок. Вони потрібні науковцям для досліджень та розвитку галузі  шиншиловодства.
  • Про продаж гризунів фахівці ще не замислюються. А от певні досягнення вже мають

Шиншил цінують за гарне, густе хутро. Воно ще й дорого коштує. У природному середовищі ці гризуни більше не водяться. Їх розводять за кордоном на спеціальних фермах, для продажу.

А от викладачі Аграрного університету запевняють, що зробили шиншилову ферму зовсім для інакших цілей. Пухнасті гризуни їм треба для досліджень та відродження шиншиловодства в Україні.

Незабаром науковці зроблять посібник з рекомендаціями для догляду та розробляють особливу клітину для тваринок. Хоча перспективу зробити з цього бізнес в Аграрному університеті не відкидають.

Відео дня

Отримали гризунів у оренду

Шиншилова ферма є в одному з підсобних приміщень Вінницького аграрного університету, і діє вже четвертий рік. Як розказав завідувач кафедри технології виробництва та продуктів тваринництва Валерій Кучерявий, така ідея виникла через недосконалість знань про шиншил.

— Зараз попасти на будь-яке приватне господарство, щоб вивчати тварин – майже неможливо. Цей вид є цікавим для дослідження і вирішили зробити ферму, що підтримало керівництво вишу. До того ж, наш науковець зараз якраз пише дисертацію про шиншил, — розказує доктор сільськогосподарських наук Валерій Кучерявий.

Віднайшовши спільну мову з львівською «Асоціацією шиншиловодів», науковці змогли отримати одну сім’ю для створення ферми. Її дали в безкоштовну «оренду» і тепер Аграрний університет та Асоціація обмінюються самцями шиншил, щоб отримувати якісне потомство.

Так, за останні три роки ферма у вінницьких аграріїв збільшилася вже до восьми сімей, де в кожній по чотири самки та один самець. І це не рахуючи зовсім маленьких гризунів, які з’являються у самок кілька разів на рік.

Десятки шиншил живуть у підсобці

У догляді тварини невибагливі. Їм добре в сухому приміщенні з температурою від 5 до 15 градусів тепла. Вік гризунів, що живуть в Аграрному університеті — до 3-4 років.

Виявляється півсотні шиншил не потребують багато простору. Вони всі уміщаються на невеликій площі, десь 10 квадратних метрів. А клітки знаходяться в кілька рядів.

Доцент кафедри тваринництва Євген Трачук пише про цих гризунів дисертацію останні чотири роки. Науковець розказав, що загалом є близько 200 відтінків хутра в шиншил

— Шиншила, що в мене на руках, має біле забарвлення. Відтінок називається білий оксамит. Вони трохи більше цінуються, ніж звичайний сірий відтінок — «сірий стандарт», — розказав доцент Трачук. — Нам це для дослідження: як можна покращити їм раціон, як краще розводити, як уникнути змішання генів тощо. Це все величезна наукова робота, яка ляже в основу майбутнього шиншиловодства.

До речі, науковці Аграрного університету, планують запатентувати нові відтінки шиншил. А ще нову клітку, яка буде відповідати під різні вікові категорії гризунів. І не буде однаковою для всіх.

Дві ложки комбікорму в день

Вдень шиншили сплять: вони нічні тварини. І починають їх годувати з 4-5-ої вечора. Один раз на день, чого, як кажуть фахівці, вистачає. У раціоні комбікорм, родзинки, сіно, сухофрукти і вітаміни.

Студент університету Владислав один з тих людей, які постійно доглядають за фермою. І він почав займатися шиншилами спонтанно.

— На кафедрі відшукували людей. які б хотіли доглядати за тваринками. А що мені, проводити зайвий час в гуртожитку не хочеться. Вирішив займатися шиншилами. Ще доглядаю за кролями. Приходжу пару раз в тиждень, бо є ще інші хлопці.

Раз на тиждень гризуни купаються. Але для цього використовують не воду, а вулканічний пісок. Бо так шиншили краще вичищають своє густе хутро. А от імен у тваринок немає, є лише порядкові номери.

Вінницькі науковці зараз вбачають в фермі лише наукові цілі. Хоча перспективу на майбутнє продавати тварин — не відкидають.

— Головна ідея – наукові дослідження. Вивчити технологію утримання, годівлі та вдосконалити усе це. Адже в Україні шиншиловодство є в зачатковому стані, — казав Валерій Кучерявий, щоб ще раз пояснити для чого ферма Аграрному університету — Про продаж поки що не замислюємося, оскільки в нас дуже мала ферма. А потрібно мінімум 20-25 сімей (100-125 гризунів), щоб почати заробляти на цьому.

За кордоном хутро шиншили коштує від $60

Останні 80 років у Данії діє хутряний аукціон — Kopenhagen Fur. Його вважають одним з найбільших хутряних центрів світу. І щороку тут продають до восьми мільйонів (!) шкурок норки, шиншил та інші види хутра. А за один аукціон продати хутра на 260 мільйонів євро. Або на 3000 євро за секунду.

А на минулому аукціоні в липні шкури шиншил купували по 230 доларів за одну штуку. Зазвичай, її вартість на данському аукціоні починається від 60 доларів США. При цьому вирощувати та доглядати за твариною не складно. Про це розказав представник компанії, що займається шиншиловодством у Львові Григорій Стахов.

— Витрати невисокі. Одна тварина з'їдає 30-40 грамів корму на день. За рік — 12-13 кілограмів і ще 4-6 — сухої трави. Корм містить пшеницю, овес, ячмінь, кукурудзу, макуху, крейду тощо та коштує кілька гривень за кіло, — розказав Стахов порталу Gazeta.ua

Нагадаємо, що у Вінницькій області ще водяться трюфелі. Вінницький фермер Олександр Джига бажає їх самостійно вирощувати та непогано на цьому заробляти. Читайте більше про це в інтерв’ю: Гриби від 300 євро за кіло. Під Вінницею фермер вирощує трюфелі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Lidiia Nakoneshniuk

    Все б то нічого, але завідуючого кафедри звати не Валерій, а Віталій Кучерявий. Рецензуйте ваші статті перед випуском
  • Anna Slyusarenko

    А потом с этих милых созданий с огромными, грустными глазами сдерут шкуру.... Выйдет прекрасная шубейка и горка окровавленных трупов.
  • Юра

    попові на шубу....давно не був там, а це довелось побувати, а там на пів поля церкву відгрохали...це щоб викладачі хабарі відмолювали?)))
  • Anonymous

    "У природному середовищі ці гризуни більше не водяться."

    Хто це вигадав таку дурницю?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up