Чому не “звільняють” з Червоної книги підсніжники та черемшу, коли їх повно

Чому не “звільняють” з Червоної книги підсніжники та черемшу, коли їх повно
Раз на десять років Червону книгу України інспектують. Якісь нові види тварин та рослин заносять у “червоний реєстр”, якісь позбавляють поважного статусу. Коли дійде черга первоцвіту?

Коли останній раз переглядали вміст Червоної книги України, кількість тварин в ній побільшала на 160 видів, а рослин - на 285.  Разом з тим, були і “втрати”. Зокрема, без національного захисту та статусного звання залишився борсук та пара бичків, не кажучи вже про комах. Серед рослин позбавили уваги валеріану дводомну та чебрець. 
Коли вже “відпустять гріхи” продавчиням підсніжників та черемші?  


До 1 червня у Вінниці триває операція “Первоцвіт”. Екологічна інспекція вилучає рослини та штрафує тих, хто не зважаючи на закон про “Червону книгу” торгує ними. 

Заступник начальника відділу екологічного контролю природно-заповідного фонду екологічної інспекції Сергій Маланський :

Відео дня

- Невдоволені люди, сперечаються, мовляв, у кожному подвір’ї росте, то чому не торгувати. Тим не менш, згідно з законом про “Червону книгу”, ми цей товар тепер вилучаємо та накладаємо великі штрафи. 
Підсніжників зараз дійсно дуже багато, але це не привід вилучати їх з Червоної книги. Тому що, наприклад, на Закарпатті, де був ареал їх існування, ці рослини зникають. А у Вінниці їх багато. Та щоб робити поправки до книги, потрібно дивитися на проблему загалом, а не конкретно по області. 

Але ж у кожному подвір’ї? 
За словами головного спеціаліста відділу рослинного світу при Міністерстві екології та природних ресурсів Оксани Попович, питання щодо первоцвітів у Червоній книзі не переглядалося.
- Усі види підсніжників, як і черемша занесенні в Червону книгу, тому що у природному середовищі їх популяції зменшуються, - говорить Оксана Попович. - Тобто в лісах та на галявинах, де вони мають рости. А на подвір’ях у людей їх дійсно багато, бо років 15-20 тому люди брали цибулинки рослин, висаджували їх у себе, ті почали розростатися. Та в цілому на кількість популяції в природі це не вплинуло - вони зникають. 
 

Приватна власність - милуйтеся

До речі, стосовно підсніжників до Міністерства екології та природних ресурсів на початку весни поступила заявка з Вінницької області. Питання - у родини на подвір”ї росте багато підсніжників, чи можна ними торгувати, та які документи для цього потрібні.
- Якщо вони на земельній ділянці, наприклад, у селі, потрібно звернутися в сільську раду, там ініціюють створення комісії, яка має прийти, обстежити ділянку та скласти акт, - говорить спеціаліст з Міністерства екології. - Це може бути підставою на отримання документа про об’єкт приватної власності, який дозволяє утримувати первоцвіт. Тобто милуватися скільки завгодно, торгувати ні. Але є маленька шпаринка у законі - там не написано, що торгівля об’єктами приватної власності забороняється.  
Тож, за словами еколога, люди можуть вчинити, як вважають за потрібне, то їх справа. Хоча, власне, основна більшість торгують первоцвітом зовсім не з ділянок, а саме з лісу. 
 

Хто пише Червону книгу
Хто, та що буде в Червоної книзі, вирішує спеціалізована одноіменна комісія. А пропозиції вносить Провідний інститут ботаніки разом з фахівцями різних напрямків та регіонів. Вони обстежують територію України та дають свої висновки.
За словами Оксани Попович, вміст Червоної книги переглядають раз на десять років. Хоча у випадку з Україною, переглядали книгу раз на 14-15 років.
Перша Червона книга України була видана у 1980 році. Тоді це була “Червона Книга Української РСР”. В якій був опис 85 видів (підвидів) тварин і 151 вид вищих рослин.
Після незалежності у 1994 з’явилося друге видання Червоної книги України. Де було вже 382 види тваринного та 541 вид рослинного світу. У 2009 році вийшло третє і останнє на сьогодні видання, в яке занесли 542 види тварин та 826 видів рослин і грибів. 
 

Кого додали, кого “звільнили”
До речі, тварини та рослини не лише потрапляють до Червоної книги, їх іноді і “звільняють”. Коли популяція зростає і її існуванню нічого не загрожує. 
Наприклад, у 2009 році, коли останній раз переглядалася Червона книга, з неї були вилучені:
Тваринний світ: 25 видів комах, серед яких і джміль звичайний. Два види окуневоподібних риб - бичок рижик звичайний та бичок золотистий. Один вид гризунів - водяна полівка мала. Один вид хижих тварин - борсук звичайний.
Рослинний світ “втратив”: один вид папороті, 20 представників покритонасінних, серед яких, наприклад, валеріана дводомна, волошка карпатська, люцерна скельна. Виключили з книги також по одному представнику синьо-зелених водоростей, мохових та грибів.  

                                                                                                                                                                  
Чим загрожує торгівля
А поки Червону книгу не переписали по новому, в екологічній інспекції кажуть, що  підсніжники і черемша охороняються ще й міжнародною Конвенцією про біологічне різноманіття. Крім того, міжнародною Конвенцією про охорону дикої флори і фауни в Європі. 
Тож за їх знищення передбачаються штрафні і адміністративні санкції. 
Наприклад, за статтею 88-1, частина 2  Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення порядку придбання та збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачається накладання штрафу від 100 до 215 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (тобто від 1700 до 3655 гривень) з конфіскацією рослин. 
А ще за  статтею 90 Кодексу України про адміністративні порушення 
(Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України) за незаконний збір червонокнижних рослин порушникам доведеться сплатити  шкоду за кожну трав’янисту рослину. Якщо це стеблина, то 31 грн, якщо рослина з цибулиною, то 62 гривні кожна.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    Ніякої шпаринки немає. Для того, щоб підсніжники стали приватною власністю треба отримати дозвіл на вилучення їх з дикої природи.



    А назва статті цікава - це як звільнити громадян з Конституції, а саме звільнити від чи "з" права на життя.



    Червона книга охороняє, а не ув'язнює!  А то ми із своєю "любов'ю" до беззахісної краси та з нашими "естетичними" потребами  скоро пустку після себе залишимо.
  • Дарья

    Хоч підсніжники занесені до червоної книги і грозить штраф, але це нікого не зупиняє, зривати та торгувати ними, бо ніхто не штрафує, а лише попереджають.

    Анонім reply Дарья

    Є попит, тому і продають. Якщо вімовитись від покупки, то й продавати небудуть
  • Анонім

    а в яких дворах росте черемша?

    romve rom reply Анонім

    У мене, вже років 10.

    Ще й з 5 знайомими поділився!
  • Анонім

    Лебедей (не знаю точно каких видов), разрешили отстреливать.

keyboard_arrow_up