Чим хата багата… Страви національних кухонь пропонують «спробувати» в онлайн-форматі

Чим хата багата… Страви національних кухонь пропонують «спробувати»  в онлайн-форматі
Цього разу "смакувати" страви, приготолвені на свято "Чим хата багата...", доведеться з екрана
  • Обласне свято національної кухні «Чим хата багата, тим і рада»,  уперше відбулося онлайн.
  • Його організатор — обласний Центр народної творчості — протягом січня знайомитиме з екрана зі стравами різних народів.
  • Що покажуть охочим поїсти… заочно?

Традиційно обласне свято «Чим хата багата, тим і рада» організовує обласний Центр народної творчості (ОЦНТ). Якщо раніше учасники і гості мали можливість не тільки побачити представлені страви, а й спробувати їх на смак, то у нинішньому році уперше організовують смачне дійство з екрана.

Відеосюжети про свято транслюватимуть протягом січня на YouTube (https://youtu.be/IBasYNYp2go). Про це йдеться у повідомленні на сайті ОЦНТ.

Відео дня

Пропонуємо гурманам ознайомитися з назвами цих страв, а також тими, хто їх приготував.

Фарширований короп по-польськи й індійські пиріжки

Відеосюжети розкажуть про традиційні національні страви низки народів і те, як їх треба готувати. Називаємо ці страви, а також прізвище тих, хто саме їх готував:

- «Фарширований короп» — Ірина П’ясецька-Пушкар (ГО «Конфедерація поляків Поділля XXІ століття»).

- «Хачапурі по-аджарськи», «Хінкалі» — Резо Теймуразов (грузинська громада «Арго»).

- «Кутл з рибою», «Цукер-леках» — Лоліта та Мар’яна Михайлові(обласне товариство єврейської мови та культури).

- «Левенгі з рисом» - Абушов Теймур Аловсат Огли (голова громади азербайджанців «АТЕШ»).

- «Риба по-циганськи» — Ольга Марценкевич (керівник родинного циганського ансамблю «Ягорі», Іванівська ОТГ).

- Індійські пиріжки «Самоса» — Сергій Журавльов (керівник родинного ансамблю індійського танцю «Сур сангам», м.Вінниця)

- «Ґуґіль» —  Тетяна Цвігун (Панчук), директор ОЦНТ

- «Пиріжки з гречкою» — Оксана Моторна з с.Гончарівки Літинського району

На які свята готують кутю?

У давні часи кутю готували як звичайну кашу, без приправ.

Нині її подають до столу тричі на рік — на Вілію (Різдво), Василя (Старий Новий рік) та Горданю (Водохреще).

Про це розповідає Марія Бугай з села Човновиця Оратівського району. У наступному році жінці виповниться 80. Її розповідь розмістили на сайті обласного Центру народної творчості.

Жінка уточнює, що, крім згаданих вище свят, у їхньому селі ця страва присутня на столі також на обідах за покійними, тільки її називають Колово. У кожній хаті готують нібито й однаково та дещо є різниця: хтось любить густіше, хтось рідше. Додають на смак приправи.

Пані Марія готує так, як колись вчила мама Василина.

Традиційними інгредієнтами для куті є каша пшенична, цукор, мак, мед, горіхи та узвар.

Бо найперше, кутя — це символ та традиція.

Коли їмо кутю, то долучаємося до поминання всіх наших померлих предків.

«На Різдво у дім прихоять їхні душі, щоб скуштувати цю страву", — говорить  Марія Іванівна.

Саме тому, після вечері, ні кутю не прибирають зі столу, ні решту страв.

Хто не мав меду чи цукру — підсолоджували кутю узваром", — розповідає Марія Іванівна.

Раніше для цього варився концентрований та наваристий узвар із сушених груш та яблук.  Він мав бути солодким, щоб надати смаку куті.

"Живущим прожити, а мершим царство небесне"

Звичайно,смачнішеа кутя приготовлена у печі. Однак далеко не у всіх нині є така можливість.  Каша обов’язково має охолонути.

Мак розтирають у макітрі. Це складніше, ніж іншим способом. Однак смак маку, перетертого у макітрі з цукром, буде відрізнятися від перетертого по-іншому.

За словами пані Марії, саме в цій макітрі далі готують кутю, і саме цю макітру ставлять на стіл. До тертого маку жінка додає гарячу воду чи узвар, розмішує, а вже тоді кладе приготовлені охололі зерна пшениці. Знову розмішує все. Нарешті кладуть горіхи, родзинки, мед чи халву. Кожен на свій смак.

Коли увечері сідають за стіл, запалюють свічку, моляться Богу. Тоді по черзі  куштують кутю. Першим робить це той, хто найстарший за віком.

Перед тим у їхньому селі промовляють такі слова:  "Живущим прожити, а мершим царство небесне". Кажуть їх разом усі присутні за столом.

Після цих слів приступають до вечері.   

«У цей вечір ще не колядують, тому в хаті має бути тихо- тихо, —

розповідає жінка. — Розмовляють спокійно, згадують рідних, як колись вони були поруч і разом вечеряли у цей святий вечір народження Христа».

—Дякую тобі, Господи, за смачну кутю, і дай Боже дочекатися такої само смачної Великодньої пасочки і крашеного яєчка, — цю фразу автор публікації неодноразово чув в іншому районі. Її промовляють на півдні нашого краю.

З Різдвом усіх нас!
Христос народився!
 Славімо його!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Леся Гнаповська

    Ну не молекулярною кухнею
  • Наталья Горошко

    Совсем плохие... Намордники таки повлияли на мозг.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:03 Перетин кордону під час воєнного стану: що зміниться з 17 липня 13:07 Втік з місця аварії: 10 років проведе за ґратами винуватець смертельної ДТП 12:40 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці (партнерський проєкт) 12:03 Легендарний захисник Богдан Копчатов одружився з коханою у Вінниці Від читача 13:53 Волонтери та кіберполіція запрошують українців долучатися до проєкту “Брама” 10:45 Де у Вінниці не буде світла і води 17 липня: адреси відключень 10:38 За минулу добу надзвичайники Вінниччини погасили 24 пожежі photo_camera 10:05 Вища рада правосуддя звільнила вінницького суддю Євгенія Нагорняка 09:30 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 09:03 Прикордонники врятували ухилянта, який тонув у Дністрі 08:01 Сьогодні вітайте Якова та Івана. Історія, заборони та прикмети 17 липня 21:02 У поліції Вінниччини розповіли про результати роботи за останні пів року 20:42 «Хіт «Кацапи» у Європі всі співали особливо завзято!» Гурт ТІК у суботу виступить для рідної Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:16 Дівчина зі Жмеринки перемогла у найбільшому фестивалі східного танцю в Каїрі photo_camera 19:21 Почастішали носові кровотечі. З якими скаргами вінничани зараз звертаються до «сімейників»? 19:06 З «пироговки» виписали жінку, якій успішно пересадили донорське серце play_circle_filled 18:38 В Україні скасували переведення годинників на літній час і навпаки 18:18 «Не пийте крижану воду і не відчиняйте вікна»: поради лікарки, як поводитись під час спеки 17:31 У ще одній релігійній громаді пройшло перше богослужіння після виходу з УПЦ московського патріархату photo_camera 16:30 А ваша шкіра готова до літа? Пройдіть необхідні процедури у кращих салонах краси (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up