Чим хата багата… Страви національних кухонь пропонують «спробувати» в онлайн-форматі

Чим хата багата… Страви національних кухонь пропонують «спробувати»  в онлайн-форматі
Цього разу "смакувати" страви, приготолвені на свято "Чим хата багата...", доведеться з екрана
  • Обласне свято національної кухні «Чим хата багата, тим і рада»,  уперше відбулося онлайн.
  • Його організатор — обласний Центр народної творчості — протягом січня знайомитиме з екрана зі стравами різних народів.
  • Що покажуть охочим поїсти… заочно?

Традиційно обласне свято «Чим хата багата, тим і рада» організовує обласний Центр народної творчості (ОЦНТ). Якщо раніше учасники і гості мали можливість не тільки побачити представлені страви, а й спробувати їх на смак, то у нинішньому році уперше організовують смачне дійство з екрана.

Відеосюжети про свято транслюватимуть протягом січня на YouTube (https://youtu.be/IBasYNYp2go). Про це йдеться у повідомленні на сайті ОЦНТ.

Відео дня

Пропонуємо гурманам ознайомитися з назвами цих страв, а також тими, хто їх приготував.

Фарширований короп по-польськи й індійські пиріжки

Відеосюжети розкажуть про традиційні національні страви низки народів і те, як їх треба готувати. Називаємо ці страви, а також прізвище тих, хто саме їх готував:

- «Фарширований короп» — Ірина П’ясецька-Пушкар (ГО «Конфедерація поляків Поділля XXІ століття»).

- «Хачапурі по-аджарськи», «Хінкалі» — Резо Теймуразов (грузинська громада «Арго»).

- «Кутл з рибою», «Цукер-леках» — Лоліта та Мар’яна Михайлові(обласне товариство єврейської мови та культури).

- «Левенгі з рисом» - Абушов Теймур Аловсат Огли (голова громади азербайджанців «АТЕШ»).

- «Риба по-циганськи» — Ольга Марценкевич (керівник родинного циганського ансамблю «Ягорі», Іванівська ОТГ).

- Індійські пиріжки «Самоса» — Сергій Журавльов (керівник родинного ансамблю індійського танцю «Сур сангам», м.Вінниця)

- «Ґуґіль» —  Тетяна Цвігун (Панчук), директор ОЦНТ

- «Пиріжки з гречкою» — Оксана Моторна з с.Гончарівки Літинського району

На які свята готують кутю?

У давні часи кутю готували як звичайну кашу, без приправ.

Нині її подають до столу тричі на рік — на Вілію (Різдво), Василя (Старий Новий рік) та Горданю (Водохреще).

Про це розповідає Марія Бугай з села Човновиця Оратівського району. У наступному році жінці виповниться 80. Її розповідь розмістили на сайті обласного Центру народної творчості.

Жінка уточнює, що, крім згаданих вище свят, у їхньому селі ця страва присутня на столі також на обідах за покійними, тільки її називають Колово. У кожній хаті готують нібито й однаково та дещо є різниця: хтось любить густіше, хтось рідше. Додають на смак приправи.

Пані Марія готує так, як колись вчила мама Василина.

Традиційними інгредієнтами для куті є каша пшенична, цукор, мак, мед, горіхи та узвар.

Бо найперше, кутя — це символ та традиція.

Коли їмо кутю, то долучаємося до поминання всіх наших померлих предків.

«На Різдво у дім прихоять їхні душі, щоб скуштувати цю страву", — говорить  Марія Іванівна.

Саме тому, після вечері, ні кутю не прибирають зі столу, ні решту страв.

Хто не мав меду чи цукру — підсолоджували кутю узваром", — розповідає Марія Іванівна.

Раніше для цього варився концентрований та наваристий узвар із сушених груш та яблук.  Він мав бути солодким, щоб надати смаку куті.

"Живущим прожити, а мершим царство небесне"

Звичайно,смачнішеа кутя приготовлена у печі. Однак далеко не у всіх нині є така можливість.  Каша обов’язково має охолонути.

Мак розтирають у макітрі. Це складніше, ніж іншим способом. Однак смак маку, перетертого у макітрі з цукром, буде відрізнятися від перетертого по-іншому.

За словами пані Марії, саме в цій макітрі далі готують кутю, і саме цю макітру ставлять на стіл. До тертого маку жінка додає гарячу воду чи узвар, розмішує, а вже тоді кладе приготовлені охололі зерна пшениці. Знову розмішує все. Нарешті кладуть горіхи, родзинки, мед чи халву. Кожен на свій смак.

Коли увечері сідають за стіл, запалюють свічку, моляться Богу. Тоді по черзі  куштують кутю. Першим робить це той, хто найстарший за віком.

Перед тим у їхньому селі промовляють такі слова:  "Живущим прожити, а мершим царство небесне". Кажуть їх разом усі присутні за столом.

Після цих слів приступають до вечері.   

«У цей вечір ще не колядують, тому в хаті має бути тихо- тихо, —

розповідає жінка. — Розмовляють спокійно, згадують рідних, як колись вони були поруч і разом вечеряли у цей святий вечір народження Христа».

—Дякую тобі, Господи, за смачну кутю, і дай Боже дочекатися такої само смачної Великодньої пасочки і крашеного яєчка, — цю фразу автор публікації неодноразово чув в іншому районі. Її промовляють на півдні нашого краю.

З Різдвом усіх нас!
Христос народився!
 Славімо його!

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Леся Гнаповська

    Ну не молекулярною кухнею
  • Наталья Горошко

    Совсем плохие... Намордники таки повлияли на мозг.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up