Чи варто їхати в Албанію? Поради досвідченого туриста Андрія Гуменчука

Чи варто їхати в Албанію? Поради досвідченого туриста Андрія Гуменчука
Андрій Гуменчук. На самій вершині гори Ловчен, біля мавзолею Негоша — останнього царя Чорногорії.
  • Ще одна країна, куди нам відкрили безвіз — це Албанія.
  • Пребувати на її території можна до 90 днів протягом півроку.
  • Що подивитися, як відпочити в майже закритій для зовнішнього світу країні, розповів вінничанин Андрій Гуменчук.

 

У вересні 2016 року Кабмін схвалив проект угоди з урядом Албанії про взаємне скасування візових вимог. Напрямок не надто популярній серед туристів, як, наприклад, Туреччина або сусідня Чорногорія. Але туди також їздять. У середині вересня мандрівник та блогер Андрій Гуменчук вирушив саме до Чорногорії. Та «одного дня взяли машину напрокат і на один день махнули до Албанії», — пише він. — Власне, ми були там лиш один день, зранку до вечора».

Що впало в око та запам'яталося за день перебування в албанському прикордонному місті Шкодер, журналіст RIA дізнався з блогу хлопця та інтерв'ю з ним. І згрупував цитати Андрія за темами.

Віза

Відео дня

— Так склалось, що в мене була болгарська віза, яку я отримав порівняно легко, без зайвої мороки.

Місто Шкодер, це...

— суцільний стихійний ринок 90-х, безжальний та нечесаний. Поміж люстр, сантехніки та взуття на вулицях продають тютюн. Купами та розфасованим у самокрутки. У дворах із балконів звисають немиті діти й тицяють туристам fuck. Цю картину бачила одна з моїх супутниць, але я в подібне гетто охоче вірю.

Туризм

— Склалося враження, що Албанія нікого не чекає. Це не туристична країна. Люди живуть бідно, особисто мені вона чимось нагадала Молдову.

Транспорт

— Там дуже хардкорний трафік на дорогах. Багато саморобних, дивних видів транспорту й велосипедів. Це може бути щось схоже на ванну на коліщатках, кошик із кермом чи щось, що взагалі не піддається опису. Усі рухаються, як їм заманеться.

 

Ставлення місцевих до туристів

— До приїжджих не відчув ні гарного ставлення, ні поганого. Хоча обслуговування в закладах харчування трохи перелякане й не знає, що робити з іншомовними відвідувачами (це враження моїх друзів, не моє власне).

Природа

— Сподобалася. Вздовж траси часто росте очерет. Дуже гарне Скадарське озеро й рельєф цікавий. Рівнина, рівнина й посеред неї одна гора. Не хребти й пагорби, як у нас водиться, а одна гора.

Що подивитися

У самому місті робити нічого, зате над ним є фортеця Розафа. Хтось може нарікати, мовляв, самі лиш руїни. Мені ж сподобались і розвалені стіни, і вид із них.

Міст Мес — справді рідкісне видовище. Недалеко від Шкодера є мальовничий міст Мес. Ріка, через яку його перекинуто, сезонна, й ми потрапили на засуху. Гнітюче видовище. Велетенські камені у висохлому руслі схожі на тіла мертвих слонів. Кущі на кручах шелестять і шелестять, швидше за все, зміями. Але гарно.

Чи варто їхати?

— Варто їхати будь-куди. У будь-якому випадку, ти побачиш щось нове й отримаєш неоціненний досвід :)

Враження

— Попри те, що ми так і не побачили жодного бункера (хоч і проїжджали поруч), за співвідношенням очікування/реальність Албанія неочікувано затьмарила Болгарію та Румунію. Принаймні, у цій поїздці.

Албанія. Міст Месі, довжиною 108 метрів, присвячений національному герою Албанії Скандербегу.

Албанія Фортеця Розафа

«Велосипедисти в третій смузі, автомобілі припарковані в другій [...] – все це звична справа», — пише Андрій. Базар в місті ШкодерМісто ШкодерБільше про подорож Андрія до країн  Балканського півострову (Болгарія, Албанія, Румунія) можете прочитати в його блозі.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Коменчук Таня

    Читачам раджу не робити поспішних висновків про цю країну з розповіді Андрія, який був у Албанії лише один день і лише у Шкодері!

    Цьогоріч відпочивала там 12 днів, подорожувала по країні, була в Дурресі, Тирані, Круї та ще у 2-х пригородніх "селищах" Дурреса.

    Люди привітні, місцеві жителі завжди намагаються знайти спосіб, аби зрозуміти туриста і допомогти йому. Більшість людей знає англійську, тому порозумітись дуже легко.

    Їжа дуже смачна, порції величезні, ціни демократичні, а обслуговування на високому рівні. Більшості наших закладів (маю на увазі не лише вінницькі) є чому повчитись у албанців у цьому плані!

    Пляжі чисті, за ними доглядають - щовечора чистять від сміття, залишеного відпочиваючими, мушлів, принесених дітьми, водоростей...

    Єдиний мінус для мене - дещо брудно на вулицях, є недобудовані споруди... Але де таких "контрастів" немає! ;) Але країна рухається вперед, країна розвивається, і я вірю, що з часом номером один серед рекомендованих країн для відпочинку на березі моря буде саме Албанія, а не Туреччина чи Єгипет! =) А ще я вірю, що колись повернусь до Албанії знову, ну а поки буду для себе відкривати нові горизонти! :)
  • Ольга Шевчук

    Так, Албанія, місцями  "нечесана" країна. Але зараз країна почала стрімко розвиватися, в тому числі і в туристичному напрямку. На морському узбережжі і прилеглих місцях суцільні будівельні майданчики. Судити про країну по одному місту не варто. В Албанії є багато цікавих і гарних місць. А в нових отелях і ресторанчиках до туриста ставляться на найвищому рівні, з повагою (чого покищо немає у нас). А що стосується іжі, то це просто смакота. Різноманітні гарніри, м"ясо, морепродукти (причому тільки свіжі), купа овочів і фруктів, а також дуже смачні супи. Відпочівали в червні цього року, без візи. І ще один плюс: зовсім немає росіян.
  • Анонім

    Безвіз до Албанії...без коментарів



    Тьфу!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up