Чи варто святкувати зимові свята під час війни: поради психологів (ОПИТУВАННЯ)

Чи варто святкувати зимові свята під час війни: поради психологів (ОПИТУВАННЯ)
  • Чи взагалі маємо ми право готуватися до новорічних свят, коли у країні триває війна, а більшість областей балансують на межі блекауту?
  • З одного боку, так хочеться відчути радість та подарувати її близьким. З іншого — почуття провини перед тими, хто постраждав більше, перед захисниками та українцями на окупованих територіях з'їдає зсередини.
  • То як бути?

Нервова система на грані у більшості українців. Переслідує стрес та втома. Однак попереду зимові свята, а отже чи варто відзначати зимові свята в умовах війни. Ось що стосовно цього думають українські психологи.

Моменти радості дають стимул боротися далі

Відео дня

«Радість — одна з базових емоцій людини, і потреба в її відчутті в нас живе з народження. З якими б складними обставинами не зіштовхнулася людина з дитинства, радість — це те, що несвідомо штовхає її приймати ті рішення, які збережуть її життя. Так вже запрограмований наш мозок, він постійно потребує і шукає стимулів, і саме радість є найприємнішою й найбажанішою в отриманні емоцією», — Марина Журбенко.

Збереження новорічних ритуалів під час війни — вкрай важливе для дітей

«Якщо людина потрапляє у кризову ситуацію, травматичні події, то насамперед її потрібно звідти забрати. І в безпечній ситуації потрібно разом пошукати для неї звичні в житті особливості поведінки. Тому якщо ви разом з дітьми оте звичне, традиційне підготування до ритуалу переходу з одного року в інший застосуєте, то мислення дитини буде тільки вдячне. Бо для неї ці приємні опорні схеми життя будуть давати можливість адаптуватися до того мінливого, непередбачуваного, але реального майбутнього в нашій країні на зараз», — Майя Грещук.

Не святкувати — нормально. Зробіть цей вибір, прислухаючись до себе

«Не обов’язково він (новорічний настрій, — ред.) має бути. Зараз багато горя й болю навколо кожного з нас. Тому силою притягувати відчуття свята не варто. Думаю, для людини, яка такого святкового настрою не має, буде найкращим просто дозволити собі відчувати те, що відчуває, прислухатися до власних душевних потреб. Можливо, зараз всередині багато болю, переживань та страждань. Про яке тоді святкування може йтися?» — Катерина Клюшниченко.

А як ви ставитеся до святкування різдвяно-новорічних свят під час війни? Пишіть свої думки у коментарях та проходьте наше опитування. Нам цікава ваша думка.

Опитування

Чи плануєте ви святкувати Новий рік та Різдво?

 

Читайте також:

Церковний календар на грудень 2022 року: православний і греко-католицький

Свята грудня 2022: що будемо відзначати та чи будуть додаткові вихідні

Календар іменин на грудень: кого і коли вітати з днем ангела

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (66)
  • Галина Безрученко

    Не до святкувань на даний час.💙💛
  • Анжела Корж

    Дітям обов'язково потрібна радість
  • Людмила Буланова

    Я хочу побажати в цей   такий ВАЖКИЙ    час усім Україням : здоров'я, та злагоди ,і дуже, дуже,дуже добре пам'ятати кому Вони   ,завдячують тим ,що можуть  і хочуть  святкувати.Слава нашим захисникам ,слава  нашим  Героям!!!
  • Іріна Журавлева

    Дівчата ми жінки мами військових все розумієм святкуйте але так щоб ми цьго не помічали повірте ми страймся вас зрозуміти але не можемо у нас отак як наші воюють а хтось святкує громко

keyboard_arrow_up