У центрі міста на Майдані Незалежності відбувся фестиваль «Чаювання під сакурами». Приурочили його цвітінню японського дерева у Вінниці. Цього разу провели захід українські майстри. Проте наступного обіцяють привезти японських.
Упродовж фестивалю охочі могли відвідати майстер-класи із орігамі, японської каліграфії, живопису. Долучилися до акції один із місцевих суші-барів та Центральна міська бібліотека для юнацтва.
– В Японії цвітіння сакури – це дуже велике свято, цілий фестиваль. В них навіть державний вихідний, якщо я не помиляюсь. Ми вирішили показати вінничанам, що в нас теж цвітуть сакури, і ми сподіваємось, що вже за років 5 в нас будуть повноцінні дерева і до нас будуть приїжджати з усіх усюд. Ми готувалися для всіх – від 5 до 105 років, тому що у нас є заходи як і для маленьких діток, такі і для дорослих, – розповіла Вероніка Бабич, одна з організаторів заходу та представниця громадської організації «Вінницька Європейська стратегія».
Розпочався захід із чаювання. Напій був не з Японії, але куштували його у японських традиціях.
– Зазвичай японська традиційна церемонія проводиться 2 години. Вони куштують солодощі перед чаєм. Потім п’ють густий концентрований чай, пізніше рідкий. Сьогодні у нас другий варіант, більш звичний для європейців, розповіла майстер чайної церемонії Брима.
Родзинкою фестивалю «Чаювання під сакурами» організатори називають церемонію чаювання, проте значно більший ажіотаж у вінничан викликав майстер-клас із приготування суші. Після кулінарного процесу містяни мали можливість скуштувати японську страву безкоштовно.
Іван Горобець, власник суші-бару, розповів, що особливих секретів у приготуванні суші немає, проте вдома їх зробити доволі складно.
– Мінус у приготуванні вдома – це рис. Треба вміти його правильно зварити, тоді все буде добре. Сьогодні ми готуємо ті роли, які найбільше полюбляють вінничани. Це «Каліфорнія в кунжуті зі свіжим лососем», суші з лососем, вугрем та інші, – додав Іван Горобець.
– Рис на дотик м’який, приємний. Японська кухня взагалі специфічна, але суші я люблю, – розповіла учасниця майстер-класу Катерина Григоренко.
Організатори сподіваються, що до наступного року цей захід переросте у повноцінний фестиваль. Можливо, навіть запросять майстрів із Японії.
Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер