«Бюджет шкільних ініціатив» Місто даватиме гроші на ідеї школярів

«Бюджет шкільних ініціатив» Місто даватиме гроші на ідеї школярів
  • На сесії міськради, 27 червня, погодили фінансування на реалізацію проектів вінницьких школярів.
  • Перший конкурс вже проведено, обрали 11 проектів, на які витратять 1 мільйон гривень. 
  • Як виявилося, школярі найбільше потребують громадського простору в їхніх закладах.

Як розказала директорка департаменту освіти Оксана Яценко, конкурс, на якому школярі отримують гроші на реалізацію проектів, назвали «Бюджет шкільних ініціатив». Він є продовженням «Бюджету громадських ініціатив», що діє у Вінниці з 2016 року.

Рішення, яке ухвалили депутати міськради, закладає щорічне фінансування на цей конкурс. Воно буде «гнучким»: якщо буде багато ідей, тоді будемо писати запит на більше фінансування для проектів, — сказала Яценко. — Цього року виділили 1 мільйон гривень. Була висока активність серед школярів: з 36 шкіл подалася 21.

Відео дня

Як йдеться в положенні конкурсу, кожна з шкіл може подати тільки один проект — великий (до 100 тисяч гривень) або малий (до 50 тисяч гривень). Єдиний проект школи обирали на внутрішньому голосуванні, а потім подавали на загальноміський конкурс.

Авторами є школярі, від 5 до 11 класу. Обмежень по тематиці не було.

— Помітили цікаву особливість: дітям потрібен свій простір для спілкування. Було багато пропозицій для створення арт-просторів, зон для спілкування, класів на повітрі, велостоянок, — сказала Яценко. — В основному, проекти школярів реалізовуються на базі шкіл. Хоча є ідеї, які працюватимуть на благо усіх вінничан. Зокрема, проект школи №3. Діти запропонували створити кабінет, в якому вчитимуть як надавати першу медичну допомогу: там закуплять матеріали, тренажери, залучатимуть медиків, щоб навчати школярів як рятувати людям життя.

Журі обрало дев'ять великих проектів та два малих проекти. 

Питаємо, чи були на відборі такі проекти як ремонт класу, закупівля меблів? 

— Схожі були. Але наша рада складалася з 40 людей: представники міської ради, громадських організацій та лідерів учнівського самоврядування. І самі учні не підтримували такі проекти! Діти підтримували проекти креативні, і цікаві.

Крім того, директорка департаменту освіти міськради Оксана Яценко розповіла, що цього року започаткували ще й «Бюджет екологічних ініціатив». На цей конкурс приймають проекти екологічного спрямування:

— У рамках екологічної освіти департамент фінансів виділив 300 тисяч гривень. Ми провели загальноміський конкурс, на які подавалися учні вінницьких шкіл. Кошти витратять на реалізацію два великих і чотири малих проекти.

Знов таки, запам’яталася школа №3. Учні запропонували прибрати та озеленити територію Богунової гори й пам'ятника Богуна, який є в парку Кумбари перед школою. Його вже реалізували. 

Реалізація проектів «Бюджету шкільних ініціатив» та «Бюджету еко ініціатив» триватиме до кінця 2019 року. У грудні школярі презентують реалізовані ідеї. Сайт Бюджету шкільних ініціатив

Нагадаємо, на Тяжилові відкрили Літній театр, який відновили завдяки жителям мікрорайону. Про це в матеріалі: Танцями, піснями та рідким азотом відкрили Літній театр на Тяжилові

Читайте також:

Фото: архів «20хвилин», vmr.gov.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький 10:15 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:11 У Вінниці майже 40 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень 09:15 Сьогодні — Велика середа. Суть третього дня Страсного тижня і головні правила Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 09:15 Вінничанка Валентина Порицька понад півсторіччя працює на одному місці 08:55 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:24 Сьогодні вітаємо Тамару та Макара. Історія та прикмети 1 травня 22:29 Втричі збільшились випадки повторної «дорослої» вітрянки, а після 50-ти років може статися ще один сюрприз 21:56 Концерт «Sound of Ukraine» і оркестр, що скорив Європу, скоро у Вінниці! Буде до мурах photo_camera 21:12 Пандемія поставила на паузу, а війна переформатувала. На що перетворюють дитячі літні табори? 21:01 «Ти чесно жив, любив життя і ось пішов у небуття». Пам'ятаємо про героя Леоніда Паламарчука 20:02 Кліщі повилазять разом з теплом: як уберегтися в парках і садах 19:06 Біля Гайсина легковик в'їхав у вантажівку. Обоє водіїв — не місцеві 18:27 Почали з дефіле в українському вбранні. У техуніверситеті відновили конкурс «Міс ВНТУ» 18:10 Від завтра ближнє світло фар за межами населеного пункту стає обов’язковим 17:13 Судитимуть бізнесмена, який привласнив та легалізував понад два мільйони «Укрзалізниці» 16:01 На «зебрі» по Зодчих легковик збив вінничанина. Потерпілий у лікарні 15:09 У Вінниці 17-річний хлопець на електросамокаті збив 64-річну жінку 14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up