Брацлавські млини магната Солітермана і через 100 років працюють

Брацлавські млини магната Солітермана  і через 100 років працюють

У Брацлаві від промислового магната Якова Солітермана залишився млинний комплекс - три будівлі. Тут працює  ГЕС, в колишній сушарці мелють зерно. І лише ліва частина млина стоїть розвалена і поки що не використовується

Коли журналісти RIA приїхали у Брацлав, довго шукати водяний млин не довелося. Треба було лише йти прямо по головній дорозі до центру, а там спитати місцевих. Одразу біля повороту до млину стоїть дорожній вказівник. Дорога простягається понад річкою Південний Буг.


Млиновий комплекс Солітермана

Відео дня

Яків Солітерман був ортодоксальним євреєм, великим підприємцем, якому належали  промислові споруди. Загинув він під час погрому в 1919 році. Вгорі, над  скелястим урвищем розташована могила сімейства Солітерманов.

Оминаючи порожній пивзавод, за кілька хвилин бачимо першу будівлю — колишню сушарку, а нині діючий млин для помелу зерна. На ньому видно рік заснування — 1903.

Далі вже стоїть величезна кам'яна споруда, віконні рами якої обрамлені червоною цеглою — ліва розвалена частина млина. Одразу за ним знаходиться діюча Брацлавська ГЕС 50-х років — з чотирма турбінами. Раніше це також був млин. Працівник електростанції Віктор впустив нас на територію, але повідомив, що це “стратегічний об'єкт, фотографувати не можна”.

Брацлавська ГЕСЗа його словами, ГЕС ніякого відношення до млину не має, хоча і знаходиться за кілька кроків. А млин, як він каже, “викупили євреї, хотіли щось будувати”.

Всередині спустілого млина

Якщо зовні млин чималих розмірів, то коли заходиш всередину — взагалі губишся в просторі. Чутно переспіви птахів, що гніздяться під самим дахом. Через аркові шибки вибитих вікон, яких нараховується майже шість десятків, заглядає сонячне світло.

Звідси видно Південний Буг, дамбу, ГЕС. Чотири поверхи млина, вочевидь, перекривалися дерев'яними балками. Їх вже поспилювали. Тут просто і гарно. Сюди можна легко потрапити, бо це вже не стратегічний об’єкт.  

На єврейському кладовищі

Окрім могили родини Солітермана, що на пагорбі, на єврейському цвинтарі також похований рабі Натан — учень засновника брацлавського хасидизму рабі Нахмана.

Старовинне єврейське кладовище розкинулося праворуч від річки на великих кручах. А трохи поодаль — нове. Звідси вид на Південний Буг та млин ще кращий.

Нагору ведуть дерев'яні сходинки, на яких ми побачили старця в ярмулці та темних окулярах. Це 72-річний Валерій Тарасов. Сам він себе називає “хохлом” та одночасно й “шомером”, тобто охоронцем єврейського кладовища.

За словами Валерія, в містечку зараз налічується десь 40 євреїв. А до революції було шість тисяч.

- На цьому місці збираються будувати невелику синагогу ближче до цадика, - каже Валерій. - А також хочуть поставити будинки, щоб було де заночувати паломникам, які сюди приїжджають зі всього світу.

Справді, поряд з кладовищем йде будівництво. Територією пересуваються робітники, приїжджають і від'їжджають іномарки. Спускаючись назад сходинками, можна зайти в єврейський продуктовий магазин. Здається, він з'явився тут нещодавно.

Також в Брацлаві можна подивитися на польський костел Матері Божої Святого Скапулярія

Їдемо в Брацлав

На автовокзалі “Центральний” що на Київській, 8 є прямі рейси до Брацлава. Можна також сісти на автобус, що їде до Піщанки о дев'ятій ранку. Квиток коштує 40 гривень. За годину і 20 хвилин ми були в містечку. Водій зупинив на перехресті, як тільки проїхали вказівник. Ми вийшли, завернули наліво і попрямували по головній трасі, поки не дійшли до магазину автозапчастин у центрі. А там вже місцеві підказали, куди йти далі, щоб знайти млин, єврейське кладовище та костел. Назад поїхати не складно. Автобуси ходять досить часто. Також можна “автостопнути” водія, або вони самі стають, щоб узяти попутників.

Previous Next

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up