Бій за землю в Агрономічному. Чому студенти ополчилися проти селян і АТОвців

Бій за землю в Агрономічному. Чому студенти ополчилися проти селян і АТОвців
Свою розмову з полковником Каноніком голова студенського самоврядування аграрного університету Павло Довгань назвав дискусією. А діалог був напружений. За плечима у кожного стояли однодумці, готові відстоювати свою правду. АТОвець - мешканець Агрономічного
  • За цілодобове чергування у наметі серед поля отримали грамоти, підписані почесним президентом вузу Григорієм Калетником, студенти аграрного.
  • А мешканці Агрономічного не звернули свій пост біля спірної землі.
  • Вони розказали, чому подав у суд на ці гектари університет і хто звів лоб у лоб дорослих з дітьми.

Одні других називають рейдерами. Об’єкт «захоплення» - 500 гектарів поля на околиці Вінниці, біля пироговського кладовища. Своєю цю землю називають студенти аграрного університету, розказуючи, що проводили там досліди під час навчання. І своїм вважають цей шмат землі мешканці села Агрономічне, претендуючи тут на ділянки.

Два «ворогуючі» табори звели поруч спірного поля свої намети і чатували, аби ніхто не похазяйнував тут замість них. А 27 квітня в редакцію зателефонували та розповіли: на поле, через яке судяться громада Агрономічного та агарний університет, зігнали студентів.

По дорозі до місця акції бачимо групи молодих людей, які повертаються окружною до міста. Виявилося, молодь зібрали біля студентського намету, аби вручити похвальні грамоти учасникам цілодобового протесту. Журналіст поговорила із студентами, яким дісталися грамоти від Григорія Калетника. Вони розбирали намет, носили матраци і розкладачки в мікроавтобус.

Відео дня

- Ми тут слідкували за рейдерським захопленням земель, які знаходяться в постійному користуванні університету. Три тижні чергували, вдень і вночі слідкували, аби не відбувалося незаконних дій, - сказав голова студентського самоврядування Павло Довгань. – Завершуємо акцію, бо є судове рішення на користь університету.

Судова ухвала забороняє будь-що робити зі спірною землею. Далі суд вирішить, кому насправді належить ці 500 гектарів.


Студент Максим (21) сказав, якщо знадобиться, знову будуть чергувати у полі. Хлопці упевнені: місію виконують благородну

 

На ректораті казали

Павло Довгань каже, що на ректораті дізнався про намагання сільського голови Агрономічного присвоїти поле. Тепер інші студенти в курсі, що «із подачі сільського голови» селяни хочуть захопити університетську землю.

- У громаді 2 тисячі дорослого населення, а ці 500 гектарів розбиті по пару соток на 6 тисяч 844 ділянки. Загарбали землі, - переконує нас Павло Довгань. - Це не план розвитку села, це план забудови, який принесе гарні прибутки сільському голові…

Голова студентського самоврядування акцію називає добровільною. І хлопці, що прибирають місце ночівлі, кажуть: якщо треба буде, знову приїдуть сюди «добиватися справедливості». 


Керувала прибиранням викладачка, яка не захотіла говорити з журналістом. Сказала тільки, що «у дітей була практика», і вона забирає їх
 

Молодь перед від’їздом фотографується на напам’ять. Осторонь за ними спостерігають селяни, які машинами загородили в’їзд до поля. Далі, за посадкою, у них теж намет для ночівлі.

- Оце ми – «тітушки», – зустрічають мешканці Агрономічного журналіста.  

- А ось наш сільський голова-«мільйонер», який проплатив протести, - цитують люди новини, які з’явилися на різних сайтах.

- Люди зневірилися. Громада хоче об’єктивності. А сьогодні нас ніхто не чує, - збавляє градус місцевий депутат, який і телефонував у редакцію.

- Я сьогодні на громаду впливу не маю такого, як міг мати, - говорить сільський голова Агрономічного Олег Шулікін. – Громада згуртована і може сама дати відсіч рейдерським захватам з боку аграрного університету.

Селяни розказали, що зробили графік чергувань і не підуть з поля, доки не отримають право обробляти свої ділянки. Говорять, що звідси може здійнятися новий Майдан. Звинувачують екс-регіонала Григорія Калетника, який зараз є почесним президентом аграрного університету, у зароблянні на цих землях.

- Багато років тут нічого не робив університет, - кажуть люди. - В оренді поле було. Тут кукурудзу і соняшник сіяли.  


Мешканці Агрономічного, які організували свій протест. Позаду них - спірне поле, до якого вони не дають нікому підступилися. Загородили в'їзд машинами і чергують 


Кулуарні інсинуації

Олег Шулікін каже, що в межі Агрономічного зайшло трохи більше тисячі гектарів землі, які мають стати комунальними. А гектари, на які позивається університет, документально не підтверджені.

- Півтора року документ до документа ми збирали. Один крок лишився, щоб цю землю надавати людям, - говорить він. – Але замість обробляти землі, судимося.

- Із пальця висмоктав проблему аграрний, - розказує місцевий АТОшник, полковник Павло Канонік. - Вже давно пора закрити це питання, але вони заважають. Я маю державні нагороди вищого ґатунку, але через таких «калетників» не можу отримати ділянку. Був на всіх сесіях, коли вирішувалося це питання, і на суді виступатиму. Викрию всі ці кулуарні інсинуації.

Полковник говорить, що найбільше не подобається аграрному - частину землі громада вирішила віддати для зведення корпусу Донецького національного університету.


Дорога земля

Полковник Канонік захотів поговорити зі студентами, поки вони не поїхали. І селяни пішли за ним. Він запитував у молодих людей, хто їх організував. Голова студентського самоврядування взяв усе на себе.

- Ви не маєте ніякого відношення до цієї землі, ніякого стосунку, а я по цій землі часто їздив, я бачив, хто тут обробляв ці землі. Вами просто скористалися, вас виставили, як живий щит, - звернувся полковник до студента.

- Я не згоден з вами, - заперечував Павло Довгань та пояснював, що він бореться за цю землю у інтересах студентства.    

- Боротися треба так, щоб не бути, вибачте, маріонетками, які смикають за ниточки, - сказав йому офіцер. – Я зараз бачу, що ви зовсім не розібралися в ситуації…


На випадок загострення конфлікту з обох боків знімали розмову на відео. Вона була напружена, але мирна. Домовилися поговорити ще раз на нейтральній території


- Студенти не знають, що землі в Бохониках, які дали АТОвцям, мені безпосередньо, так само належали агрономічному університету, - розповів потім журналісту інший учасник АТО, який був на протесті. - Але там Калетник щось не торгувався…

- Там не настільки дорога земля, як ця, - говорить жінка поруч.


Студенти поїхали, а селяни пішли на свій блокпост. Він далі за деревами. Там люди чергують цілодобово, склали графік і кажуть, що не поступляться  


«У суд доведемо правоту»

Історія конфлікту громади села та аграрного вузу почалася з нових меж міста та сільрад, що на околицях обласного центру. Агрономічне затвердило план і почало оформляти землю, яка увійшла в межі їхнього населеного пункту. Запланували роздати тут земельні ділянки селянам і пільговикам Вінниці. У той же час аграрний університет заявив своє право користування названими гектарами і подав позов до суду, аби не допустити роздачі поля.

Студентський намет з’явився на Гніванській окружній, коли селяни стали відміряти свої ділянки. А намет селян з черговими – коли поле спробували засіяти спершу трактором. Супроводжувалися чатування у наметах мітингами під обласною радою та обопільними звинуваченнями у розкраданні землі.

Ось як розказала про цей земельний конфлікт голова громадської організації «Агрономічне разом» Вікторія Мазур на конференції Аграрної партії, де ініціювали початок Всеукраїнського збору підписів «Не дамо вкрасти землю!»:

- Засівати дітей зігнали, бо ми не дали, щоб працював трактор, - говорить Вікторія Мазур. - Діти зараз будуть це протравлене зерно сіяти вручну. Вони так стараються швидко це зробити, бо є ухвала суду, де сказано, що земля вже засіяна. Насправді це не так. Ми зробили експертизу й у нас є висновки. Ця земля узагалі до університету немає ніякого відношення. Вона здається в оренду вже 30 років літинському аграрію. Не платяться нікуди податки, засівається ріпак і кукурудза, земля просто стає неплодовита… Калетник руками і ногами за неї тримається, але люди теж не попустять. Не віддадуть землю! Він вже дослідну станцію розвалив, ферми, а ми не можемо ні до кого достукатися. Намагаємося підключати облраду, райраду, і будемо у суді доводити свою правоту.


Читайте також:

Агрономічне і студенти аграрного. Стережуть одне поле у різних наметах (ВІДЕО)

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • Демченко Александр

    підказка:  судді, сбу, калетнік, шулікін  і мусора теж у долі
  • Демченко Александр

    зомбі на зомбі
  • Искра

  • Софія Назарук

    Селяни стверджують, що їм ніхто не платив. Може грішми не платив, але Шулікін пообіцяв їм кожному мінімум по ділянці, та й вони стоять і вірять, що це земля їхня. Якщо є рішення суду, то для чого мешканцям с. Агрономічного там стояти? Невже рішення суду, це не офіційний документ?. Тут неозброєним оком видно, що Шулікін - аферист і  всі селяни стоять там не просто так!

    Светлана Тимощук reply Софія Назарук

    Звідки вам знати хто, кому і що обіцяв?? За себе відповідайте

    Демченко Александр reply Светлана Тимощук

    і знаю навіть у яких розмірах, і за якими цільовими призначеннями...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up