Лікаря затримали з грішми за операцію. А хіба існують безоплатні хірургічні втручання?

Лікаря затримали з грішми за операцію. А хіба існують безоплатні хірургічні втручання?
Затримання лікаря у Вінниці. Фото пресслужби Вінницької обласної прокуратури
  • «Програма медичних гарантій» з безкоштовними пакетами послуг — крута штука для пацієнтів. Але чомусь пацієнти самостійно доплачують за медичні послуги, і вже є результат: кримінальне провадження.
  • Нещодавно у Вінниці повідомили про підозру лікарю за те, що він взяв 15 000 гривень за операцію, яка фінансується державою. 
  • Розбираємося, що це було: провина конкретного лікаря, недоліки медреформи чи пацієнти просто звикли класти гроші в кишеню людям в білих халатах?

За операцію, яка фінансується державою, 59-річний вінницький лікар вимагав і отримав 15 тисяч гривень. За це йому винесли підозру в злочині, визначеному частиною четвертою статті 354 Кримінального кодексу України (одержання неправомірної вигоди…).

Така новина, днями з’явилася на сайті обласної прокуратури. І викликала питання — якщо операції мають бути безоплатними для пацієнтів, то які саме? Чи дійсно працює «Програма медичних гарантій»? Чи, може, люди змушені платити гроші за те, що держава вже оплатила? Давайте розберемося. 

У переліку безоплатних медичних послуг у 2022 році є пункт: спеціалізована та високоспеціалізована допомога — послуги в лікарнях, наприклад, операції та перебування в стаціонарі. Він значить, що один раз у 2022-му ви можете бути прооперовані і нічого за це не платити. Та чи дійсно так буде?

Відео дня

Головний лікар Вінниці Олександр Шиш, каже що програма працює.

— Допомога, яка визначена тим чи іншим пакетом «Програми медичних гарантій», надається безкоштовно, — говорить лікар. — Якщо хтось із пацієнтів робив якісь несанкціоновані доплати, то треба звернутися до них самих із питанням — на підставі чого вони це робили. Тому той, хто приймає неправомірну вигоду, і той хто її надає, несуть однакову відповідальність.

На запитання про ситуацію, якщо виникне елементарна нестача ліків і пацієнт буде вимушений їх купувати, головний лікар міста відповів:

— Немає таких елементарних речей, яких не було б у програмі медичних гарантій, — говорить Олександр Шиш. — Якщо пацієнт прийшов, наприклад, зробити апендектомію, або його даставила карета швидкої, це буде дійсно безкоштовно. Взагалі сімейний лікар спрямовує пацієнта, і пояснює, що саме є для нього безкоштовним. Якщо пацієнту треба щось більше, чи краще, чи інше, він може придбати те самостійно. Але сплачувати в лікарні за те, що профінансувала держава, ніхто не вимагає. Якщо таке відбувається, це поле діяльності правоохоронних органів.

Бувають різні ситуації

Практикуючий хірург міської лікарні Руслан Шавлюк каже, що по факту операції є дійсно безкоштовні. Але інколи можуть виникати ситуації, коли може здатися, що не повною мірою. Для цього потрібно зрозуміти, що таке пакети «Програми медичних гарантій».

— Для прикладу є лікарня, яка подає в Національну службу здоров'я (НСЗУ) документи на відкриття собі пакету. Що значить пакет? Це певний список патологій, які лікарня може лікувати й за них буде отримувати гроші від держави, — розповідає хірург. — Але часто цих грошей по пакету не вистачає. Чому?

Для прикладу лікар наводить операцію з лазерної флебектомії (простіше кажучи вени лазером коагулювати). Для проведення таких операцій потрібно мати лазер, якщо цього лазера немає, то у лікарні цього пакету ніхто не дасть.

— Якщо все робити так, як воно повинно бути, світовод, яким коагулюються вени, повинен бути одноразовий, а коштує він порядка 4000 грн, — розповідає хірург. — По пакету за флебектомію, на все про все НЗСУ дає — 6000 грн.

У результаті, за словами лікаря, світовод можуть купувати пацієнти. А при операціях на грижі пацієнти, наприклад, можуть купувати спеціальні медичні пристрої, які використовують для того, щоби посилити лінію шва — сітки (на шов ставиться сітка і грижа тоді з меншим ризиком рецидивує).

— Операція безкоштовна, ніяких питань, зробимо. Але ушивання грижі не включає в себе цю сіточку, яку поставиш на шов — і вона його тримає, — говорить хірург.

За словами лікаря, якщо просто ушити грижу, припустимо пахову в чоловіків, — то ризик рецидиву складає 10%. Якщо робити це із сіткою, то ризик рецидиву зменшується до 1%. Одначе держава не покриває цю сітку, хоча вона там гривень 500 коштує. А ще є проблема з ліками. За необхідності пацієнти, наприклад, у післяопераційний період самостійно купують собі ліки, яких у лікарні просто немає, їх не закупили, хоча вони необхідні.

НСЗУ нормально платить?

— Ще є момент, коли кажуть що не вистачає грошей по НСЗУ, тут трошки лукавлять, тому що гроші є, і вони, скажімо так, приходять на рахунок лікарні, однак дуже багато йде на оплату керівного апарату, — розповідає лікар. — Для прикладу, в нас в одній лікарні за місяць 27% зарплати для всієї лікарні, йшло на шестеро людей. А в лікарні працює — більше 200 людей. А потім кажуть, у нас грошей немає, ліків немає, інструментів немає, робіть що хочете, хай пацієнти самі купують.

Цікава штука — коефіцієнти

За словами Руслана Шавлюка на рівень виплати НСЗУ також впливають коефіцієнти. А ситуацію з коефіцієнтами можна пояснити так:

Припустимо, за якусь патологію, наприклад, за виконану операцію на лікарню має прийти 10000 грн. Але для того, щоби ці 10000 за цю операцію прийшли, у цій лікарні повинне бути реанімаційне відділення, у реанімаційному відділені має бути 6 анестезіологів, 8 анестезісток і молодшого медичного персоналу (санітарок) — 10. В операційній повинен бути кардіомонітор, наркозна станція певного класу або вище, 5-6 операційних медсестер, певне обладнання, апарат для підігрівання інфузійних розчинів і вся решта. Відповідно в лікарнях того немає, тому що тримати такий штат персоналу, то дуже дорого.

— Так от коефіцієнт працює таким чином, що за кожен пункт того, чого в лікарні немає, віднімається певний відсоток грошей, — говорить хірург. — Наприклад, у лікарні не 6 операційних медсестер, а 4 — це мінус 10% з цих 10000 грн. Замість 8 анестезіологів реаніматологів є лише 5 — ще мінус 10%. У результаті, замість того, щоби за проведену операцію отримати 10000 грн, лікарня отримає наприклад 2000-3000 грн, тому що немає якогось оснащення, яке типу повинно бути, щоби гарно виконувати таку операцію.

Хоча в існуючих умовах (з нестачею еталонних 2 медсестер і 3 анестезіологів, наприклад), ці самі операції виконуються чи не щодня й більш ніж успішно.

Як каже лікар, умови, які виставляються НСЗУ, щоб отримати повну оплату за операції, можуть дозволити собі лише величезні медичні центри або лікарні обласного рівня. Менші лікарні — міські, районні, повну оплату не отримують і не будуть отримувати, не зважаючи на те, що вони роблять ці операції й роблять добре. Але отримують 70-50% вартості пакету.

Наприклад — тромболізис

Це коли при інфарктах та інсультах спричиненими тромбами проводиться спеціальна терапія вводяться певні препарати, щоб розчинити цей тромб. За це НСЗУ платить серйозні гроші — за пролікований випадок 15-20 тис грн.

— Умов для проведення тромболізису у нас немає, не вистачає кількості персоналу, обладнання. Хоча ми ці операції проводити можемо, але отримувати за це будемо 4-5 тисяч гривень за один випадок, що не покриє навіть витрати на ліки, щоби їх купити, — розповідає хірург. — І що в цьому випадку робити, покладати витрати на пацієнта? Тому, коли це є недоцільним, ми використовуємо так зване «золоте вікно» (до двох годин від початку приступу) і пацієнт відправляється в Кардіоцентр. Щоби там отримати допомогу безкоштовно. Тож в плані операцій, якщо вона серйозна й буде потребувати більш дороговартісного інструментального забезпечення — пацієнти часто відправляються в профільні центри типу Пировговки або Кардіоцентру.

Якщо зробити висновок, то програма медичних гарантій для великих лікарень — то дуже крута штука. Пацієнт має певний спектр безкоштовних послуг, лікарня має за це гроші. Для міських і районних лікарень — взагалі не круто.

— Тому що в НСЗУ знижена оплата за рахунок коефіцієнта по пакетах, а ще певна кількість пацієнтів просто не проводиться, — говорить лікар. — За декілька місяців було таке що 30-40% пацієнтів НЗСУ не врахувало. Причина — невідома. А це проліковані випадки, на які витрачаються ліки, ресурси, але держава їх не оплатила.

Що в лікарнях безкоштовно

Загалом «Програма медичних гарантій» на цей рік складається з 38 пакетів послуг, з яких два нові. Це хірургія одного дня для дорослих і дітей, а також надання медичної допомоги в умовах епідемій.

Перелік безоплатних медичних послуг у 2022 році:

  • первинна допомога — послуги в сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів,
  • спеціалізована та високоспеціалізована допомога — послуги в лікарнях, наприклад, операції та перебування в стаціонарі,
  • екстрена — виклик «швидкої» 103,
  • паліативна допомога та медична реабілітація,
  • медична допомога дітям до 16 років,
  • ведення вагітності та пологи.


Читайте також:

Медицина під час війни. На Вінниччині кардіохірурги врятували серця 14 дітей

Вінницькі лікарі видають рецепти за програмою «Доступні ліки». Як отримати?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (247)
  • Zesraka Zelena

    жил в  италии.видел как  там  дают медикаменты так вот там  главное  платить на взносы--контрибуты чем больше  платишь тем  больше пенсия. .раз в 3 месяца.там  тоже  платно все и дорого.например чтобы сделать  2 фотопломбы я по  знакомству  заплатил  380 евро.но тем не менее мне  удавалось что то накопить  и поесть вкусное рыбу и мясо.рыба  там просто  шикарная вся привозная рыбы в средиземье нет! рыба  там с чили и парагвая.цены по 10-15 евро  за кило.мясо  4-7  у нас  все конченное.страна , люди ,власть, еда .у меня просто крышу срывает и  еще  эта ебаная война.я конечно  желаю нам окончания войны  и нашей победы. но меня насторжил факт что ка к только  зебобиу накинули  40 мрлд.сразу начали вбрасывать  о войне на  год и два.надо скорре иначе нам пизда с таким заботливым урядом котюбросил нас  барыгамспекулянтам атб  и сильпо..но я не верю  что станем  другими я видел наших  в италии  .это  дебилы .алкоголики,тунеядцы,которые понарожали  детей.от алкоголиков и посбегали туда  чтобы  их прокормить  это удел циганов  цыгане колесят по миру  в  надежде лучшей  доли. перевертни.вешали  флаги .была там одна "патриотка"ей макарон  открыл  магазин.так она с него сделал наливайку и там наши  бухпри сидели в 10 утра  блядь в 10 утра квасили фото есть.там конечно к сожал.плохо видно водяру но оно так  и было.это было а ее  дети  рожденные  от макарона ни бе ни ме по украински  .люди не  тешьте себя  илюзиями.к нам в италии  обращение было как к  дебилам.это тяжело очень когда  ты видишь  дебила  итальянца но он считает тебя  дебилом  и нищесбродом потому что ты с украины.так вот по повооду медицины .моя мама  была  там  легально и ей  давали медикаменты по 20% от стоимости препарата а цены там огого на них.там медикаменты в  основном  швейцария и  германия ,сша.государсто  это то которое заботится  о гражданине.а не то которое  пилит видосы про ура патриотизм и поднимает  тебе цены  на  жрачку и  бензин во время войны которую они  же  и  допустили.и на ней  же  и заработают
  • Марія Міськова

    Коли вони, ці хапуги-гниди, нажеруться.
    За кожну людину нараховується плата і ще мало, ще дай в кишеню. І не подавляться.
  • Кшеминская Наталия

    Совісті серця і душі НЕ мають і НЕ лише в Вінниці.... такий важкий час і більшість українців з шкіри вилазять аби допомогти людям арміі дітям. А виродки торгують горілками і гуманітаркою ... возять з Вінниці....
  • Марія Венгрин

    Пенсіонер отримує 2-3 тис:  грн пенсії,,а людина яка отримує 10тис зарплати, повинні однаково платити за послуги? Скажіть це правильно? Куди дивиться держава?

keyboard_arrow_up