Без права голосу: на Європейській площі переселенці нагадали про свої виборчі права

Без права голосу: на Європейській площі переселенці нагадали про свої виборчі права
  • Активісти-переселенці влаштували театралізоване дійство біля Вежі, аби повернути собі право голосу на місцевих виборах
  • Безпорадність під час голосування демонстрували з допомогою знаку STOP та заклеєних ротів
  • Флешмоб “перекинеться” з Вінниці на ще 6 українських міст

 

Цей флешмоб передує презентації п’ятого законопроекту про голосування переселенців. Попередні чотири поки що тільки ініціативами і залишаються, зазначили організатори на початку акції у суботу, 11 березня.На годиннику Вежі 11.59, а у центрі Європейської площі Юрій Зиков, голова об’єднання переселенців “Спільна справа”, разом із активістами розгортає “виборчий намет”. Це усього лиш реквізит для виборчого дійства, як і скринька для бюлетенів неподалік. Поряд із наметом товчеться близько 20 студентів із хештегом #маювплив на грудях та написами областей на спинах. У третини з них роти заклеєні скотчем — так молодь ілюструє свою безправність на виборах у громади.— У флешмобі беруть участь студенти із Донецького національного університету, є і з політехнічного. Також прийшли і члени нашої громадської організації, які живуть і працюють Вінниці, — розповів Юрій Зиков у перервах між встановленням намету.

Нарешті усі шикуються у шеренгу прямо навпроти “дільниці”. По ліву сторону від намету напоготові стоїть Юрій Зиков зі знаком STOP. І імітація виборчого процесу починається: от іде голосувати “Вінницька область”, за нею безперешкодно “Київська” кидає бюлетень у скриньку. А от дівчині із написом на спині “Донецька область” до скриньки перешкоджає дістатися червоний знак STOP. І так з кожним “переселенцем”: Юрій  Зиков планомірно заступає дорогу до скриньки тим, у кого на спині майорить напис “З Криму”, “З Луганської області” або “З Донецької..”. Лавриновський Пилип, член об’єднання переселенців “Спільна справа”, розповів, чого чекають від театралізованого флешмобу.

— Мета цієї акції — показати громадськості, що в Україні існує велика проблема стосовно участі переселенців у політичних процесах. Зокрема і у голосуванні на місцевих виборах. У внутрішньо переміщених осіб немає можливості впливати на владу та брати участь у політичному житті країни. У Вінницькій області 12,5 тисяч переселенців, з них право голосу мають близько 7 тисяч осіб. Право голосу на місцевих виборах допоможе переселенцям активніше інтегруватися до місцевих громад. Це масштабний флешмоб, і започатковує його Вінниця.

Відео дня

Соціологічні опитування, розповів Пилип, свідчать про те, що більшість переселенців не збираються повертатися на малу батьківщину у разі її визволення від окупантів. Вони вже другий рік є жителями місцевих громад, і чи не краще буде дати їм можливість приймати суспільно важливі рішення на рівних із іншими, зазначив активіст.— Акція пройде у семи областях. І результатом її повинна стати підготовка і презентація п’ятого законопроекту про права переселенців на виборах. Розробники попередніх законопроектів не до кінця розуміють складність проблеми ВПО. А п’ятий адаптований під реальні потреби переселенців, — розповів наприкінці флешмобу Юрій Зиков.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up