Бебі-бокс чи компенсацію? Що обирають вінничани і чи є «пакунки малюка» для всіх

Бебі-бокс чи компенсацію? Що обирають вінничани і чи є «пакунки малюка» для всіх
  • Що змінилося під час воєнного стану з бебі-боксом? Ми розпитали у департаменті соцполітики. 
  • А також дізналися у вінничан, що вони обирають: грошову компенсацію чи «пакунок малюка».

Кожна українська сімʼя, у якої народилася дитина, має право на отримання одноразової допомоги «пакунок малюка». Це бокс, який наповнений необхідними речами в перший рік життя дитини: пелюшки, підгузки, іграшки, засоби гігієни тощо. Всього 35 найменувань. Отримують його батьки у пологовому будинку. 

З 2021-го року батьки мають право вибору між одноразовою натуральною допомогою «пакунок малюка» та грошовою компенсацією. У 2022 році вона складає 6 603 гривень. 

Відео дня

Однак, воєнний стан вніс певні зміни у видачу бебі-боксів. 

— Під час воєнного стану батьки мають право отримати бебі-бокс за спрощеною процедурою. Тепер не потрібно відкривати спеціальний рахунок у банку. Компенсацію за «пакунок малюка» перераховують на будь-який рахунок батьків, який вже відкритий в «ПриватБанку», — пояснює начальниця управління соціальної підтримки та державних гарантій обласного департаменту соцполітики Людмила Петришена.

Також, як пояснюють у департаменті, у разі відсутності батьків, заяву на відшкодування можуть подати прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни чи патронатні вихователі.

— На весь період воєнного стану плюс один місяць після його завершення зняли будь-які обмеження на використання коштів компенсації «пакунку малюка», — продовжує Людмила Петришена. — Родина може витрачати їх тепер не лише на дитячі товари, а й на їжу, ліки чи пальне, наприклад, якщо їм потрібно переїхати у безпечніше місце. 

За словами фахівчині, якщо батьки обирають гроші, а не бебі-бокс, то один з батьків/опікунів має звернутися із заявою у центр надання адмінпослуг з такими документами: 

Гроші, як пояснює Людмила Петришена, мають прийти впродовж півтора місяця на зазначену у заяві картку. 

— Якщо немає свідоцтва про народження, то до заяви достатньо прикласти копію документа, що підтверджує факт народження дитини в закладі охорони здоров’я, — зазначає спеціалістка. — Рішення щодо призначення допомоги приймається органами соцзахисту населення. 

Що більше обирають: бокси чи гроші?

За словами Людмили Петришеної, більше людей обирають грошову компенсацію. 

— З початку 2022 року вже 1881 родина обрала та отримала «пакунок малюка». На сьогодні у нас залишок 916 штук, це повністю забезпечує всі пологові будинки Вінницької області бебі-боксами. Пакунків вдосталь, лише залишається вибір за батьками, — пояснює фахівчиня. — Компенсації вже отримали 5 820 осіб на суму понад 35 мільйонів гривень. Якщо порівнювати, то грошову компенсацію беруть в три з половиною рази більше, ніж «пакунок малюка». 

Також, як розповіли нам у департаменті, під час воєнного стану скасували вимогу використати кошти з грошової компенсації впродовж 12 місяців. 

— Раніше банки повертали до держбюджету той залишок коштів, який родина не використала, через 12 місяців після перерахування коштів на картку. Зараз гроші залишаються у родини, і вони можуть їх використовувати протягом воєнного стану плюс один місяць, — каже спеціалістка. 

«З бебі-боксу все стало в пригоді»

Ми запитали наших читачів, як вони ставляться до того, що замість бебі-боксів під час воєнного стану можна отримати грошову компенсацію, і витратити її на будь-що? А також, що обирали вони: бокс чи гроші?

«Це залежить від різних факторів: якщо дитина не перша, і багато чого залишилося від старших, то навіщо той бокс батькам? Звичайно, їм краще взяти гроші та докупити лише те, чого не вистачає. Якщо перший – бокс, начебто, простіше. Не треба бігати за всім цим. Але це за умови, що той бокс отримають вчасно, а не за місяць-півтора», — говорить Наталія Макарова. 

Схожої думки дотримується й містянка Алла Дудник. Каже: «Якщо це друга дитина, то краще кошти». 

Вінничанка Маріна Климович ділиться своєю історією: «Я отримувала бебі-бокс. Була задоволена. Вважаю, що гроші не потрібно давати. Є багато «горе-мам», які витратять ці гроші на себе, а не на дитину. А так дитя хоч буде з усім необхідним». 

Ольга Кузьменко розповідає, що теж обирала «пакунок малюка». 

«Мені видавали бебі-бокс. Дитина перша, тому все стало у пригоді. Тепер же, мабуть, якби прийшлось, то краще гроші», — говорить вона. 

Вікторія Білик народжувала у 2020-му, і розповідає, що тоді обрала взяти бебі-бокс, а не гроші. Каже, що тоді їм надали 5000 гривень, але їх потрібно було витратити до року. 

«І це тільки дитячі кошти були, мені навіть не хотіли продавати за ці кошти вкладиші і диски. В нас пішли всі кошти на памперси. Якщо перша дитина і нікому допомогти, то я б взяла бебі-бокс, там все, що потрібно на перший час», — зазначає жінка.

Вінничанка Анастасія Цибенко висловлює ще іншу позицію: «Як на мене, то краще б до пологів давали бокси. Бо, оскільки я підготувалася до пологів зарання, то всі ці речі у мене були. Але, якби давали раніше, то однозначно взяла б бокс». 

Читайте також:

Корисно знати: які медичні послуги є безоплатними для вінничан

ТОП важливих новин на 20minut.ua від 24 до 31 жовтня, які ви могли пропустити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач22

    В червні,коли народжувала,моя невістка не було в наявності бебі-боксів,і нам в пологовому запропонували грошову компенсацію.

keyboard_arrow_up